Absolut vodka ir viens no pazīstamiem Zviedrijas eksporta produktiem, un kopš 1879. gada tas pildījis martini glāzes un sildījis sirdis visā pasaulē. Absolut ir viens no vadošajiem augstākās kvalitātes degvīna zīmoliem, kas patērētājiem piedāvā plašu garšu buķeti. Piemēram, Absolut Vanilia, ko ražo ievērojot 400 gadus senas tradīcijas. Jaunākas un eksotiskākas garšas – Absolut Grapefruit, Absolut Mango, Absolut Wild Berri, Absolut Pears, Absolut Mandarin un Absolut Watermelon.

Pašlaik tas ir viens no lielākajiem stipro alkoholisko dzērienu zīmoliem pasaulē, kas tiek pārdots gandrīz visos fiziskajos un tiešsaistes alkoholisko dzērienu veikalos vairāk kā 120 valstīs. Protams, tā kā šis stipro alkoholisko dzērienu zīmols nozarē darbojas jau tik ilgu laiku, tas var lepoties ar diezgan interesantu vēsturi. Patiesībā ir daudz nezināmu faktu par Absolut vodka, apskatīsim tos!

 

Absolut vodka pudles zīmogs

1. Uz katras pudeles zīmoga attēlotais vīrietis ir uzņēmuma dibinātājs

Larss Olsons Smits (Lars Olsson Smith) 1877. gadā nāca klajā ar revolucionāru jaunu veidu, kā destilēt liķieri, rezultātā iegūtstot tīrāku spirtu bez jebkādām blakus piedevām. Smits būdams veiksmīgs uzņēmējs kontrolēja vienu trešdaļu visas Zviedrijas degvīna produkcijas. Gandrīz pusi 19. gadsimta viņš bija pazīstams kā "degvīna karalis".

 

2. Sākotnēji Absolut Vodka dibinātājs atteicās pārdot savu degvīnu Stokholmā

O. Smits atteicās no nepieciešamās licences alkoholisko dzērienu tirdzniecībai un tā vietā ierīkoja veikalu netālu esošajā salā un piedāvāja bezmaksas braucienus ar prāmi ikvienam, kas vēlējās to apmeklēt. Ļoti ģeniāls mārketinga triks.

 

3. Endijs Vorhols izmantoja Absolut kā līdzekli pēc skūšanās

Ekscentriskais popmākslinieks Endijs Vorhols (Andy Warhol) dievināja zīmola minimālisma estētiku, un viņam bija milzīga nozīme Absolut kā kultūras ikonas statusa iegūšanā ASV. Savas ražīgās karjeras laikā Vorhols radīja vairāk nekā 50 dažādu darbu, kuru centrā bija visvarenā pudele. 1985. gadā Vorhols kļuva par pirmo mākslinieku, kam tika pasūtīts Absolut Vodka pudeles portrets, kas kļuva par vienu no veiksmīgākajām 20. gadsimta reklāmas kampaņām. Interesanti, ka, lai gan Vorhols parasti nekad nelietoja alkoholu, viņš lietoja Absolut kā smaržas.

 

Absolut vodka pudeles uz plauktiem

4. Pastāv reāls ģeogrāfisks apgabals, ko sauc par “degvīna jostu”

Šis apgabals, kura rietumu malā atrodas Skandināvija un kurā ietilpst arī Krievija un liela daļa Austrumeiropas, veido degvīna ražošanas pasaules kodolu. “Degvīna jostas” valstis par īstu degvīnu atzīst tikai no graudiem vai kartupeļiem destilētus alkoholiskos dzērienus.

 

5. Absolut vodka pagatavošana un pudeles ilgtspējība

Vienas Absolut degvīna pudeles pagatavošanai ir nepieciešami tieši 2 kilogrami ziemas kviešu. Un saskaņā ar Absolut apņemšanos ievērot ilgtspējīgas uzņēmējdarbības praksi katra pudele ir izgatavota no 40 % pārstrādāta stikla. Pudeles dizainu iedvesmojusi antīka zāļu pudelīte.

