Runā, ka pareizais kokteilis pareizajā laikā un vietā var būt tik pat svarīgs veiksmīgas biedrošanās instruments, cik pareizais “Instagram” filtrs sociālajos tīklos publiskotai bildei. Gadi nāk un iet, tendences mainās un līdz ar tām mainās arī pie bāru letes gaisā virmojošais dzērienu smaržu sajaukums. Kādas ir šī gada aktualitātes?

Alkoholiska dzēriena apzīmēšanai vārds “kokteilis” pirmo reizi lietots 19. gadsimta sākumā, Ņujorkas (ASV) avīzē “The Balance and Columbian Repository”.

Kopš tā laika šis kolorītais, garšu un vizuālā noformējuma ziņā aizraujošais alkoholisko dzērienu baudīšanas veids ir pilnveidojies, kļuvis ļoti populārs un, bārmeņu aizrautības rezultātā, pārtapis īstenā mākslā.

Gan dzērienu ražotāji, gan kokteiļmeistari ik gadu nāk klajā ar jaunām receptēm un tendencēm, kuras diktē saviesīgu pasākumu, neformālu burziņu vai divvientulības vakaru garšu buķeti.

Šogad “Spirits & Wine” liek lietā pazīšanos dzērienu ekspertu un bārmeņu aprindās, lai savlaicīgi sniegtu jums ieskatu 2019. gada pavasara-vasaras sezonas dzērienu kartes aktualitātēs!

 

1. “Jameson Ginger & Lime” – labs īru viskijs un vienkāršība

Patīk kokteiļi, taču nevēlies iespringt un sarežģīt lietas? Nevaram pārmest – dažreiz vienkāršs “Čau!” tik tiešām nostrādās labāk, nekā stundām pārdomāta, no romantiskām komēdijām aizgūta frāze.

Tieši tik vienkāršs un tajā pašā laikā efektīvs ir “Jameson Ginger & Lime”. Šis vasarīgais kokteilis būs perfekts sabiedrotais saulainā dienā.

Nav vienkāršāk uzjaucama, slāpes remdējoša viskija kokteiļa, nav arī būtiski – jauc kokteiļus ballītei vai atpūtai pēc smagas darba dienas. Vienīgais, kas jāizdara – jātiek pie 50ml “Jameson” viskija, garšīga “Ginger Ale” un dažām liela izmēra laima šķēlītēm.

RECEPTE:

  • piepildi “high ball” glāzi ar ledu
  • pielej “Jameson” šotu
  • pievieno kvalitatīvu “Ginger Ale” tieši no pudeles (viskijs pret “Ginger Ale” – 1/3)
  • nedaudz samaisi
  • izspied glāzē laima šķēli un iemetot to iekšā

Atlaidies un izbaudi daļu Jameson, trīs daļas Ginger Ale un visas daļas veldzējuma!

 

2. “Absolut un greipfrūts” – izcilā “Zviedru dūjiņa”

Zviedrijā ražots degvīns, kā pamats vasarīgam kokteilim? Izrādās, tas nav nekas neiespējams.

Lai pagatavotu “The Swedish Paloma” (Paloma: tulkojumā no spāņu vaodas – dūja), ņemam 45ml “Absolut Grapefruit”, 45ml greipfrūtu sulas, 10ml laima sulas, gāzētu ūdeni un greipfrūta šķēlīti.

RECEPTE:

  • piepildi šeikeri ar ledu
  • pielej “Absolut Grapefruit”
  • pievieno greipfrūtu sulu un laima sulu
  • sajauc un caur sietiņu ielej kokteiļa glāzē
  • pievieno gāzētu ūdeni
  • visu atkārtoti samaisi
  • dekorē glāzes maliņu ar cukuru un greipfrūta šķēlīti

 

3. Mr. Mango – vienkāršs vasaras dzēriens ar “Jagermeister” dzirksti 

Šim vienkāršajam kokteilim nepieciešams 40ml “Jagermeister” un 200ml “premium” kvalitātes “Thomas Henry Mango” limonādes.

RECEPTE:

  • peipildi ledus glāzi ar ledu
  • pielej "Jagermeister"
  • pievieno "Thomas Henry Mango" limonādi
  • samaisi ar karoti

Viegli pagatavojams, gards un atspirdzinošs vasaras dzēriens!

 

4. “Moskovskaya Infusion” – tām karstākajām vasaras dienām

“Moskovskaya Infusion Cranberry and Lime” ir jauna pieeja tradicionālajam dzērveņu uzlējumam, kura svaigums iegūts, pievienojot laima šķēlīti un gabaliņu ingvera.

