Olu boles izcelsme
Kamēr kulinārijas vēsturnieki diskutē par precīzu olu boles izcelsmi, vairums cilvēku apgalvo, ka olu boles recepte ir cēlusies no viduslaiku Lielbritānijas “posset”, karstā, pienīgā dzēriena. Ir zināms, ka mūki līdz 13. gadsimtam baudīja tradicionālo “posset” kopā ar olām un vīģēm. Tajā laikā pienu, olas un vīnu spēja iegādāties tikai pārtikuši cilvēki. Tas padarīja olu boli aktuālu saviesīga pasākuma un svinīgas dienas ietvaros.
17. gadsimtā olu bole kļuva plaši atpazīstama. Amerikāņu kolonijas bija pārpildītas ar saimniecībām, lopiem, kā arī lētāku rumu, kas drīzumā kļuva par vienu no galvenajām olu boles sastāvdaļām.
Olu bole tautā zināma kā uzputots dzēriens, kas tiek gatavots no olām, krējuma, cukura, muskatrieksta un alkohola. Vācu olu liķieris bieži vien tiek pielīdzināts olu bolei, pateicoties tās izteiktajām īpašībām - krēmīgumam un biezumam. Brendijs, rums un burbons ir visbiežāk izmantotās alkohola piedevas olu boles pagatavošanā.
Saldais dzēriens ir ideāli piemērots brīvdienām, kā arī īpašiem pasākumiem aukstajos ziemas mēnešos. Šīs krēmīgās kokteiļu receptes ir ieviesušas arī vairāku desertu recepšu variācijas. Šīs receptes gadsimtiem ilgi ceļojušas pasaulē un ieguvušas vairākas izteiksmīgas un bezalkoholiskas kokteiļu variācijas.
Piedāvājam 4 iecienītākās olu boles ātrās receptes.
Lipīgā īrisa pudiņa olu boles recepte
Ebens Frīmans, pasaulslavens bārmenis, olu boli interpretē kā desertu, kas ir pildīts ar saldām, karamelizētām īrisa pudiņa piedevām. “Šīs olu boles konsistence ir pietiekami bieza, lai spētu to ēst ar karoti," apgalvo Ebens.
Boles sastāvdaļas:
230 g putukrējums
250 g īrisa pudiņš
6 olas (atdalītas)
100 g cukurs
113 ml konjaks
113 ml tumšais rums
1/2 tējkarote sāls
Norādes
1. Boles traukā ar cieši pieguļošu vāku pārlejiet putukrējumu pāri īrisa pudiņam. Masu nosedziet un atdzesējiet ledusskapī 2 dienas.
2. Lielā bļodā saputojiet olu dzeltenumus ar cukuru. Maisījumam pievienojiet klāt konjaku un rumu.
3. Ledusskapī ievietoto masu izsijājiet caur smalku sietiņu. Vidēji lielā bļodā sakuliet 720 g no izsijātās masas, līdz tās konsestence ir stingra. Iemaisiet olas dzeltenumu. Maisījumu ievietojiet lielā bļodā. Izmantojot putotāju, sakuliet olu baltumus līdz stingrām putām, klāt pievienojot sāli. Saputojiet olu baltumus un pievienojiet putukrējumu. Esošo masu vienmērīgi iecilājiet. Maisījumu ievietojiet ledusskapī līdz 2 stundām. Kokteiļus pasniedziet speciālos boles traukos.
Mājas olu boles recepte
Nepieciešamās boles sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes brendija
150 g svaigi rīvēta muskatrieksta
100 g cukurs
2 ēdamkarotes tumša ruma
113 ml burbona
230 g putukrējums
6 olas (atdalītas)
675 ml piens
Norādes
1. Ievietojiet olu dzeltenumus vidējā bļodā un novietojiet bļodu virs katla ar vārītu ūdeni. Pievienojiet 50 g cukura un putojat masu aptuveni 5 minūtes, līdz tās konsestence ir bieza un gaiši dzeltena. Pievienojiet klāt pienu, burbonu, rumu un brendiju. Iegūto masu pārlejiet lielā bļodā.
2. Citā lielā bļodā saputojiet olu baltumus ar atlikušajiem 50 g cukura, līdz izveidojas gaisīga masa. Samaisiet olu baltumus olu dzeltenuma maisījumā. Vidējā bļodā iemaisiet putukrējumu, līdz tās konsestence ir viegli sabiezējusi. Ielociet putukrējumu un muskatriekstu olu bolē un kārtīgi atdzesējiet. Saputojiet masu pirms pasniegšanas.
Mājas olu boli var arī atdzesēt uz nakti. Masu kārtīgi samaisiet pirms pasniegšanas boles traukā.
Toma un Džerija boles recepte
Nepieciešamās boles sastāvdaļas:
240 ml Toma un Džerija mīkla
120 ml konjaks
120 ml rums
240 ml karsts pilnpiens
Svaigi rīvēts muskatrieksts garnējumam
Toma un Džerija mīklas pagatavošana
Vidējā traukā sakuliet 3 olu baltumus kopā ar 1 g vīnakmens pulveri, līdz brīdim, kad konsestence ir paliekoša savā pozīcijā. Citā bļodā sakuliet 3 olu dzeltenumus kopā ar 15 ml izturētu rumu. Pamazām masai pievienojiet klāt 200 g smalko cukuru, 1 g malto kanēļi, 1 g maltos muskatriekstus, 1 g maltos, smaržīgos piparus un nelielu šķipsniņu maltu krustnagliņu. Viegli iecilājiet sakultos olu baltumus. Izveidoto mīklu varat ievietotot ledusskapī uz nakti.
Norādes
Ielejiet Toma un Džerija mīklu lielā, siltumizturīgā mērtraukā. Vienmērīgi iejauciet konjaku un rumu. Pēc tam, vienmērīgi pievienojiet un iemaisiet karsto pienu. Ielejiet dzērienu 4 mazās karstumizturīgās glāzēs. Izdekorējiet dzērienus ar muskatriekstu skaidiņām.
Miglainā rasa
Miksologs Džeks Makgarijs apvieno Pedro Ximénez Sherry un Jameson Black Barrel viskiju, lai radītu šo īru izveicīgo olu boli. Ja olu boles pagatavošanai ir atvēlēts īss laika periods, tad piedāvājam šo vienkāršo recepti.
Boles sastāvdaļas:
15 ml īru viskijs (vēlams 12-gadīgs)
30 ml Jamaikas rums
30 ml Pedro Ximénez Sherry
30 ml atdzesēts pilnpiens
170 g Vanilla Simple Syrups
1 liela ola
Ledus
Svaigi rīvēta muskatrieksta šķēle garnējumam
Norādes
Šeikerī ievietojiet visas sastāvdaļas izņemot ledu un garnējumu. Enerģiski sakratiet. Piepildiet šeikeri ar ledu un vēlreiz sakratiet. Izkāsiet masu atdzesētā krūzē un pārkaisiet dzērienu ar muskatriekstiem.