 

6. Zīmola sākotnējais nosaukums tulkojumā nozīmē “Absolūti tīrs degvīns”

1879. gadā L. O. Smits iepazīstināja pasauli ar “Absolut Rent Brannvin” jeb “Absolūti tīru degvīnu”, godinot sava dārgā dzēriena nevainojamo sastāvu. Tā kā tas viss bija diezgan garlaicīgs nosaukums, tas ātri tika saīsināts uz vienkārši Absolut.

 

7. Absolut Elyx nosaukums

Sākotnēji uzņēmums gribēja nosaukt šo augstākās klases dzērienu par “Elixer”, taču juridiskās varas iestādes iebilda pret nosaukuma iespējamām medicīniskām asociācijām, tāpēc to saīsināja uz Absolut Elyx – kas ir atvasinājums no zviedru vārda “greznība”. Absolut Elyx tiek destilēts, izmantojot 100% vara katlus, un tam ir pamatots iemesls. Varš dabiski piesaista sēru un citus blakusproduktus.

 

Absolut Citron vodka ar mielastu

8. Absolut Citron bija pasaulē pirmais komerciāli pieejamais dzidrais aromatizētais degvīns

Absolut Citron ir izgatavots tikai no dabīgām sastāvdaļām, un atšķirībā no citiem degvīniem tam nav pievienots cukurs. Īsāk un vienkāršāk sakot: Absolut Citron ir gluds un maigs, ar svaigu citrona un laima augļu garšu, un citrona miziņas piegaršu. Ļoti līdzīgu baudījumu sniedz Absolut Lime degvīns.

Absolut Citron tika laists tirgū 1988. gadā, deviņus gadus pēc Absolut Original un divus gadus pēc pirmā aromatizētā ģimenes locekļa Absolut Peppar. Tas guva panākumus citronu dzērienu cienītāju vidū, bet kļuva arī par galveno sastāvdaļu hitu grāvējā “Cosmopolitan”.

 

9. Absolut Vodka Blue Mosaik

Absolut Vodka Blue Mosaik ir limited edition 2023. gada izlaiduma pudele, kas radusies sadarbībā ar Olly Alexander no grupas Years & Years. Koncepcija uzsver kopā būšanas, iekļaušanas un daudzveidības nozīmi. Līdzīgi kā mozaīka, kur katrs gabaliņš ir unikāls un kopā veido kaut ko skaistu. Katra pudele tiek ražota un pildīta vienā vietā - mazā Åhus pilsētiņā Zviedrijas dienvidos.

 

10. Absolut papīra maisiņā?

Veiktās mārketinga aptaujas parādīja, ka noteikti ir pienācis īstais laiks augstākās kvalitātes degvīnam. Patērētāji skaidri izjuta tendenci izvēlēties “baltos” stipros alkoholiskos dzērienus, nevis “brūnos”, jo tos uzskatīja par tīrākiem un veselīgākiem. Augstas kvalitātes degvīns bija niša, kas vēl tikai gaidīja, kad tiks attīstīta. Taču joprojām nebija skaidrs, kā to iepakot un pārdot.

Tika pieaicināti amerikāņu eksperti, kas ieteica mūsdienīgu iepakojumu ar spilgtu, krāsainu etiķeti, kas izceltos plauktā. Zviedru komanda nebija sajūsmā. Pakāpeniski viņi saprata, ka risinājums ir līdzīgs kā pirms 100 gadiem Larsa Olsona Smita radītajai koncepcijai.

Absolut Vodka piedāvā gardu un daudzpusīgu izvēli gan kokteiļu entuziastiem, gan degvīna cienītājiem. Ar savu tīro garšu, zemo kaloriju saturu un to, ka tajā nav glutēna, tas ir kļuvis par populāru izvēli bāros un mājsaimniecībās visā pasaulē.

14 Absolut Vodka veidi ir skatāmi arī Spirits & Wine preču klāstā.