Šampanieša tosts ir ikonisks veids, kā atzīmēt īpašus notikumus, piemēram, kāzas, jubilejas, izlaidumus un citus pasākumus. Tas ir populārs arī ikdienas svinībās, piemēram, dzimšanas dienās. Šampanieti var izmantot arī ēdienu gatavošanā. Tas ir elegants papildinājums jebkurai maltītei, un tas var izcelt ēdienu ar savu unikālo garšu. Izmēģiniet šampanieša želejas šotus, šampanieša sorbetu vai šampanieša risoto, lai radītu īpašu gardumu, kas patiks Jūsu draugiem un ģimenei! Neatkarīgi no tā, kādu dzīves notikumu sviniet, šampanietis noteikti piešķirs ballītei mirdzumu.

 

Dažādi šampanieša veidi

Tirgū ir pieejami vairāki šampanieša veidi un katrs no tiem piedāvā kaut ko unikālu. Šampanieša stilu diapazons ir no Brut līdz Blanc un citiem, tāpēc noteikti atradīsiet šampanieti, kas atbilst Jūsu gaumei.

Brut šampanietim ir raksturīga sausa garša un kraukšķīgs skābums. Tas labi sader ar augļu ēdieniem, uzkodām, konditorejas izstrādājumiem un citiem viegliem ēdieniem. Blanc de Noirs šampanietis tiek ražots galvenokārt no sarkanajām vīnogu šķirnēm, piemēram, Pinot Noir vai Pinot Meunier - tam ir pilnīgāka garša nekā vairumam šampaniešu, un to var kombinēt ar lasi, teļa gaļu, mājputnu gaļu vai sēnēm, kā arī stipriem sieriem.

No otras puses, rozā šampanietis ir sarkanvīna un baltvīna maisījums, kas var būt no gaišas līdz tumšai krāsai. Tas lieliski sader ar vieglākiem ēdieniem, piemēram, jūras veltēm, salātiem vai augļu groziņiem, bet labi sader arī ar pikantiem ēdieniem. Visbeidzot, Blanc de Blancs šampanietis tiek ražots tikai no Chardonnay vīnogām, un tam piemīt kraukšķīgs minerālu aromāts, kas sader ar gliemenēm, suši, maigiem sieriem vai desertiem.

 

Populārākie šampanieša zīmoli

Moet & Chandon šampanietis ir viens no populārākajiem šampanieša zīmoliem pasaulē. Moet šampanietis, kura izcelsme ir Reimsā, Francijā, lepojas ar vairāk nekā 250 gadu senu vēsturi un ir kļuvis par luksusa un izsmalcinātības sinonīmu. Pats šampanietis tiek ražots no reģionā audzētām Chardonnay, Pinot Noir un Pinot Meunier vīnogām, tādējādi iegūstot vieglu un krēmīgu šampanieti, kas ir lieliski piemērots jebkuram pasākumam.

Rīgas šampanietis ir grezns dzirkstošais vīns no Latvijas, kas pazīstams jau gadsimtiem ilgi. Tam ir salda, augļu garša ar medus un vaniļas notīm, kā arī zaļā ābola, bumbiera un melones piegarša. Šis šampanietis ir lieliski piemērots jebkuram īpašam notikumam vai svinībām! Tā unikālais garšas profils ļauj tam izcelties citu šampanieša šķirņu vidū un piešķir greznuma noskaņu jebkuram pasākumam.

Veuve Clicquot šampanietis ir lieliska izvēle jebkuram īpašam notikumam. 1772. gadā dibinātais šampanietis ir viens no pasaulē slavenākajiem šampaniešu zīmoliem. Šampanietis nosaukts tā dibinātāja Phillippe Clicquot-Muiron vārdā, un ir luksusa un izsmalcinātības sinonīms. To ir baudījušas dažas no pasaules slavenākajām personībām - no Vinstona Čērčila līdz Beyonce.

 

Ko ņemt vērā, izvēloties šampanieti Jaungada svinībām?

Jaungada svinībām ņemiet vērā šampanieša izcelsmes vietu, vīnogu šķirni un salduma līmeni, protams, arī personīgās vēlmes.

Francija ir pazīstama ar saviem augstas kvalitātes dzirkstošajiem vīniem, taču popularitāti ir ieguvuši arī citi reģioni, piemēram, Prosecco Itālijā un Cava Spānijā. Katram no tiem ir savs unikāls garšas profils un īpašības, tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas izpētiet, ko katrs no tiem piedāvā.

