"Es dzeru šampanieti tikai divos gadījumos - kad esmu iemīlējusies un kad neesmu," reiz teikusi Coco Chanel.

 

Valentīndiena, ko visā pasaulē katru gadu atzīmē 14. februārī, ir diena, kad pāri svin savu mīlestību. Tā ir diena ar sarkaniem, rozā un violetiem toņiem, šokolādes kastēm un ziedu pušķiem, romantiskām vakariņām, mīļām dāvanām un dzirkstošo vīnu!

Valentīndiena strauji tuvojas! Neatkarīgi no tā, vai plānojat solo randiņu vai esat rezervējis vakariņas Jūsu otrās pusītes iecienītākajā restorānā - ir maz attaisnojumu, lai nesvinētu šo dienu ar šampanieša pudeli. Šampanietis ir mīlestības dzēriens, tas pauž eleganci, dzīvīgumu un maigumu. To bauda arī citos svētkos, it īpaši kāzās.

Taču Valentīndienas svētku vēsture ir mazliet sarežģītāka, apskatīsim nedaudz vēlāk, kur radās svētki un kā tos svin šodien? Bet vispirms noskaidrosim, kādus dzirkstošos dzērienus šogad svētkos nobaudīt un kas labi sader kopā ar šampanieti?

 

Lābākā dzirkstošo vīnu izvēle neaizmirstamam vakaram

Valentīndiena Latvijā ne ar ko neatšķiras kā citviet pasaulē. Arī latvieši mīl dāvināt ziedus, doties skaistās vakariņās un baudīt, piemēram, šampanieti ar zemenēm. Tomēr, iespējams, šogad Jūs vēlaties svētkus atzīmēt citādāk. Mēs esam šeit, lai palīdzētu saprast, kā svētkiem piešķirt dzirkstošu noskaņu.

 

1. BOSCA dzirkstošais vīns

Bosca kopš 1831. gada ražo dzirkstošo vīnu. Uzņēmumam ir 100 hektāri vīna dārzu Pjemontā, jo īpaši Langhe un Monferrato apgabalos, kur tiek audzētas dažas no nozīmīgākajām un vērtīgākajām vietējām Itālijas vīnogām. Bosca pazemes katedrāles, kas kopš 2014. gada iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, ir īsts arhitektūras šedevrs, kas atklāj uzņēmuma neticamo stāstu.

AS "Boslita" ir 1997. gadā Kauņā, Lietuvā, dibināts uzņēmums, un tas ir viens no pirmajiem privātajiem uzņēmumiem Lietuvā, kas saņēma valsts licenci alkoholisko produktu ražošanai, un ir vienīgais uzņēmums Lietuvā, kam ir ekskluzīvas tiesības izmantot slavenā Itālijas vīna ražotāja "Bosca" preču zīmi. Kauņā izveidotā vīna darītava plaši izmanto vairāk nekā 190 gadu ilgušo leģendārās Bosca ģimenes vīndarības pieredzi. "Bosca Anniversary" ir viens no galvenajiem un populārākajiem uzņēmuma produktiem.

Veikalu plauktos atradīsiet dzirkstošo vīnu Bosca:

 

2. Rīgas šampanietis

Kopš 1952. gada to ar lepnumu ražo Rīgā, un tas ir pieejams tikai Latvijas tirgū.

  • Rīgas Šampanietis Oriģinālais tiek ražots no baltvīnu maisījuma, kas iegūts vairākos Spānijas reģionos, apvienojot Airen, Macabeo un Verdejo vīnogu šķirnes.
  • Rīgas Šampanietis Bruts ir ar izteiktu smaržu un garšu, ko veido dzirkstošo vīnu sajaukums, nobeigumā pievienojot negāzētu vīnu.
  • Rīgas Šampanietis Pussausais izceļas ar maigu, atsvaidzinošu un aromātisku garšas buķeti, kā arī gaišo salmu krāsu ar zeltaini zaļu nokrāsu, ko papildina Macabeo vīnogu kraukšķīgais skābums.
  • Rīgas Šampanietis Rozā ir izgatavots no Tempranillo vīnogām, kas audzētas saulainajos Valensijas apgabalos Spānijā - populārākā tumšo vīnogu šķirne. Tam ir bagātīga augļu un ogu garša.
  • Rīgas Bezalkoholiskais Šampanietis ir gatavots no dabīgas un augstas kvalitātes vīnogu sulas, tāpēc atspirdzinās ikvienu, kas šajā Valentīndienā vēlas palikt skaidrā prātā.

 

3. Abavas rabarberu dzirkstošais vīns

Abavas Rabarberu Bruts ir sauss sarkanvīns, kas top no Latvijas rabarberiem pusgada garumā. Ieteicams pasniegt atdzesētu. Abavas Nordic Brut Vintage 2021 ir rūpīgi darināts roku darbs no specifiski izvēlētām Latvijas ābolu šķirnēm. Sausajam dzirkstošajam vīnam piemīt sviesta cepumu aromāts un ilgnoturīgi burbuļi. Ieteicams baudīt ar krēmīgiem ēdieniem, piemēram, pastētēm, kazas sieru un cūkas šķiņki. Abavas ģimenes vīna darītava, kuras saknes meklējamas Sabilē, nu jau gandrīz 15 gadus ražo Latvijas augļu un ogu vīnus, sidrus, vermutus un Latvijā augušu vīnogu vīnus.

 

4. Bezalkoholiskais dzirkstošais vīns

Šo vīna veidu ražo tāpat kā parasto dzirkstošo vīnu - ar dažiem būtiskiem izņēmumiem. Vīnogas raudzē tāpat kā parasti, taču fermentācijas process tiek pārtraukts agrāk, lai galaproduktā nepaliktu alkohola.

