Kas var būt labāks par kopīgu maltīti brīvā dabā? Iedomājieties 18. gadsimta aristokrātus, kas apmeklē pikniku iekštelpās. Jā, tolaik pikniki bija grezni pasākumi turīgākajiem cilvēkiem, kuros līdztekus maltītei tika spēlētas kāršu spēles un azartspēles.

Agrīnie pikniki nepazina ne mūsdienās ierastos piknika grozus un piknika traukus, ne pašu ēšanas tradīciju brīvā dabā. Tikai pēc Franču revolūcijas un vidusšķiras uzplaukuma pikniki zaudēja savu iedomīgo reputāciju un pārtapa par mūsdienās pazīstamiem piedzīvojumiem brīvā dabā.

Sākoties 20. gadsimtam, pikniki kļuva par plaši izplatītu brīvā laika pavadīšanas veidu. Parki un pludmales kļuva par populārām āra maltīšu vietām. Pārnēsājamo grilu un piknika komplektu parādīšanās vēl vairāk veicināja šo tendenci, padarot mielošanos brīvā dabā ērtu un patīkamu ikvienam.

Mūsdienās pikniki joprojām ieņem īpašu vietu mūsu sirdīs, piedāvājot prieka pilnus mirkļus kopā ar dabu un mīļajiem, vienlaikus godinot gadsimtiem senas tradīcijas un draudzību. Piknika burvība slēpjas ne vien gleznainā dabas ainavā un garšīgā maltītē, bet arī rūpīgi izvēlētā dzērienā, kas spēj veldzēt slāpes, radīt patīkamu atmosfēru un papildināt ēdiena garšu. Taču, kādu dzērienu izvēlēties savam piknika grozam?

Izvēlieties dzērienu, kas papildinās ēdienu vai uzkodas

Iedomājieties: Jums ir grozs, kas pārpildīts ar gardumiem, bet kāds ir ideālais dzēriens, kas to visu apvienotu perfektā kombinācijā?

Vieglāki ēdieni perfekti sader ar svaigiem un atsvaidzinošiem dzērieniem. Dažādi salāti un sviestmaizes lieliski saderēs ar atsvaidzinošu ledus tēju vai atvēsinošu dzirkstošo vīnu, piemēram, Martini Prosecco, Botter Prosecco Spumante vai Zonin Prosecco Cuvee. Augļus un dārzeņus lieliski komplimentē svaigās sulas, sidri vai minerālūdens ar augļu garšu, kā Venden cidoniju&rabarberu gāzēts vai Vichy Fresh Lemon Lime.

Smagākiem ēdieniem, piemēram, gaļas ēdieniem un uzkodām izvēlieties sarkanvīnu vai alu. Gardās siera plates perfekti saderēs ar sārtvīnu vai bezalkoholisko dzirkstošo vīnu. Savukārt desertus lieliski komplimentēs kāds salds dzirkstošais vīns, piemēram, Martini Asti, Cinzano Sweet vai Torley Charmant Doux.

Vai zinājāt, ka vārds "pikniks" cēlies no franču valodas vārda "pique-nique", kas apzīmē maltīti, ko ņem līdzi un ēd ārpus telpām. Šis vārds ir atvasināts no diviem vārdiem: "piquer", kas nozīmē "knābāt", un "nique", kas nozīmē " sīkums". Tas atspoguļo piknika ēšanas raksturu, kurā tiek baudītas vieglas uzkodas un dzērieni neformālā vidē.

Ņemiet vērā laikapstākļus – karstā dienā auksts dzēriens var būt labāka izvēle

Lai gan baudīt maltīti brīvā dabā var jebkurā gadalaikā, par aktīvāko piknika sezonu tiek uzskatīta vasara. Karstās dienas cilvēkus aicina doties uz ūdenstilpju krastiem, meža ielokiem un gleznainām pļavām. Taču jāatzīmē, ka katram gadalaikam ir sava piknika “odziņa”. Pavasaris piedāvā tikko atmodušās dabas skaistumu, rudens dāvā krāsainas lapas un romantisku atmosfēru, taču ziema ļauj baudīt pikniku sniega klātbūtnē pie ugunskura.

