Alus vienmēr ir iecienīts dzēriens, bet it īpaši Vasaras saulgriežu laikā, kad pašdarināts alus kopā ar ķimeņu sieru, vainagiem un ugunskuriem ir svarīga svētku sastāvdaļa. 

Alus Latvijā tiek dēvēts par gaišo (zelta) un tumšo, neskaitot īpaši izstrādātos veidus kā, piemēram, porteris un medalus. Katrā Rīgas nostūrī ir vieta, kur baudīt alu ar ēdienu, ēst uzkodas, skatīties sporta spēles, ballēties, izmēģināt jaunus alus veidus vai vienkārši atpūsties un aizmirst par visu ikdienas rutīnu.

Kā liecina vēstures liecības, cilvēki Latvijā par alu zināja jau no zemkopības pirmsākumiem. Tautas ap Baltijas jūru to pazina jau 9. gadsimtā, vēsta Rietumeiropas hronika.

Alus ir pārliecinoši populārākais alkoholiskais dzēriens Latvijā, un, pateicoties iedzīvotāju entuziasmam, tiek ražotas daudzas lieliskas alus variācijas. Ar tik ilgu alus darīšanas vēsturi nav pārsteigums, ka Latvijas alus ir ļoti pieprasīts arī citviet pasaulē.

 

Alus stilu saderība ar ēdieniem

Tā kā dažādu alus šķirņu krāsa, sastāvs, garša un sajūta ir ļoti atšķirīga, vispirms ir jāsaprot tradicionālie alus veidi un ar kādiem ēdieniem tie vislabāk sader.

1. Gaišajam alum ir viegla, maiga garša, kas patīkami remdē slāpes, vienlaikus labi sader kopā ar karstiem un sāļiem ēdieniem. Cūkgaļas un mājputnu ēdieni, piemēram, pīle, labi sader ar vidēji stipru gaišo alu (5 – 5,5 % alkohola). Pikanti gaļas ēdieni, burgeri un salāti, kur ir gaļa, arī lieliski sader kopā ar vieglo gaišo alu.


2. Tumšajam alum ir augstāka alkohola koncentrācija, nekā gaišajam, jo to tradicionāli ražo ar grauzdētu iesalu (parasti līdz 7 %). Šis alus lieliski sader ar trekniem ēdieniem, piemēram, grilētu un kūpinātu gaļu. Pica, burgeri un bagātīgi gaļas sautējumi arī būs patīkami baudāmi kopā ar tumšo alu.

Aplūkosim 5 populārākās Latvijas alus šķirnes, lai zinātu tieši kuru izvēlēties pie sava vismīļākā gaļas ēdiena!

 

1. Mežpils alus

Atsvaidzinošs alus, ko ir viegli baudīt. Mežpils alus tiek brūvēts no augstvērtīgiem Eiropas miežu graudiem un apiņiem jau kopš 1905. gada, kad  kontinenta labākie aldari pulcējās “Waldschlößchen” (”Meža pils”), Sarkandaugavā uzbūvētajā alus darītavā, uz Eiropas aldaru kongresu. Šim notikumam par godu tika radīts Mežpils alus.

Mežpils Latviešu iecienītais alus ir gaišais alus, kas brūvēts no zelta miežu iesala un ar lepnumu, ko iezīmē dzintara nokrāsa, izteikts apiņu rūgtums – kombinācija, kas iepriecinās pat izsmalcinātākos alus cienītājus. Premium kvalitātes iesals jūtams Mežpils tumšā alus garšā, kuru patīkami baudīt ar grilētiem gaļas ēdieniem. Neatkārtojamā apiņu un karameļu iesala smarža, kā arī neaizmirstami atsvaidzinošā pēcgarša pārsteigs ikvienu ar šo sarkanbrūno alu.

Kad Mežpils alus garša satiekas ar Mežpils tradicionālajām iezīmēm, iznākums ir Mežpils Tradicionālais alus, viegls, atsvaidzinošs un baudāms alus ar maigi zeltainu krāsu. Mežpils Speciālais ir viegli dzerams lāger alus, kas labi ies kopā ar visāda veida gaļas uzkodām.

