Par godu 14. februārim un ar mērķi palīdzēt tradīciju ievērošanā, revidējam mūsu plauktus un apkopojam vizuāli, kā arī simboliski satriecošas idejas dāvanām Jūsu otrajai pusītei!

Svētā Valentīna dienas patiesā izcelsme ir noslēpumā tīta. Kristīgajā pasaulē ir vairāk kā viens moceklis ar šādu vārdu, taču mūsdienās ir populāri pieņemt, ka Valentīna dienā sākotnēji godināts Svētais Valentīns, kurš laulājis romiešu karavīrus par spīti aizliegumam apņemt sievu un kalpojis kristiešiem, kurus Romas impērija tolaik vajājusi.

Lai tur vai kā, vecākā zināmā Valentīndienas saistīšana ar romantiku un mīlu ir atrodama 14. gadsimta angļu dzejnieka un autora Džefrija Čosera daiļradē.

Neskatoties uz to, ko par šiem svētkiem saka un nesaka vēstures avoti, mūsdienās 14. februāris ir diena, kurā valda savas, pamatā, populārajā kultūrā nocietinātas tradīcijas – mīlestības dziesmas, kartiņas, romantiskas filmas un protams arī dāvanas viņai un viņam.

 

5 DĀVANAS VIŅAI


 

Freixenet Italian Rose Extra Dry - dzirkstošais rozā dārgakmens 

Dzirkstošo vīnu cienītājiem “Freixenet” vārds komentārus neprasa, taču nevar nepieminēt šī dzirkstošā rozā vīna eleganci gan garšā, gan smalki detalizētajā pudeles formā.

Nekas neveldzē tā, kā prasmīgi darīts un atbilstoši pasniegts dzirkstošais vīns. “Freixenet” var lepoties ar paaudžu paaudzēs nodotu vīna darīšanas pieredzi 150 gadu garumā un šī zīmola rozā dzirkstošais vīns pavisam noteikti atstās iespaidu.

“Freixenet Italian Sparkling Rose” ir darīts no “Glera” un “Pinot Noir” vīnogām, kuru izcelsmes vieta ir labākie Itālijas vīna dārzi. Šis rozā vīns būs izcils kopā ar gliemenēm, desertu vai kā aperitīvs Valentīna dienas galvenajam baudījumam.

 

Fresita Blueberry-Raspberry – patiesi garda atkāpe no tradīcijām

Spilgts piemērs tā dēvētās vīnu “jaunās pasaules” sānsolim, atkāpjoties no vīna darīšanas tradīcijām.

Šis koši iekrāsotais Čīles dzirkstošais vīns noteikti patiks tiem, kuri, godinot tradīcijas, vienlaikus prot arī atbrīvoties un nepiespiestā gaisotnē izbaudīt ko teju vai nepiedienīgi saldu un garšā piesātinātu.

“Fresita Blueberry-Raspberry” dzirkstošais vīns pamatā top no “Sauvignon Blanc” vīnogām, taču tajā sagaršosiet un arī sajutīsiet arī dažādu ogu – šajā gadījumā – melleņu un aveņu klātbūtni.

Šo vīnu raksturo izteikta ogu smarža ar nelielu, smalku citrusa noti. Svaiga, sulīga, vidēji salda, izteikta melleņu un aveņu garša. Patīkami burbuļi un izteiksmīga pēcgarša.

“Fresita” būs izcila izvēle, ja Valentīna dienu ir iecerēts pavadīt ar kādu, kurš dzīvi uztver viegli un mīl smieties!

 

Piper Heidsieck Cuvee Brut – šampanietis, kurš pieprasa priekšspēli


Vai kādreiz, atkorķējot vīna pudeli, ir nācies attaisīt rāvējslēdzēju? “Piper Hiedsieck Cuvee Brut” ir īstens šampanietis, tiesīgs nēsāt Šampaņas reģiona vārdu, pateicoties savai izcelsmei un meistaru prasmēm. Šobrīd tas ir nopērkams Valentīna dienai patiesi atbilstošā ietērpā.

“Piper Hiedsieck Cuvee Brut” ir gatavots lielākoties no “Pinot Noir” šķirnes vīnogām, kas ievāktas no vairāk kā 100 Šampaņas vīna dārziem. Papildus tam klāt ir arī “Pinot Meunier” vīnogas no Grande un Petite Montagne de Reims reģioniem.