Tātad, ja tajā nav alkohola, kas piešķir bezalkoholiskajam dzirkstošajam vīnam bez spirta burbuļus? Lielākoties iepildīšanas procesā tiek pievienots oglekļa dioksīds, lai vīnam piešķirtu raksturīgo burbuļu raksturu. Tomēr daži zīmoli izmanto īpašu fermentācijas metodi, kas joprojām ļauj rasties dabiskai karbonizācijai.

Mionetto bezalkoholisks ir Premium dzirkstošais vīns, kas prasmīgi gatavots no Itālijas vīnogām, lai nodrošinātu vieglu un atsvaidzinošu garšu ar maigām saldo persiku un ābolu notīm. Tajā ir mazāk kaloriju - 14 kalorijas uz glāzi un tas ir draudzīgs vegāniem. Ideāli piemērots baudīšanai jebkurā dienas laikā, kā arī lieliski piemērots bezalkoholiskajiem kokteiļiem.

 

Kā padarīt vakaru vēl īpašāku?

Neskatoties uz to, ka šokolādē pārklātās zemenes ir viens no visvienkāršākajiem un vislētākajiem desertiem, tas ir viens no izsmalcinātajiem. Turklāt pagatavošana aizņem tikai aptuveni 20 minūtes!

Tā kā šī ir tik vienkārša recepte, kurā ir tikai divas galvenās sastāvdaļas, šokolādes kvalitāte ir ļoti svarīga. Jo kvalitatīvāka šokolāde, jo labāk deserts garšos. Augstas kvalitātes šokolāde vieglāk kūst un patiešām palīdz zemenēm pēc mērcēšanas iegūt skaistu apvalku.

Visvienkāršākais veids, kā izkausēt šokolādi, ir katlā, kur vārās ūdens ievietot bļodu (galvenais siltumizturīgu) vai mikroviļņu krāsnī. Kad šokolāde izkususi, nomazgājiet zemenes un nosusiniet tās ar papīra dvieli, pēc tam izmērcējiet katru zemeni šokolādē un novietojiet uz līdzenas virmas. Pārklājiet ar pārtikas plēvi un ievietojiet tās ledusskapi, taču ne saldētavā. Šampanietis uz zemenes turklāt saskan ļoti labi!

 

No kurienes cēlies vārds Valentīna diena?

Svētki ir trāpīgi nosaukti svētā Valentīna vārdā, bet kas īsti viņš bija? Valentīna vārda pamatā, visticamāk, ir divu Valentīnu kombinācija, kurus Romas imperators Klaudijs II 3. gadsimtā pēc mūsu ēras sodīja ar nāvi 14. februārī dažādos gados.

Leģenda vēsta, ka viens no šiem vīriem, svētais Valentīns no Terni, slepeni vadījis romiešu karavīru kāzas, pretēji imperatora vēlmēm, tādēļ daži viņu uzskatīja par mīlestības atbalstītāju. Cits stāsts ir saistīts ar mīlestības vēstuļu rakstīšanu savam Valentīnam. Runā, ka svētais Valentīns uzrakstījis pirmo "Valentīndienas" vēstuli jaunai meitenei, kuru viņš mācīja un kurā iemīlējās, kamēr bija ieslodzīts cietumā par iepriekš aprakstītajiem noziegumiem. Kā vēsta fakti, pirms nāves viņš viņai uzrakstīja vēstuli ar parakstu "No tava Valentīna", kas līdz pat šai dienai ir plaši izmantota frāze.

 

Vai Valentīndienai ir pagāniska izcelsme?

Senajā Romā februāra vidū bija auglības svētki, ko sauca par Luperkalijām. Šie izvirtības svētki bija veltīti romiešu zemkopības dievam Faunam un romiešu dibinātājiem Romulam un Remam, un to laikā romiešu priesteru ordenis skrēja kails pa ielām, "šļakstīdams" sievietes ar upurēto dzīvnieku asinīm, kas, kā viņi uzskatīja, veicināja auglību. Vēlāk sievietes "izlozes kārtībā" tika savienotas pāros ar vīriešiem. Mūsu ēras 5. gadsimta beigās pāvests Gelasijs I Luperkālijas svētkus aizliedza. Tiek apgalvots, ka viņš noteica Svētā Valentīna dienas svinēšanu 14. februārī, lai aizstātu pagānu svētkus.

 

Kad Valentīndiena kļuva par romantiskiem svētkiem?

Valentīndiena sāka līdzināties svētkiem, kādus mēs pazīstam šodien, tikai viduslaikos, un par to mēs varam pateikties dzejniekam Džefrijam Čoseram (Geoffrey Chaucer). Čosers bija pirmais, kurš 14. gadsimtā savos sarakstītajos darbos pirmo reizi sasaistīja mīlestību ar Svēto Valentīnu.

 

Kā mūsdienās svinam Valentīndienu?

19. gadsimta vidū aizsākās daudzas mūsdienās pazīstamās komercializētās Valentīndienas tradīcijas. Viktorijas laikmeta vīrieši lutināja sievietes ar ziediem, Ričards Kadberijs (Richard Cadbury) izveidoja pirmo šokolādes konfekšu kastīti sirds formā. 1910. gadu sākumā amerikāņu uzņēmums, kas kādu dienu kļuva par Hallmark, sāka izplatīt savas "Valentīndienas kartītes".

 

Kāda loma ir Amoram?

Amoriņš - šis spārnotais zēns, kas bieži redzams uz Valentīndienas kartītēm, ir vēl viens šo mīlestības svētku simbols. Romas mitoloģijā Kupids bija mīlestības un skaistuma dievietes Venēras dēls. Viņš bija pazīstams ar to, ka šāva bultas gan uz dieviem, gan cilvēkiem, liekot tiem uzreiz iemīlēties vienam otrā.