Mūsdienās Cēsu alus produktu klāsts ir paplašinājies, taču, apzinoties, ka viss aizsākās ar alu, šķiet iespaidīgi. Veikalu plauktos no Cēsu alus atradīsiet tādas populāras un pieprasītas preču grupas (dažādās cenu kategorijās), kā alus, sidrs, citi alkoholiskie dzērieni, sulas, ūdens, bezalkoholiskie dzērieni, enerģijas dzērieni, kvass un sīrups.

NOSKAIDRO:
kādus Cēsu alus veidus varat nopirkt veikalos šodien,
kā tiek ražots alus šajā rūpnīcā
— un kā Cēsu alus darītava attīstījusies mainoties gadsimtiem.

 

Cēsu alus šķirnes un alus dzērieni

Cēsu alus piedāvā plašu alus šķirņu un alus dzērienu klāstu, lai apmierinātu visdažādākās garšas kārpiņas.

Cēsu alus Premium skārdene pint

1. Cēsu Premium

Cēsu Premium: Tas ir alus darītavas karalis, kas pazīstams ar savu tīro, kraukšķīgo garšu un sabalansēto iesala un apiņu profilu. Klasisks lageris, kas labi sader ar dažādiem ēdieniem. Laba alus kvalitāte, ko var baudīt gan stikla pudelē, gan skārdenē. Premium līnija sastāv – divi gaišie lager ali Original un Amber, un vien tumšais alus Bohemian.

 

Cēsu alus Light

2. Cēsu Light

Cēsu Light (gaišais): Gaišais alus ar atsvaidzinošu citrusaugļu aromātu un viegli rūgtu garšu. To iecienījuši tie, kas novērtē apiņiem raksturīgo alu un nedaudz laimes burbulīšus. Kā arī šī sērija piedāvā Cēsu Light Lime – alus ar laima garšu. Lielisks veids kā valdzināt slāpes vasarā!

 

cēsu brūža alus

3. Cēsu Brūža

Cēsu Brūža: Īpaši radīta alus sērija, kas apvieno klasiskās un jaunās garšas. Lai Jūs varētu baudīt konkrētu dzērienu, attiecīgajā mirklī. Vasarā karstā dienā vai pēc smaga darba varat veldzēties ar svaigo Aromātisko. Nefiltrētais ir ideāls kompanjons latviskiem ēdieniem, tāpēc tas ir darītavas lepnums. Maigais Rudzugraudu alus veldzēs tos, kam klasiskais alus rūgtums ir par ņipru. Samtainais ir klasika, kur sajutīsiet gan rūgtenas, gan saldenas notis bonusā ar rauga asumu un skaisto dzintara krāsu. Nefiltrētais bezalkoholiskais ir izvēle tiem, kam vēlas baudīt alu, bet tomēr saglabāt svaigu prātu.

 

Cēsu alus Mītava bundžas

4. Cēsu Mītava

Cēsu Mītava: Alus dzimis, sadarbojoties ar grupu “Prāta Vētra”. Jāņa Jubalta tēvs radījis recepti, kas tika atjaunota un tagad priecē alus mīļotājus. Alus ir maigs, ar izteiktu karameles smaržu, kas kopā veido izcilu brūvējumu.

 

cēsu brūža veldze

5. Cēsu Brūža Veldze (alus kokteiļi)

Brūža Veldze (Rabarberu un cidoniju) un Ogu brūvējumi ir jaunpienācēji un pēc savas būtības ir viegls alus kokteilis ar nelielu alkohola daudzumu (tikai 2,8%), kas radīts tiem, kas seko pasaules tendencēm jauno garšu meklējumos. Patiesa meistarklase, ko baudīt un atrast sev vispatīkamāko garšu!

 

Cēsu alus Radler plauktā

6. Cēsu Radler (alus kokteiļi)

Cēsu Radler: Patiesā vasaras garša, kas perfekti veldzē vasarā. Radler radies Bavārijā pirms nu jau vairāk nekā gadsimta, bet joprojām tas ir izcilas svaigas garšas simbols. Veikalu plauktos atradīsiet Cēsu Radler Watermelon Margarita, Cēsu Radler Strawberry, Cēsu Radler Mojito un tādu pašu bezalkoholisko versiju, un Cēsu Radler Blue Lagoon.

 

Cēsu alus Dārza sidrs Karamelizēts Ābols

7. Cēsu bezalkoholiskais alus/sidrs

Cēsu bezalkoholiskais alus/sidrs: Premium klases bezalkoholiskais alus, kas līdzīgs klasiskajam alkoholiskajam lagerim, taču bez alkohola. Bezalkoholiskais sidrs Zemeņu putukrējums – saldās vasaras zemenes ar putukrējuma pēcgaršu. Bezalkoholiskais sidrs Karamelizēts ābols – Ābolu deserta cienītāji novērtēs!

 

Cēsu alus Beershake skārdenēs

8. Cēsu Beershake

Cēsu Beershake: Pieejamas divas alus kokteiļu garšas - Beershake Lime un Cranberry&Lime. Nobaudiet abas, jo tās ir vienlīdz labas.

