Alkohola lietošanas kultūra Latvijā pamazām uzlabojas. Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) un “Norstat” pētījuma dati liecina, ka 46% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18-35 gadiem seko līdzi savam alkoholisko dzērienu patēriņam[1]. Lai atkārtoti aktualizētu jautājumu par atbildīgu alkohola lietošanu, šī gada septembrī un oktobrī LANA sadarbībā ar mazumtirgotājiem rīko informatīvu kampaņu, kuras laikā mazumtirdzniecības vietās un sociālajos medijos būs pieejami dažādi informatīvi un izglītojoši materiāli.  

[1] Interneta pētījumu kompāniju “Norstat” 2021. gadā aptaujājot respondentus vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

“Izglītošana par atbildīgu alkoholisko dzērienu lietošanu ir ļoti komplekss process. Tās ir starptautiskas vadlīnijas, kas aicina lietot alkoholu ļoti pārdomāti. Ja alkohols tiek lietots, tad ir svarīgi ievērot noteiktu alkoholisko dzērienu vienību skaitu dienā, kā arī paralēli alkoholiskajiem dzērieniem lietot ūdeni. Tāpat apsveicama ir apņemšanās svinību gadījumos jau vakara sākumā noteikt savu limitu. Tas ir liels solis pretī atbildīgai alkohola lietošanai. Par to un vēl citiem jautājumiem saistībā ar atbildīgu alkohola lietošanu runāsim arī šajā kampaņā,” skaidro LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

LANA sociālās atbildības kampaņas, kuru ietvaros Latvijas iedzīvotāji tiek informēti un izglītoti par atbildīgu alkohola lietošanu, digitālajā vidē rīko kopš 2019. gada. Arī LANA izveidotajā un uzturētajā interneta vietnē www.atbildigi.lv iespējams iegūt visaptverošu informāciju par atbildīgu alkohola patēriņu, t.sk. informāciju, kur vērsties pēc palīdzības. Pircēji ar kampaņas materiāliem varēs iepazīties veikalu tirdzniecības zonās vai drukātajos informatīvajos izdevumos, kā arī asociācijas un partneru sociālajos medijos.

Latvijā par vienu alkohola vienību tiek uzskatīti 12g absolūtā (100%) alkohola (etanola). Tas ir daudzums, ko vesels pieauguša cilvēka organisms pārstrādā stundas laikā. Vīriešiem optimālais pieļaujamais vienību skaits dienā ir līdz divām alkohola vienībām, sievietēm – viena. Tomēr tas nenozīmē, ka mierīgi un bez jebkāda riska var baudīt tādu daudzumu alkoholisko dzērienu katru dienu. Ne sievietei, ne vīrietim nevajadzētu pārsniegt maksimālo dienas vienību skaitu – piecas vienības. Ieteicamais nedēļas limits ir 13 vienības vīriešiem un 8 vienības sievietēm. No alkohola lietošanas vajadzētu atturēties vismaz trīs dienas nedēļā.

Arī mēs Spirits & Wine - kā atbildīgs alkohola mazumtirgotājs iestājamies par atbildīgu alkohola lietošanu! Esam uzņēmuši kursu izglītot mūsu klientus un piedāvāt kvalitatīvus produktus. Mums ir svarīgi būt atbildīgiem!