Medalus ir raudzēts alkoholisks dzēriens, ko galvenokārt gatavo no medus, ūdens un rauga. Un tas ir viens no senākajiem cilvēcei zināmajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas radies pirms alus un vīna. Pirmās liecības par to atrastas Ziemeļķīnā, kas datētas ar 6500-7000 gadu pirms mūsu ēras. Iespējams, jūs esat dzirdējuši tā nosaukumu literatūras darbos, piemēram, eposā “Beovulfs” vai filmā “Gredzenu pavēlnieks”. Un pavisam nesen medalu aktualizēja seriāls “Game of Thrones” (Spēle par troņiem).

Vikingiem var piedēvēt visus medalus darināšanas nopelnus, taču ir pierādījumi, ka medalus ir ražots daudzās citās kultūrās. Galu galā visvienkāršākais medalus tiek gatavots no medus, ūdens un rūgšanas, tāpēc nav pārsteigums, ka medalus ir parādījies visur. Joprojām šaubāties, vai medalus ir piemērots tieši jums? Vienīgais veids, kā to noskaidrot, ir pašam to nogaršot.

Kāpēc alus un medus?

Alus un medus ir tradīcijām un garšām bagāta savienība. Gan medum, gan alum ir sena patēriņa vēsture, un katrs no tiem ir novērtēts savu unikālo īpašību dēļ. Apvienojumā tie veido neparastu garšu, kas “uzlādē” un sniedz daudzpusīgu baudījumu.

Alus darīšanā medus kalpo ne tikai kā fermentējamo cukuru avots, bet arī kā garšas pastiprinātājs un aromāta veicinātājs. Atkarībā no izmantotās medus šķirnes, piemēram, savvaļas ziedu, āboliņa vai apelsīnu ziedu, iegūtais alus var būt ar dažādām garšām.

Turklāt medus var piešķirt alus receptēm dziļumu un sarežģītību, līdzsvarojot apiņu rūgtumu vai piešķirot maigu saldumu, kas papildina citas sastāvdaļas. Neatkarīgi no tā, vai medus tiek izmantots kā primārais raudzējamais produkts vai kā piedeva, tas piešķir alum dabisku garšu.

Vai medalus ir labs veselībai?

Medus, kas ir galvenā medalus sastāvdaļa, ir slavens ar savām antioksidantu un antibakteriālajām īpašībām. Raudzējot šīs īpašības var pastiprināties, tādējādi radot dzērienu, kas ne tikai iepriecina garšas kārpiņas, bet arī veicina vispārējo labsajūtu.

Pētījumi liecina, ka mērena medalus lietošana var veicināt sirds veselību, jo tajā ir antioksidanti, kas var palīdzēt samazināt stresu un iekaisumu organismā. Turklāt medus dzērieni palīdz uzlabot gremošanas trakta veselību un imūnsistēmas darbību.

Tomēr medalu, tāpat kā jebkuru citu alkoholisko dzērienu, ir svarīgi lietot mērenā daudzumā, lai izmantotu to potenciālos ieguvumus veselībai bez nelabvēlīgas ietekmes.

Medalus Spirits&Wine veikalā

Kā dzert medalu?

Iesakām pasniegt atdzesētu, līdzīgi kā šampanieti vai dzirkstošo vīnu, ideāli aptuveni 6-8ºC temperatūrā. Temperatūras maiņa no atdzesēta uz siltu ļauj visplašāk izjust dzirkstošā medalus garšas profilu.

Medalus kokteilis

Sastāvdaļas:

  • 30 ml medalus
  • 30 ml burbona
  • 15 ml citrona sulas
  • 15 ml medus sīrupa
  • Ledus
  • Citrons dekorēšanai

Pagatavošana:

  • Piepildiet kokteiļu šeikeri ar ledu.
  • Pievienojiet visas satāvdaļas šeikerī.
  • Spēcīgi sakratiet.
  • Maisījumu pārlejiet glāzē.
  • Dekorējiet ar citrona šķēli.

Neatkarīgi no tā, vai medalus tiek baudīts tīrs vai kā kokteilis, tas piedāvā daudzveidīgu dzeršanas pieredzi. Varbūt tieši šis alus dzēriens būs tava vasaras garša!