Itāļi prot baudīt dzīvi un prot to darīt ļoti labi, tādēļ ir vērts no viņiem šo to pamācīties. Mans pēdējā laika jaunatklājums ir Itāļu sarkanvīni. Agrāk priekšroku devu mazliet saldākām un saulainākām garšām, šis tas bija arī mēģināts no itāļu Lambrusco, bet manās acīs lielu vērtību nebija izpelnījies. 

Pavisam nejauši iekļuvu kādās itāļu stila vakariņās, kur, protams, vietējie ēdieni, vīns un stāsti par Itāliju veidoja burvīgu vakara harmoniju. Uz galda atrodami bija gan dažādi sieri, vītināta gaļa, gan vīnogas un citi augļi. 

Šajā saulainajā jūlija vakarā tad arī pirmo reizi nobaudīju itāļu liellopa steiku sarkanvīnā. Jāatzīst, līdz šim nebiju steika cienītāja, jo uzskatīju, ka gaļai tomēr jābūt kārtīgi izceptai. Tajā vakarā mani stereotipi piedzīvoja sakāvi. Pilnīgs nokauts. Steiks bija lieliski pagatavots, mīksts, sulīgs, maigi rozā, un garšas kārpiņas sajuta arī izcila vīna draudzību ar šo ēdienu. Visu vēl vairāk paspilgtināja Villa Cafaggio Chianti Classico vīns. Šim apenīnu pussalas vēstnesim varēja just maigo krustnagliņu vieglumu, kas kombinācijā ar steiku bija absolūts vakara fenomens.

Vienvārdsakot, es biju padevusies itāļu vīnu un virtuves valdzinājumam. Tagad nebrīnos kādēļ latviešu sievietes tik ļoti apjūsmo itāļus – viņi tiešām prot nošarmēt, pat tikai ar vīnu un izcili pagatavotu steiku vien. 

Biju vakara un garšu apreibināta, un man noteikti vajadzēja iegūt šo recepti. Maltītes meistars, būdams īstens itālis, labprāt padalījās arī ar dažiem virtuves noslēpumiem. Itāļu vīni esot mazliet skābāki, līdz ar to, gaļai skābums iedarbojas kā dabīgs un ļoti izsmalcināts etiķis. Vīns jāizmanto ne tikai marinādei, bet to droši var uzliet uz gaļas arī gatavošanas laikā. Tas piešķirs izteiktāku aromātu un sulīgumu. 

Steika gatavošanai var izmantot daudz un dažādus vīnus, tā ir  improvizācija, kā jau pati dzīve, taču šajā vakarā tika izmantots Masi Campofiorin rosso Ripasso. Nav no lētākajiem, bet garša gaļai bija izcila un noteikti kādā īpašā vakarā vajag ļaut šim vīnam sasniegt arī tevi.

Ja galdā ir itāļu sarkanvīns, noteikti jāatceras, ka ēdieni nedrīkst būt pārāk trekni, visam jābūt liesam un vieglam, lai nenomāktu vīna garšu. Kā jau zinām, itāļiem  nianses ir būtiskas, tādēļ viņi ir ļoti prasīgi pret maltīti un dzērieniem - visam jābūt pārdomātam un ar izcilu garšu. Aprakstītajā maltītē savijās kopā vienkāršums un izsmalcinātība vienuviet, kas radīja īstu itāļu mākslas darbu.

Tad nu pati recepte – Liellopa steiks sarkanajā vīnā

Sastāvdaļas: 750 līdz 900g liellopa steika, 800g sarkanā vīna, 2 tējkarotes ķiploku sāls, ēdamkarote sausu oregano lapu, melnie pipari.

Pagatavošana: steiku sagriež gabaliņos. Vīnu sajauc ar sāli, pipariem, oregano lapām. Steiku liek uz šķīvja, pārlej ar sagatavoto marinādi un atstāj uz pāris stundām ledusskapī, var arī pa nakti. Cep uz restēm, pārlejot vai apsmērējot ar marinādi. Cep 3 līdz 4 minūtes katru pusi. Kā garnīru izmanto kukurūzu un salātus, kuru sastāvā ir kartupeļi.

Recepte nav sarežģīta, jāņem mazliet laba noskaņojuma, melodiskas itāļu mūzikas fonā un viss noteikti izdosies, pat ja neesi izcils pavārs.