Karstā dienā ņemiet līdzi pietiekami daudz atsvaidzinošu vasaras dzērienu – ūdeni, sulas, dzirkstošos vīnus – kas spēj atvēsināt un remdēt slāpes. Taču vēsākā laikā ģērbieties silti un izvēlieties dzērienus, kas spēs Jūs sasildīt, piemēram, tēju un karstvīnu.

Apdomājiet, cik daudz cilvēku apkalposiet – Jūs nevēlaties, lai dzērieni beigtos!

Plānojot pikniku, dzērienu izvēle un iepirkšanās var kļūt par īstu piedzīvojumu. Kā nodrošināt, lai neviens nepaliktu bez glāzes rokā, vienlaikus radot neaizmirstamu garšas ceļojumu? Pirmkārt, sāciet ar viesu saraksta rūpīgu izpēti. Cik viesu apmeklēs pikniku? Kā arī ņemiet vērā laikapstākļus – karstā dienā patēriņš būs krietni lielāks! Otrkārt, izvēlieties dzērienus, kas apmierinās visdažādākās vēlmes.

Piedāvājiet gan alkoholiskos, gan bezalkoholiskos dzērienus, ieskaitot ūdeni un atsvaidzinošas limonādes, piemēram, Coca Cola un Sprite, vai ledus tējas. Treškārt, vienmēr padomājiet par dzērienu rezervi, jo neparedzētas situācijas mēdz pievienoties piknika piedzīvojumam.

Izvēlieties dzērienus, kurus ir viegli transportēt

Aizmirstiet par raizēm! Lai pikniks norisinātos raiti, svarīgi izvēlēties dzērienus, kurus viegli transportēt un pārnēsāt. Izvēlieties dzērienus izturīgā iepakojumā, kas neapgrūtinās pārnēsāšanu un pasargās no nejaušām ķibelēm. Izmantojiet tradicionālo piknika grozu, lai dzēriena pudeles nav jānes rokās. Ja vēlaties, lai Jūsu dzēriens karstā vasaras dienā būtu vēss un atspirdzinošs, apsveriet domu izmantot aukstuma kasti vai somu.

Izvēlieties kaut ko unikālu, kas padarīs Jūsu piknika grozu interesantāku

Pikniks ir lieliska iespēja izbaudīt dabu un labu ēdienu kopā ar draugiem un ģimeni. Kamēr standarta piknika dzērieni, kā limonāde vai ledus tēja, vienmēr ir laba izvēle, varbūt ir vērts padomāt par kaut ko nedaudz unikālāku, kas noteikti padarīs Jūsu pikniku neaizmirstamu.

Kāpēc ierobežot sevi ar vienkāršu ūdeni vai sulu, ja piknikā varat baudīt elegantu un atsvaidzinošu dzirkstošā vīna glāzi? Šis atsvaidzinošais dzēriens ir ne tikai ideāls aperitīvs, kas lieliski saderēs ar sieru, augļiem un olīvām, bet tas arī piešķirs Jūsu piknikam īpašu šarmu.

Izvēlieties klasisku šampanieti (no Šampānas reģiona Francijā), ja vēlaties greznību, prosecco (no Itālijas), kā Martini Prosecco, Botter Prosecco Spumante vai Zonin Prosecco Cuvee 1821, ja sirds kāro pēc viegluma un augļu aromāta, bezalkoholisko dzirkstošo vīnu, kā Codorniu Zero vai cava dzērienu (no Spānijas), kā Freixenet Cava Elyssia Pinot Noir Rosado Brut, ja jūtat piedzīvojumu garu.

Un, ja vēlaties piknikam pievienot personisku pieskārienu, pagatavojiet paši savus dzirkstošos dzērienus! Izmēģiniet dažādas receptes un pārsteidziet savus viesus ar paštaisītu limonādi, ledus tēju vai sangriju ar svaigām ogām. Neatkarīgi no tā, vai izvēlēsieties gatavu dzirkstošo vīnu vai pagatavosiet dzērienu paši, šis elements padarīs Jūsu pikniku neaizmirstamu!