Jebkura vīna un siera ideālā pāra meklējumi notiks pēc mēģināšanas un kļūdīšanās principa. Tomēr no daudzām kļūdām ir iespējams izvairīties, ja ievērosiet dažus tradicionālos ieteikumus, kas palīdzēs veidot pareizu garšu saderību.

Ieteikumi vīna un siera kombinācijām

Gan vīns, gan siers, kā zināms ir ļoti atškīrīgi pēc sava stila. Tāpēc sierus var dalīt vairākās kategorijās, atkarībā no gatavošanas veida, nogatavināšanas ilguma un arī no kāda dzīvnieka piena ir gatavots siers. Ņemot vērā sieru daudzveidību, katram no tiem var ieteikt konkrētu vīna stilu – atsvaidzinoši dzirkstošs, viegls, jauns, baltvīns ar izteiktu augļu garšu vai maigi rozā, eleganti sarkans, deserta saldais un daudzi citi.

Svaigie sieri bez garoziņas un pelējuma (feta, ricotta, mozzarella) labi sader kopā ar baltvīniem. Tos pēc izgatavošanas ātri nogādā tirdzniecībā un šiem sieriem garša nav tik bagātīga, kā ilgāk nogatavinātajiem sieriem. Tā kā tiem ir diezgan īss derīguma termiņš, tad tos reti eksportē. Svaigo sieru ražošanas procesā tiek pievienotas dažādas piedevas kā zaļumi, karijs, tomāti, baziliks u.c.

Mīksti balti sieri, kam ir balta, pūkaina pelējuma garoziņa (brie, camembert) labi sader ar dzirkstošo vīnu un piesātinātu baltvīnu. Šo sieru nogatavināšanas procesā piedalās speciālas baktērijas, kas izveido šo balto pelējuma kārtiņu.

Pusmīksti jeb puscieti sieri ar zilganpelēku pelējuma kārtiņu ļoti labi iet kopā ar īstu baltvīnu vai arī augļiem bagātu sarkanvīnu. Šis siers nebūs pa prātam ikvienam, jo dažiem ir specifiski izteikta garša un smarža.

Sieriem, kam ir brūngana vai oranža garoziņa parasti ir pikanta un asa garša, tāpēc tie labi saderēs kopā ar franču ogu bagātīgajiem baltvīniem un arī sarkanvīniem.

 

Īpašie sieri ar piedevām: riekstiem, augļiem, garšvielām un citām piedevām. Šie sieri ļoti apgrūtina izvēlēties pareizo vīnu, bet reizēm arī riskējot var trāpīt mērķī. Tomēr ieteicams sākt ar klasiku – sarkanvīnu, kas jau ir labi zināms un pārbaudīts.

Cietie sieri ar biezu garozu, kas nereti pārklāti ar augu eļļu vai vasku saderēs ar piesātinātiem vīniem. Tie ir vīni, kas ilgi turēti ozolkoka mucās. Nereti šādus sierus bauda arī ar portvīnu vai stiprinātiem vīniem. Piemērs šim siera veidam ir Džiugas siers, kas ir ciets un drupināts, labi sader ar sarkanvīnu un arī Džiugas siers Delicate.

Siera plate

Praktiski katrā restorānā ir iespējams pasūtīt siera plati, kur kopā ar dažādām citām piedevām – augļiem, riekstiem, medu un maizi – pasniedz dažādu veidu sierus. Diemžēl, jo dažādāka būs sieru izvēle, jo grūtāk būs izvēlēties atbilstošo vīnu. Šo būtu jāiegaumē katram:

  • pie mīkstiem un svaigiem sieriem izvēlieties balto vīnu;
  • pie cietiem un ilgāku laiku nogativinātiem sieriem ieteicams baudīt sarkano vīnu;
  • pie zilajiem sieriem var izvēlēties samtainus un saldus vīnus;

Siera plati var arī pasniegt kā pamatēdienu, piemēram, draugu kompānijā var pasniegt dažādus vīnus un noorganizēt siera degustācijas vakaru.