 

Cēsu alus Bocmanis PET pudelēs

9. Bocmanis alus

Cēsu Bocmanis: Īstu vīru tumšais alus. Radīts jūrniekiem, kas jūras spēku zina un nebaidās savu drosmi pārbaudīt ik dienu.

 

Cēsu alus Latvijas Pilzenes

10. Cēsu Pilzenes alus

Cēsu Latvijas Pilzenis: Pavisam viegls vietējais alus.

 

Cēsu alus Miezītis nefiltrētais

11. Cēsu Miezītis

Cēsu Miezītis alus: Šajā kategorijā atradīsiet Miezīti Stipro, Nefiltrēto un Tumšo. Šis alus pavisam noteikti ir savējais, jo brūvēts no Latvijas miežiem.

 

Cēsu alus Warsteiner skārdenēs

12. Cēsu Warsteiner alus

Cēsu Warsteiner: Pasaulē numur 1 importētais vācu gaišais alus starp privātajām alus darītavām. Patīkams rūgtums un zeltaina krāsa, kas sniedz dzirkstošu baudījumu katrā malkā.

 

 

alus apini zaros

Alus darīšanas process

Cēsu alus tiek brūvēts, izmantojot no paaudzes paaudzē pārmantotas metodes. Lai gan alus darītava mūsdienās izmanto modernās tehnoloģijas, lai uzlabotu efektivitāti un konsekvenci, tā joprojām ir uzticīga tradicionālajām metodēm, kas padara alu unikālu.

  • Iesala izvēle: Cēsu alus nav izņēmums. Alus darītava rūpīgi izvēlas augstas kvalitātes Latvijas miežu iesalu, lai radītu stabilu pamatu alus ražošanai.
  • Apiņi: Apiņi tiek pievienoti, lai alum piešķirtu rūgtumu, garšu un aromātu. Lai panāktu perfektu līdzsvaru, Cēsu alū izmanto gan vietējos, gan importētos apiņus.
  • Fermentācija: Alus raudzēšanai alus darītava izmanto augšējās fermentācijas rauga celmu maisījumu. Šeit notiek burvīgais brīnums, jo raugs pārvērš cukurus alkoholā un piešķir alum unikālu garšu un aromātu.
  • Iepakojums: Galaprodukts tiek rūpīgi iesaiņots, nodrošinot, ka tas nonāk pie patērētājiem nevainojamā stāvoklī un ir gatavs baudīšanai.

 

cēsu pilsētas panorāma ziemā - skats no augšas

Cēsu alus vēsture līdz mūdienām

Gleznainajā Cēsu pilsētā, kas ieskauta Latvijas pauguru ielokā, slēpjas sena pērle - Cēsu alus darītava ↗. Ar gadsimtiem senu vēsturi ir ne tikai pats dzēriens alus, bet arī tradīcijas kā tiek brūvēts alus šajā reģionā.

Cēsu alus stāsts aizsākās 16. gadsimtā, kad Cēsu pilsēta jau bija atpazīstama ar saviem neskartajiem dabas avotiem un plaukstošo alus darīšanas kultūru. Tieši šajā idilliskajā vidē tika likti Cēsu alus pamati. Gaujas tīrais un kvalitatīvais ūdens kalpoja par alus darīšanas dzinējspēku.

Cēsu pils revīzijas protokolā minēts, ka pils īpašumā tiek audzēti apiņi un žāvēts iesals. Tātad pirmā alus darītava atrodas pilī, kas ir dibināta 1590. gadā, un tā ir pārdzīvojusi karus, politiskās pārmaiņas un laika pārbaudi.

Piemēram, Zviedru-poļu karā uzvaru svinēja zviedri, kas iepriekšējo darītavu pārceļ uz trešo priekšpili, lai ražotu vēl vairāk alu. Ap to ierīko papildu apiņu dārzus. 1785. gadā Cēsis pasludina par apriņķa pilsētu un ekonomika strauji attīstās. Alu bauda visi, tāpēc lielā pieprasījuma dēļ uzbūvē Ruckas, Duvinckas un Jurģu krogu, lai pilsētas iedzīvotāji varētu baudīt savu iemīļoto dzērienu, kad vien vēlas.

1878. gada tiek uzbūvēta Cēsu alus darītava, īpašnieks – grāfs Emanuels Zīverss. 1922. gadā darītavu nopērk un dibina a/s Augļu dārzs. Nu jau darītavā ražo vīnu, sulu un minerālūdeni. Turpmākos gadus ražošanas apmēri tiek palielināti. 2000. gadā tiek celta jauna un moderna darītava, kas gadu vēlāk arī tiek atklāta.

Cēsu alus darītava ir vienīgā Latvijā, kas alus brūvēšanā lieto tieši Latvijā auzdētus miežus, tādejādi attīstot vietējo lauksaimniecību. Un 2014. gadā tiek izlaista jauna alus šķirne – Cēsu Nefiltrētais Lēnalus, kas ir kaut kas neredzēt Latvijas tirgū. Visā šajā ilgajā laikā ir saglabājusies nemainīga apņemšanās ražot izcilu alu. Cēsu alus ir patiess apliecinājums tā darītāju izturībai un aizrautībai, iespējams, tāpēc darītava ir kļuvusi par lielāko un vecāko Latvijā.