 

2. Madonas alus

Madonas alus darītava ir neliela alus darītava Madonas novada Bodniekos – vietā, ko jau kopš 1916. gada pazīst kā alus darītavu. Izmantojot mūsdienu globālās zināšanas un tradīcijas, tiek izstrādāts gaišais, tumšais un medalus, pēdējais pieejams tikai Madonas alus restorānā, kurā tiek pasniegti dažādi gruzīnu ēdieni.

Madonas nefiltrētais tiek brūvēts jau no pašiem pirmsākumiem, kas ir iecienīts gan tuvu, gan tālu cilvēku vidū. Madonas Speciālais jeb tumšais, tāpat kā gaišais tiek izstrādāti pēc senās receptes un pulcina pietiekami lielu skaitu sevis mīļotāju.

 

3. Tērvetes alus

Tērvetes alus — alus jau izsenis bijis Latvijas kultūras pamatlieta. Tērvetes alus darītava celta 1971. gadā, lai piekoptu alus darīšanas tradīcijas Zemgales reģionā. Alus ir dabisks produkts, un pareizai brūvēšanai jāievēro tradicionālās metodes un dabiskie procesi. Katru gadu Tērvetē, pateicoties Zemgales reljefam, tiek audzētas specifiskas alus miežu šķirnes, kas ir alus ražošanas pamatizejviela. 

Tērvetes alus ir vidēji stiprs gaišais alus, kuram ir pastiprināts apiņu rūgtums, kas labi sader ar ceptām desiņām un gaļu piknika sezonā. Tērvetes nefiltrētais ir gaišais alus, kas satur nogulsnes, un tas labi saderēs kopā ar visu Latvijas nacionālo virtuvi. Senču gaišais alus atspirdzinās karstā vasaras saulē un nomierinās, ja būsiet baudījis kādu asu vai sāļu gaļas ēdienu. Senču nefiltrētais gaišais alus, kas ir viegls un satur dabīgas nogulsnes, labi saderēs kopā ar kūpinājumiem.

Oriģinālais gaiši zeltainais alus ir nedaudz stiprāks, taču labi sader ar putnu gaļas ēdieniem un medījumiem. Tumšais, sarkanbrūnais alus, kuram piemīt patīkams aromāts, labi sader kopā ar trekniem gaļas ēdieniem, kā, piemēram, cūkgaļas ribiņas.

 

4. Mītava

Alus tika izgatavots 2008. gadā ar grupas "Prāta vētra" palīdzību un Cēsu alus darītavas līdzdalību. Jāņa Jubalta, grupas ģitārista, tēva recepšu dienasgrāmata nodrošināja alus atjaunoto recepti mūsdienās. 

Mītavas alus ar zīdainu, maigu garšu un spēcīgu karameļu aromātu, kas apvienojumā ar apiņu un miežu aromātu piešķir šai alus šķirnei vēl izteiktāku garšu. Alu Mītava Cinītis, raksturo perfekti izstrādāta garša, kurā nevainojami savijas karameles saldenums un apiņu rūgtums. Baudāms gan ar cūkgaļas ēdieniem, gan vistas gaļas ēdieniem.

 

5. Latgales alus 

Latgales alus darītavai ir sena vēsture, kas savijas ar Daugavpils un Latgales vēsturi. Šeit tiek gatavots īsts kviešu alus! 1860. gadā darītava tika dibināta un dzēriena recepte tika radīta sadarbībā ar aldariem no Čehijas un Slovākijas, kas brūvē alu jau no paaudzes paaudzē. 

LATGALE – tradicionālais gaišais alus, kuram piemīt izteikta iesala garša ar apiņu maigo rūgtumu, spēj apmierināt visu gaišo alu cienītājus. LATGALE TUMŠAIS izgatavots no 4 veidu atlasīta iesala un dažām apiņu šķirnēm, kas veido izteiktu maizes garšu un aromātu. DINABURG – gaišais alus, kuram ir saldena pēcgarša un tiek brūvēts, ievērojot senās tradīcijas. MELNĀ PĒRLE – tumšais alus dzēriens ar svaigi malta koriandra aromātu, kuru pastiprina citrusa aromāts.