Tēva dienā tradicionāli godinām vīrieša lomu ģimenē un bērnu audzināšanā. Svinamajā dienā, kura šogad jau ir pavisam tuvu – 8. septembrī –  ir pieņemts tētus apdāvināt. “Spirits & Wine” steidz palīgā ar gardām dāvanu idejām, kuras, pareizi piemeklētas, pavisam noteikti spēs iepriecināt ģimenes vīrus.

Tēva dienas tradīciju aizsākumi meklējami 20. gadsimta pirmajā pusē, ASV. Tur šādu dienu iedibināja, pamatojoties ar nepieciešamību pievērst sabiedrības uzmanību vīrieša lomai ģimenē.

Pirmā tēva diena ASV tika svinēta 1910. gadā, savukārt 1966. gadā tie kļuva par valsts svētkiem.

Jau labu laiku šī diena ar gana lielu vērienu tiek atzīmēta arī pie mums Latvijā. Labi izturēts, kvalitatīvs stiprais dzēriens ir lielisks simbols priekšzīmīgam tēvam, kurš iemieso stabilitāti, pieredzi un tajā balstītu nosvērtumu, kā arī var būt ideāla dāvana šajos svētkos.

 

Džins latviešu gaumē - Cross Keys Gin

Pilnīgā un patīkami noapaļotā “Cross Keys Gin” garša ir atslēga Baltijas īslaicīgās vasaras skaistuma tveršanai.

Tradicionālā kadiķa un pikantā rozmarīna garšu apvienojumu pavada viegla un atsvaidzinoša vēsma, ko sniedz kumelīšu, liepziedu un citu Baltijas reģionam raksturīgo zālīšu kompozīcija.

Džins ir pēdējā laika viens no iecienītākajiem dzērieniem un tētis-džina pazinējs noteikti novērtēs šo premium klases produktu.

Tētim jāiesaka “Cross Keys” nobaudīt ar ledu, kas pirmo malku padarīs īpaši stingru, pēcgaršā ļaujot sajust atsvaidzinošu ziedu notis.

 

 

Ja tētis ir dzīves skolotājs - Teacher’s Scotch Blended Whisky

Pazīstams, pilnvērtīgs skotu viskijs un lieliska izvēle, ja tētis ir tavas dzīves lielākais skolotājs! Visi Skotijas kombinētie (blended) viskiji ir gatavoti no divu veidu pamata viskijiem – iesala un graudu.

Šī viskija vēsture sākās ar Viljamu Tīčeru, kurš sevis jauktos viskijus 1832. gadā sāka tirgot sievai piederošā pārtikas veikalā, Glāzgovā. Viljams mira 1876. gadā, atstājot savu zīmolu un biznesu abiem dēliem – Ādamam un Viljamam junioram.

“Teacher’s” iesala sastāvs ir īpaši augsts – vismaz 45%, kas arī piešķir tam unikālo garšu. Tētis ir labākā kompānija, ar ko kopā malkot labu viskiju un pārrunāt dzīves būtiskākās lietas un nākotnes plānus.

 

Autentisks skotu viskijs ar jūras dvaku - “Bunnahabhain Stiuireadair”

“Bunnahabhain” viskiji, kuru izcelsmes vieta ir Ailejas salas (Skotija) ziemeļdaļa, ieguva piecas “San Francisco World Spirits Competition 2019 (SFWSC)” balvas, tai skaitā “Double Gold” apbalvojumu, kuru viskijs “Bunnahabhain Stiuireadair” nu jau saņem otro gadu pēc kārtas.

Viskija “Stiuireadair” nosaukums, kuru izrunā kā “Stew-Rah-Dur”, nāk no skotu gēlu valodas  un tulkojumā nozīmē “stūrmanis”. Šis viskijs, kurš iemieso Ailejas piekrastes viskijiem raksturīgo sāļumu, kā arī šerija un iesala notis, tiek izturēts šerija mucās.

Šī skotu viskija bagātīgajā aromātā mijas augļu, karameles, vaniļas, riekstu, iesala un garšvielu notis. Dzērienam ir raksturīga maiga garša, kurā atklājas žāvēto augļu, jūras sāls, karameles, riekstu un delikātu garšvielu nianses, ar ilgstošu pēcgaršu.

 

Autentisks rums no Karībām - “Plantation XO 20th Anniversary”

“Plantation XO” savā būtībā ir meistaru speciāli atlasītu rumu sajaukums, kurš savu ceļu uzsāk Barbadosā un turpina Francijā.

Konkrētais rums tapis par godu kupāžas meistaram Aleksandram Gabrielam un tajā samaisīti paši labākie un vietējo ruma darīšanas tradīciju attīstībā nozīmīgākie, Barbadosā tapušie rumi. Pat dekādi pēc tā radīšanas šis rums turpina saņemt dzērienu pazinēju atzinību un godalgas.

Divkāršā izturēšana šo rumu padara krēmīgu un viegli baudāmu. Katrs malks atklāj dažādas garšas nianses – parādās šokolādes, vaniļas, nogatavojušos banānu, grauzdētu kokosriekstu un svaigu mango notis.

 

Venecuēlas ruma kolekcionāra dārgums - “Diplomatico Reserva Exclusiva”

“Diplomatico” ruma etiķeti rotā vietējā dižciltīgā piedzīvojumu meklētāja, ekskluzīvu dzērienu entuziasta un kolekcionāra Dona Huančo portrets.

Saskaņā ar nostāstiem, Dona Huančo gadiem veidotā dzērienu kolekcija bija tik iespaidīga, ka tās apbrīnotāji sāka dēvēt to par “diplomāta krājumiem”.

