Vasara ir tas laiks, kad daba dāvā savu bagāto ražu – augļus un ogas. Svaigas ogas Latvijā ir pieejamas tikai dažus mēnešus, taču tās ir iespējams izbaudīt arī ilgāk. Viens no veidiem, kā to darīt, ir sevi vai savus ciemiņus palutināt ar uzlējumiem.

 

Gatavojot uzlējumus, jāņem vērā, ka domu spēks un tā brīža sajūtas var iespaidot gala iznākumu – to paturot prātā uzlējums būs maģiski gards.

 

Jāatceras, ka tikai labas un gatavas ogas, kā arī saldētas var izmantot uzlējuma gatavošanā. Tas paver iespēju uzlējumu gatavot arī ziemā. Ja ievārījuma gatavošanā izmanto ievārījuma cukuru, tad uzlējumam tas gan nederēs. Kā arī augļu un ogu uzlējumi uz spirta bāzes ir iecienīti ne tikai laukos.

 

mellenes tuvplānā

Melleņu uzlējums

Protams, Jūs varētu nopirkt melleņu degvīnu, bet kāpēc? To ir tik viegli pagatavot, un tā garša ir daudz labāka, nekā pirktam veikalā. Turklā tā būs lieliska svētku dāvana dzērienu mīlošam draugam!

Sastāvdaļas:

  • Degvīns - savs iecienītākais degvīns. Nereti iesaka izmantot lētu degvīnu, kad gatavo uzlējumus, bet vislabāk ir izmantot tādu degvīnu, kuru Jūs labprāt dzertu.
  • Citronu sula - tikai nedaudz, lai saglabātu krāsu un nedaudz paspilgtinātu garšu.
  • Cukurs - atkal tikai nedaudz, lai piešķirtu līdzsvaru. Šis nav liķieris, kam būtu jāpievieno daudz cukura.
  • Mellenes – var iamantot gan svaigas, gan saldētas, turklāt tās nevajag nemaz tik daudz, tikai vienu glāzi.

Pagatavošana

Nomazgājiet mellenes un kārtīgi pārbaudiet tās, lai pārliecinātos, ka tās visas ir svaigas un nesabojātas. Bļodā samaisiet tās kopā ar cukuru un citrona sulu. Nevajag tās sasmalcināt, tikai mazliet saspaidīt. Ielieciet ogas tīrā burkā, derēs jebkura burka, kas ir pietiekami liela, lai ietilpinātu mellenes un degvīnu.

Pievienojiet burkā 4 glāzes degvīna un uzlieciet burkai vāciņu, tad nedaudz sakratiet. Uzglabājiet 2 līdz 4 nedēļas ārpus tiešiem saules stariem, kratot katru dienu (vai kad atceraties). Varat sākt degustēt pēc 2 nedēļām, un uzlējums ir gatavs, tiklīdz tas iegūst sev tīkamo melleņu garšu. Kad melleņu garša ir tieši tāda, kādu to vēlaties, ir laiks mellenes atsijāt.

Izmantojot smalku sietiņu, mellenes izspiediet. Šīs dzidrās ogas var izmantot kokteiļos, taču degvīnam tās ir atdevušas lielu daļu savas garšas. Ielejiet šķidrumu pudelē un uzglabājiet to pieliekamajā vai dzērienu skapī. Šo degvīnu tehniski varētu uzglabāt neierobežotu laiku, bet labāk to mēģināt izlietot gada laikā. Tas nesabojāsies, bet zaudēs daļu no svaigās melleņu garšas.

 

pīlādžu ķekars

Pīlādžu uzlējums

Pīlādžu uzlējums ir viens no slavenākajiem un izplatītākajiem uzlējumiem. Ogu rūgtuma dēļ tās neēd svaigas, tāpēc tās izmanto liķieru, uzlējumu un ievārījumu pagatavošanai.

Sastāvdaļas:

  • 200 grami nogatavojušās pīlādžu ogas
  • 500 ml degvīns
  • 100 grami cukāra kristalizētas konfektes vai cukurs

Pagatavošana

Nomazgājiet pīlādžu ogas, nosusiniet un noņemiet ogas no kātiņiem un izmetiet zaļās ogas. Ievietojiet tās kopā cukuru un degvīnu pudelē un aiztaisiet to. Novietojiet vēsā, tumšā vietā uz aptuveni 8 nedēļām.

 

kirši uz galda

Ķiršu uzlējums

Šis aromātiskais ķiršu uzlējums ir izcils, neatkarīgi no tā, vai to dzerat tīru, jaucat kokteilī vai paspilgtinat ar dzirkstošu ūdeni.  Jūs atradīsiet daudzas ķiršu uzlējumu receptes, kas ir aromatizētas ar garšvielām vai citrusaugļiem, taču šī būs vienkāršāka, kas sniedz ārkārtīgi tīru, spilgtu ķiršu garšu un spožu, rubīnsarkanu krāsu.

Svarīgs padoms: ja iespējams, izmantojiet veselus ķiršus bez kauliņiem. Kauliņi piešķirs vāju, bet pievilcīgu rūgtuma piegaršu.  Protams, ja vēlaties, dažiem vai visiem ķiršiem varat atstāt kauliņus.

Sastāvdaļas:

  • 450 g svaigi saldie ķirši bez kauliņiem (derēs arī skābie ķirši)
  • 750 ml degvīna

Pagatavošana

Ķiršus labi noskalo un izņem kātiņus. Ievietojiet tos lielā stikla burkā vai lielā traukā, kuru var aizstaisīt. Ielej degvīnu, pārliecinoties, ka visi ķirši ir pilnībā pārklāti ar šķidrumu. Cieši aiztaisiet trauku un novietojiet vēsā, tumšā vietā vismaz 1 mēnesi. Kad tas būs gatavs dzeršanai, pārlejiet tīrā pudelē, bet ūdenī mērcētos ķiršus noteikti paturiet vēlāk ēdiena gatavošanai vai ēšanai.

 

 dzērveņu uzlējums glāzēs

Dzērveņu uzlējums

Dzērveņu uzlējums ir ideāli piemērots mājas ballītēm, jo tā garša ir spilgta un no tā var pagatavot skaistus kokteiļus. Tikai iedomājieties, ka dzerat gardu kokteili, izmantojot šo uzlējumu! Tagad iedomājieties šī uzlējuma piepildītu pudeli iesaiņotu dāvanu papīrā un uzdāvinātu to uzlējumu cienītājam. Jūs būsiet tik priecīgi redzēt sajūsmināto sejas izteiksmi, kad dāvana tiks atpakota.

Sastāvdaļas:

  • 1 l dzērvenes
  • 500 ml degvīns
  • Medus vai cukurs

Pagatavošana

Nomazgātas dzērvenes, kas ir pāršķirotas ieber lielā burkā un pārlej ar degvīnu. Būtu labi dzērvenes sasmalcināt vai sadurstīt, lai degvīns var iesūkties ogā. Aizstaisiet butku un atstājiet to tumšā vietā uz mēnesi. Pēc mēneša var pievienot medu ( ne vairāk kā 4 ēdamkarotes), bet, ja liekat cukuru, tad sākuma procesā dzērvenes sajauciet kopā ar cukuru. Uzlējumu notur vēl mēnesi, ik pa brīdim nogaršojot un pēc vajadzības uzlabojot garšu.

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.