Tā smaržā dominē mandeļu, svaigu lazdu riekstu, bumbieru un ābolu notis, savukārt garšu veido svaigu augļu un “Pinot Noir” klasiskās iezīmes. Šis ir ļoti sabalansēts šampanietis.

 

Royal Oporto Rose – piesātināts baudījums

Valentīna diena ir baudīšanas – kāds pat uzdrošinātos teikt – pilnības un iegribu apmierināšanas svētki.

Tieši tādēļ, domājot par šai dienai atbilstošiem dzērieniem, prātā nāk portvīns – Portugāles Douro ielejai ekskluzīvs stiprinātais vīns, kura darīšanā loma ir arī destilācijai.

“Royal Oporto Rose” pārsteigs ar savu pilnību, saldumu un tumši rozā nokrāsu. Tas ir darīts no “Touriga Nacional” un “Touriga Franca” vīnogām.

Savā būtībā rozā portvīns ir alternatīvs portvīna stils. To iztur nerūsējošā tērauda tankos ar mērķi saglabāt svaigumu un intensīvo aromātu. Iesakām šo portvīnu pasniegt kokteilī ar toniku.

 

Malfy Pink Grapefruit – džins ar sievišķīgu eleganci 

Džinu parasti saista ar noslēpumainību un intensitāti. Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka šis kadiķu dvakas pārņemtais stiprais dzēriens varētu būt pārāk šerps, lai to pasniegtu dāmai, itāļu zīmols ir parūpējies par to, lai “Malfy” izstarotu vieglumu un apsolītu interesantu garšu baudījumu.

“Malfy” džins ir destilēts izmantojot Sicīlijas sarkanā greipfrūta miziņu, rabarberu, kadiķi un 5 citus augus, tajā skaitā citrona miziņu un koriandru. Greipfrūti ir novākti tieši šī džina pagatavošanai pirms to sajaukšanas ar itāļu kadiķi.

To jau vairāk nekā 100 gadus ražo Turīnas pilsētas tuvumā, apvidū, kas iemantojis pasaules slavu ar kvalitatīvu dzērienu darīšanu. Šajā reģionā augot labāko citroni pasaulē un tieši šeit, kā māca vēstures avoti, itāļu mūki 1050. gadā radīja džina recepti. Konkrētā darītava ir Vergnano ģimenes pārziņā.

 

5 DĀVANAS VIŅAM


 

Casamigos Blanco – Džordža Klūnija tekila

Daudzi, iespējams, nezina, taču kādreizējais pasaules iekārojamākais vecpuisis, talantīgais aktieris Džordžs Klūnijs reiz izveidoja pats savu “super-premium” tekilas zīmolu.

Lai arī sevis pārstāvēto zīmolu – “Casamigos” – kinozvaigzne pirms kāda laika pārdeva angļu alkoholisko dzērienu milzim “Diageo” (baumo, ka par 1 miljardu ASV dolāru), kopš tā radīšanas, Klūnija tekila izpelnījās plašu atzinību.

Ideja par “Casamigos” sākotnēji bija vien nenopietnas runas par tādas tekilas radīšanu, kuras pārlieku cītīga baudīšana otrā dienā nepiesauktu paģiras.

Šī liksta regulāri piemeklēja Klūniju un divus viņa ļoti bagātos draugus kopīgos atvaļinājumos Meksikā. Pavisam īsā laikā Klūnija tekila tika augsti novērtēta un to sāka ražot masveidā.

“Casamigos Blanco” ir izgatavota no augstvērtīgas zilās agaves. Tai ir labi sabalansēta garša ar citrusaugļu un vaniļas notīm, kā arī maiga, patīkama pēcgarša.

Vīrietim, kurš mīl šo Centrālamerikā dzimušo agaves dziru, vai ir gatavs pamēģināt ko jaunu, šī būs patiesi dāsna un sirds svētkiem atbilstoša dāvana.

 

Lagavulin 16YO – dāvana īstajam vīrietim

Skotija ir viena no tām valstīm, kuras kultūru un identitāti – pašu kvintesenci – ir iespējams atkorķēt un ieliet glāzē.

Viskijs, kurš šeit top ir slavens ar savu unikālo raksturu un spēju atdzīvināt baudītāja iztēli, vienā mirklī nogādājot to Skotijas kalnos un lejās, piekrastē vai salās, atkarībā no malka īpatnībām.