“Diplomatico” ruma darītājiem ir paveicies ar izcilu klimatu. Terepaimas nacionālais  parks, kuram blakus izvietota šī ruma darītava, gādā par siltām dienām, vēsām naktīm un augstu gaisa mitrumu, kas, kopā ar kristāldzidru ūdens avotu un ļoti auglīgu augsni, ir viss kas nepieciešams augstas klases ruma darīšanai un izturēšanai.

Šis rums ir Venecuēlas lepnums ar kļavu lapu sīrupa un karameļu notīm, kuru novērtēs ikviens tēvs. “Diplomatico Reserva Exclusiva” garšā jūtama tumšā šokolāde un apelsīnu miziņa.

 

Augstākā labuma krievu degvīns - Beluga Transatlantic Racing

Degvīns “Beluga Transatlantic Racing” tiek ražots Krievijas pilsētā Marinskā, 1900. gadā dibinātajā rūpnīcā. Šis ir ekskluzīvas sērijas degvīns, kas veltīts komandas “Beluga” uzvarām starptautiskajās jahtu sacensībās.

“Beluga Transatlantic Racing” ir augstākās kvalitātes degvīns un uzskatāms par “roku darbu. To gatavo no iesala spirta un kristāl-tīra ūdens, balstoties uz senām tradīcijām.

Ražošanā tiek izmantota ūdens kupāžas (jaukšanas) tehnoloģija, kuras laikā tiek sajaukts mīkstināts un artēziskais ūdens. Dabīgās sastāvdaļas ir trīskārtīgi attīrītas – dzidrinātas. Tā filtrēšana caur īpašo kokvilnas filtru piešķir degvīna garšai īpašu maigumu un to iztur 45 dienas, pirms sapildīšanas pudelēs.

Šim degvīnam ir raksturīgs delikāts aromāts un garša, kurā atklājas vieglās iesala notis. “Beluga Transatlantic Racing” lieliski sader ar ikriem.

 

Balzāms no Salatēva dzimtās pilsētas - “Morozov Peregon Balzam Nr.4”

Balzāms “Morozov Peregon Nr.4” tiek ražots Salatēva dzimtajā pilsētā Veliky Ustyug (Krievija). Tā receptes pamatā ir 17 dažādi dabiski komponenti, starp kuriem ir kanēlis, ingvers un īpaša sastāvdaļa – ziemeļbrieža ragu uzlējums.

Balzāmam netiek pievienoti aromatizētāji un, pēc sapildīšanas, tā pudeles tiek manuāli apzīmogotas ar vasku, kas akcentē autentisko roku darbu.

Balzāma sabalansētajā garšā atklājas citrusaugļi, salvija, kanēlis un virkne dažādāko garšvielu. “Morozov Peregon nr.4” ir baudāms gan tīrā veidā, atdzesēts, gan kokteiļos.

 

Trīssimt gadus veca tradīcija - Rīgas Melnais Balzams – Element

Apvienojot dažādas dabīgas sastāvdaļas, Rīgas aptiekārs Ābrams Kunce 18. gadsimtā radīja “Rīgas Melnā Balzama” pamata recepti.

Pēc trīs gadsimtiem AS “Latvijas balzams” meistari oriģinālajai receptei piešķīra jaunu dzīvi, laižot tirgū “Rīgas Melnā Balzama” versiju “Element”. Galvenās vērtības paliek, dzīves elementi mainās. “Element” ir radīts progresīviem, dinamiskiem, patērētājiem bez aizspriedumiem, kuri dzīvo 21. gadsimtā.

Šī dzēriena garšas nianses veido īpaša kompozīcija, kuras pamatā ir 24 oriģinālās receptes sastāvdaļas, kas papildinātas ar augstas kvalitātes rumu un citām, neparastām sastāvdaļām. “Element” ir senu tradīciju un mūsdienu patērētāja gaumes veiksmīgs apvienojums. Šo “Rīgas Melnais Balzams” dzērienu var lietot tīrā veidā vai kokteiļos.

 

Balzama maigums ar kafijas niansi - Rīgas Melnais Balzams – Espresso

“Rīgas Melnā Balzama” dzērienā “Espresso” ir apvienoti Rīgas Melnais Balzams unikālais ekstrakts un augstas kvalitātes “Arabica” kafijas pupiņu ekstrakts ar vieglu kanēļa garšas “pieskārienu”.

Dzēriens iemieso harmoniju starp rūgto un saldo, ko papildina izteikta kafijas pēcgarša un aromāts. Tas ir mūsdienīgs un perfekti sabalansēts dzēriens ar espresso garšu, ko var baudīt tīrā un kokteiļu veidā, gan karstos, gan aukstos dzērienos. Tētis, kurš aizņemtos rītus ļoti labprāt iesāk ar kafiju, tiešām novērtēs šo produktu!

 

Īstiem vīriem, īsts viskijs - Glenfiddich Miniature pack 

Perfekta viskija izlase perfektam tētim/vīrietim! Augstas kvalitātes skotu viskijs, kur vienā iepakojumā apvienoti 12, 15 un 18 gadus izturēti viena iesala (single malt) viskiji.

Nopietnam tētim šī viskiju izlase ļoti patiks! Tieši tāds bija Viljams Grants – skots, kurš, pēc 20 gadus ilgiem pūliņiem, savām rokām uzcēla šī viskija darītavu.

Viljama sapnis bija radīt labāko viena iesala viskiju apkārtnē un doties pretī mērķim viņam palīdzēja kuplā ģimene – sieva, septiņi dēli un divas meitas.

“Glenfiddich” darītava ir no retajām, kura viscaur vēsturei ir palikusi kā ģimenes bizness. Mūsdienās šis ir godalgām visbagātākais viena iesala viskijs pasaulē.