Arī izmantoto vīnogu veids var būtiski ietekmēt šampanieša garšu un vispārējo kvalitāti. Šampanieša ražošanā parasti izmanto Chardonnay un Pinot Noir vīnogas. Chardonnay vīnogas parasti ir sausas ar vieglu ziedu buķeti, savukārt Pinot Noir piešķir šampanietim sarežģītību, garšas dziļumu un ogu saldumu.

Ņemiet vērā arī vēlamo salduma pakāpi. Brut šampanietis mēdz būt skābāks, tāpēc tas ir ideāli piemērots kopā ar ēdienu vai kā aperitīvs pirms vakariņām. Saldās šampanieša šķirnes parasti satur lielāku cukura daudzumu, tāpēc tās ir ideāli piemērotas dzeršanai atsevišķi.

 

Fakti par šampanieti, kurus Jūs nezinājāt

  • Lai gan šampanietis ir asociēts ar svinībām, šampanietis sākotnēji tika baudīts kā ikdienas dzēriens.

  • Šampanieša pudeles korķis nav tikai dekoratīvs, tam ir savs mērķis! Pirmkārt, spiediens šampanieša pudelēs ir augsts - līdz pat 5 reizēm lielāks nekā parastās pudelēs. Tāpēc šampanietim ir nepieciešams korķis.

  • Šampanietis ne vienmēr ir salds! Šampanietim ir daudz dažādu šķirņu un salduma pakāpju. Daži šampanieši var būt sausi, jo to ražošanas laikā tajos ir izmantots minimāls cukura daudzums, savukārt citos var būt lielāks cukuru daudzums, kas padara tos saldākus.

  • Šampanieša burbuļi nav tikai oglekļa dioksīds, tie patiesībā ir mazi vīna pilieni! Oglekļa dioksīds, kas fermentācijas laikā nonāk šampanieša sastāvā, rada gaisa kabatas, kas pēc tam kļūst par maziem pilieniem.

  • Šampanieša "pop" skaņa, kas rodas, kad tas tiek atvērts, nav tikai troksnis. Atkorķējot šampanieša pudeles, tās sasniedz lielu spiedienu. Tāpēc šampanieša pudeles ir jāatver ļoti uzmanīgi un atvēršanas laikā korķis ir stingri jātur nospiests.

  • Šampanietis nav paredzēts tikai dzeršanai, to var izmantot arī ēdienu gatavošanā. Šampanietis var uzlabot gan pikantus, gan saldus ēdienus, jo tā skābums palīdz samazināt tauku saturu, bet dabiskais saldums piešķir ēdienam sarežģītību. Izmēģiniet šampanieti izmantot tādās receptēs kā šampanieša risoto vai šampanieša trifeles.

  • Visbeidzot, vai zinājāt, ka šampanietis var novecot? Ja dzirkstošie vīni pēc dažiem mēnešiem sabojājas, tad šampanietis, pareizi uzglabājot, var saglabāties daudzus gadus. Pareizi uzglabājot, šampanietis, novecojot, var iegūt vēl sarežģītākas garšas nianses.

 

Kā pagatavot šampanieša kokteili?

Šampanieša kokteiļu pagatavošana ir lielisks veids, kā jebkuram pasākumam piešķirt mirdzumu un izsmalcinātību. Lai pagatavotu savu šampanieša kokteili, sāciet, izvēloties savu iecienītāko šampanieti. Tirgū ir daudz šampanieša variāciju - no sausa un kraukšķīga līdz saldam un burbuļojošam - tāpēc veltiet laiku, lai izpētītu un atrastu sev piemērotāko.

Pēc tam izvēlieties savus iecienītākos augļus vai sulas, ko sajaukt ar šampanieti. Apsveriet citrusaugļu garšas, piemēram, apelsīnu sulu vai limonādi, kā arī klasiskos augļus, piemēram, zemenes vai avenes. Ja vēlaties ko eksotiskāku, izmēģiniet ananāsu un mango sulu vai granātābolu sulu. Lai ko izvēlētos, pārliecinieties, ka tā papildina šampanieti un papildina kokteiļa garšu kopumā.

Kad esat izvēlējies šampanieti un augļus vai sulu, ielejiet tos šampanieša vai vīna glāzē. Izsmalcinātības piešķiršanai apsveriet iespēju pievienot nedaudz džina vai degvīna, lai piešķirtu kokteilim papildu garšu. Tad dekorējiet ar augļu šķēlīti vai garšaugu zariņu un baudiet!