Ar šo “Infusion” klāsta dzērienu ir pagatavojams dikti vienkāršs kokteilis tām karstākajām vasaras dienām.

RECEPTE:

  • piepildi glāzi ar ledu
  • pielej 1 daļu “Moskovskaya Infusion Cranberry and Lime”
  • pievieno 3 daļas sarkano apelsīnu sulas
  • dekorē ar citrona vai laima šķēlīti

5. “The Sazerac” – “Hennesy” kokteilis elegantam vasaras saulrietam

Nenoliedzami karalisks kokteilis, kuru tālajā 1850. gadā radīja izcilais ASV bārmenis Ārons Birds.

“The Sazerac” tika nosaukts leģendāra Luiziānas štata bāra vārdā un iemieso sevī ASV  dienvidu štatu vasaras sutoņas vēsmas, kuru skāvienos plauka un zēla no Eiropas ievesta, taču laika gaitā pārveidojusies, pielāgota un beigu beigās oriģināla bāru kultūra.

Šī kokteiļa pagatavošanas recepte vien liek garšas kārpiņām reaģēt:

Nepieciešams 21/2 daļas “Hennesy V.S.O.P Privilège”, 1/8 absinta, 1/2 vienkārša sīrupa, aromātiskais biteris, citrona miziņa, ledus.

RECEPTE:

  • maisāmo glāzi piepildi ar ledu
  • pielej  “Hennesy”
  • pievieno sīrupu un biteri (50 pilieni)
  • maisi, kamēr saturs kļūst ledus-vēss
  • pārlej saturu “low ball” glāzē, kura izskalota ar absintu
  • dekorē ar citrona miziņu

 

6. “Tanqueray & Tonic” – “Tanqueray” džina dārzs tavai vasaras ballītei!

Tie, kuri uzskata, ka džina pudelei jākrāj putekļi bāra plauktā līdz pat ziemas mēnešiem, varētu būt pārsteigti par to, cik lieliski šis dzēriens, apvienojumā ar sezonāliem labumiem, var sabiezēt gada siltos mēnešus pavadošās krāsas.

RECEPTE:

  • glāzi piepildi ar ledu un saviem mīļākajiem augļiem (arbūzs, persiki, apelsīni, citroni, laima augļi, greipfrūti, tādas ogas kā avenes, zemenes, mellenes un atsevišķi zaļumi – baziliks, timiāns, rozmarīns)
  • pielej “Tanqueray” džinu
  • pievieno kvalitatīvo “Fever Tree” toniku, pēc garšas

Tā kā tikko ir sākusies rabarberu sezona, droši var izmantot arī tos!

 

7. “Raspberry Lynchbourg” – sīrupaini salds veids, kā baudīt burbonu

Šo kokteili 1992. gadā, Londonā radīja britu kokteiļu eksperts Veins Kolinss. Kārtīgam “Raspberry Lynchbourg” ir nepieciešams: 50ml “Jack Daniels old nr. 7”, 20ml svaigas laima sulas, 10ml cukura sīrupa, 15ml Luāras ielejā, Francijā ražotā aveņu liķiera “Chambord”,  150ml “Sprite” limonādes un 3 smukas, labi nogatavojušās avenes.

Šo atsvaidzinošo un vasarīgo “longdrink” (dzēriens garā glāzē)

RECEPTE:

  • piepildi “high ball” glāzi ar ledu
  • pielej “Jack Daniels old nr. 7” viskiju
  • pievieno laima sulu, cukura sīrupu, aveņu liķieri “Chambord” un “Sprite” limonādi
  • rūpīgi samaisi kokteili ar bāra karoti, ļaujot tā sastāvdaļām harmoniski sajaukties kopā
  • dekorē ar avenēm

8. “Finlandia Grapefruit Sour” – somu degvīna un skābenu augļu notis 

Tiem, kuriem patīk pacīnīties ar sīviem un skābeniem dzērieniem, noteikti ies pie sirds šis vasarai pielāgotais “sour” kokteilis uz degvīna bāzes. 

Viss, kas nepieciešams – 50ml somu degvīna “Finlandia Grapefruit”, 20ml svaigas citronu sulas, 20ml svaigas apelsīnu sulas, 10ml medus.

RECEPTE:

  • piepildi šeikeri ar ledu
  • pielej “Finlandia Grapefruit”
  • pievieno citronu sula, apelsīnu sulu un medu
  • rūpīgi sakrati
  • pasniedz “old fashioned” (google it) veida glāzē ar ledu
  • dekorē ar greipfrūta šķēli

Lieliski sabalansētais un augļainais kokteilis liks jums vēlēties vēl!