Ja nu ir gadījies redzēt ASV televīzijas komēdijseriālu “Parki un Atpūtas zonas” (Parks and Recreation), droši vien būs arī sanācis pamanīt, ka vienam no šī seriāla varoņiem, vīrišķības un vīrišķā spēka iemiesojumam – Ronam Svansonam – mīļākais dzēriens ir Skotijas salas Ailejas viena iesala viskijs “Lagavulin  16YO”.

“Lagavulin 16YO” ir atturīgs un spēcīgs Ailejas viena iesala viskijs, kas smaržas un garšas izjūtās ir ļoti dziļš, ar izteiktu dūmakainumu. Tā garšai ir piesātināts un ilgs nobeigums.

Ja Jūsu vīrietis ir pietiekami nobriedis, lai spētu novērtēt tradīcijas, viņš pavisam noteikti novērtēs garšu, ko piedāvā “Lagavulin”.

 

La Fiole Du Pape – stikla meistaru šedevrs

Šo franču sarkanvīna zīmolu 1952. gadā radīja Čārlzs Brote un kopš tā laika “La Fiole Du Pape” vīni, pateicoties patiesi unikālajai pudeles formai un reljefam, apvijuši ap sevi vairākas leģendas par to izcelsmi.

Daži, piemēram, tic, ka šo vīna pudeļu dizains radies dēļ briesmīga ugunsgrēka, kurš reiz izcēlies darītavā – karstums sažņaudzis un savijis pudeles uz kurām pēcāk nogulsnējušies putekļi. Citi domā, ka nogulsnes uz pudelēm radušās, jo tās speciāli locītas smiltīs.

Patiesībā “La Fiole Du Pape” pudeles forma dzima sacensībā starp vietējiem Francijas stikla pūšanas meistariem. Sacensībās piedalījās arī Čārlzs Brote, pēcāk nolemjot šādās pudelēs sapildīt ražoto vīnu.

Pats vīns ir darīts no “Grenache”, “Syrah”, “Mourvedre”, “Cinsault” vīnogām, no dažādām augsnēm, ir kupažēts un tam piemīt elegants, sauss ogu, tostarp, ķiršu aromāts.

 

Reyka Vodka – Islandes dabas skarbums un šarms pudelē

Kā par šo degvīnu saka paši veidotāji – tas ir ne vien ražots Islandē, bet ražots no Islandes. Tīrs ūdens ir neatņemama laba degvīna ražošanas sastāvdaļa un “Reyka” smeļ ūdeni no arktiska avota, kurš tek cauri 4000 gadus vecam vulkāniskās lavas laukam. Ūdens no šī avota ir pieskaitāms pie pasaules tīrākajiem.

“Reyka” degvīnu gatavo tikai nelielās partijās un filtrē cauri lavas akmeņiem. Tas viss notiek Borgarness pilsētā – vietā, kur gaiss ir tik tīrs, ka CO2 līmenis šajā vietā patiesībā sarūk.

Degvīna ražotnes galvenais destilētājs vienlaikus ir arī pilsētas policists un ugunsdzēsējs. “Reyka” degvīnu ieteicams baudīt gan ar ledu, gan dažādos kokteiļos.

 

Maker’s Mark – ASV burbonu karalis

ASV Kentuki štats ir izslavēts, kā vieta, kur top īstens amerikāņu burbons. “Maker’s Mark” tiek izturēts 6 līdz 7 gadus apdedzinātās ozolkoka mucās, taču pamata prasība un rādītājs, vecinot šo burbonu, ir nevis laiks, bet gan garša.

“Maker’s Mark” savā ziņā ir mainījis burbona cienītāju izpratni par šo tradicionālo ASV dzērienu, jo tā radītājs – Bils Semjules – vēlējās tikt pie maigāka burbona, kurš nebūtu rūgtens un ass.

Tradicionālo rudzu vietā šī dzēriena darīšanā izmanto ziemas kviešus. Tas viss – lēni, pārdomāti un ar roku, Kentuki vietējo meistaru uzraudzībā. Kā saka paši “Maker’s Mark” darītāji: “Raksturu neveido ar automatizētām mašīnām. Ja mēs zinātu veidu, kā šo visu darīt ātrāk, mēs to tā nedarītu.”