Ziemassvētki ir pēc nedēļas, kas nozīmē, ka nemitīgajā svētku atlaižu un reklāmu virpulī jums ir bijis jāpagūst sameklēt kas tāds, kas no tiesas tiks uztverts kā vērtīgs un personisks dāvinājums tuvākajam cilvēkam. Ja nu tas līdz šim nav izdevies, palīgā steidz daudzpusīgā un simbolisma pilnā dzērienu pasaule. Piedāvājam 10 izvērtētas dāvanu idejas, kuras svētkos sasildīs jebkura kunga sirdi!

 

10 paaudzēs izkopta konjaka garša

Kopš 1630. gada, Konjakas reģiona (Francija) vīna dārzu pašā sirdī, desmit Ferrand dzimtas paaudzes ir ieguvušas un tālāk nodevušas savas izcilās zināšanas par vīnu un pieredzi tā destilācijā. Mūsdienās šī gadu simtiem izkoptā garša ir pieejama zem Maison Ferrand” zīmola.

Konkrētais Pierre Ferrand 10th Generation” klasificējas "Premier Cru de Cognac" un ir tapis par godu tiem cilvēkiem, kuriem izcila konjaka radīšana stāvēja pāri smagajam ieguldītajam darbam.

"Pierre Ferrand 10th Generation" konjaks tiek destilēts lēnām un ar smalkām nogulsnēm. Visbeidzot tiek iegūts dzēriens, kuru pēcāk, atbilstoši tradīcijām, iztur ozolkoka mucās, no kurām 20% ir Sauternes vīna mucas. Šī dzēriena darīšanā tiek izmantotas tikai Ugni-Blanc” vīnogas.

Šim Maison Ferrand” konjakam piemīt aprikožu, rozīņu, kokosriekstu un karameļu aromāts, kas tiek papildināts ar ozolkoka un piparu smaržas niansēm, visbeidzot sajūtot ceptu bumbieru, medus, ananāsu un krustnagliņu notis.

 

Iespēja atklāt Japānas viskiju pasauli

Jebkuram vīrietim, kuram nav sveša tradicionālo skotu un īru viskiju pasaule vismaz reizi mūžā būtu jāpagaršo arvien lielāku popularitāti un atzinību iemantojošais Japānas darītavu viskijs.

Lai arī Japānu visbiežāk saistām ar tradicionālo sake, vai arī alu (alus šajā valstī ir populārākais alkoholiskais dzēriens), šīs tautas tradīcijas un dzīves skatījums bez šaubām sakrīt ar patiešām laba viskija darīšanai nepieciešamajām īpašībām.

Nikka” viskiji tiek ražoti divās viskija darītavās – Yoichi (Hokaido sala) un Miyagikyo (Mijagi prefektūra). Tās atrodas dažādās Japānas daļās, kas nozīmē, ka tajās top pilnīgi atšķirīgas garšas viskiji.

Jauktais viskijs "Nikka from the Barrel" tiek pildīts pudelēs uzreiz no mucas, kas padara tā garšu īpašu. Jāpiebilst, ka viskijs tieši no mucas” būs arī ievērojami stiprāks – konkrētajā gadījumā 51,4% (alk. tilpums). Unikālā vienkāršā dizaina Nikka” pudeles forma simbolizējot mazu viskija gabaliņu”.

Šis dzēriens ir vairāku veidu iesala un graudu viskiju simbioze, kas tiek izturēts ozolkoka mucās no 3 līdz 6 mēnešiem smaržas un garšas stabilizēšanai.

Tam ir raksturīga dzintara krāsa un vilinošs aromāts, kas ir piepildīts ar svaigi grieztu ziedu, nobriedušo augļu, garšvielu un ozolkoka notīm.

Bagātīgajā garšā atklājas ziemas garšvielas, augļi, īriss, vaniļa un karamele. Viskija ilgstošā pēcgarša ir pilna ar augļu un garšvielu niansēm.

 

Labi noturēts, organiskais skotu viskijs

 

Vai kādreiz ir gadījies dzirdēt jēdzienu organisks viskijs”? Ko tādu, turklāt pat ļoti pieklājīgā vecumā (izturēts 15 gadus), piedāvā nogaršot Deanston” darītava.

Deanston” viskija nams atrodas Teitas upes krastos (Augstiene, Skotija). Upes ūdens, kas tiek izmantots šo viskiju darīšanā, plūst pāri granīta akmens bluķiem un tādējādi ir ideāli piemērots šim nolūkam.

par to liecina nosaukums, "Deanston 15YO Organic" ražošanā tiek izmantoti tikai Lielbritānija bioloģiski audzēti graudi. Šī viskija ražošanas procesā netiek izmantota aukstā filtrācijas metode, kas ļauj viskijam maksimāli saglabāt savu unikālo aromātu kopumu, kas radies nobriestot amerikāņu ozolkoka mucās, kā arī iegūt spēcīgu struktūru un dziļumu.

Deanston 15YO Organic” viena iesala viskijam ir raksturīga zeltainā salmu krāsa un bagātīgs aromāts, kas austs no citrusaugļu, svaigu smalkmaizīšu, vaniļas, pļautas zāles un salda ozolkoka notīm.

Tam ir pilnīga, krēmīga garša ar bumbieru, ābolu un balto vīnogu iezīmēm un ilgstošu pēcgaršu, kurā jūtamas ciedra un balto piparu nianses.

 

Salu viskijs bez kūdras garšas notīm

Bunnahabhain” viskiju izcelsmes vieta ir Ailejas salas Skotijas ziemeļos, kuras viskija cienītājam un pazinējam izteiks pietiekami daudz.

Šo konkrēto viskiju īpatnība – darīšanā tiek izmantots avota ūdens, kas netek cauri kūdrainajai augsnei un tādējādi neiemanto un dzērienam nepiešķir citādi salu viskijiem raksturīgo kūdraino piegaršu.

Pirmoreiz "Bunnahabhain 12YO" tika izgatavots 1979. gadā un jau 40 gadus tas ir pastāvīgajā  sortimentā.

Viskijs Bunnahabhain 12YOtiek divkārši izturēts – burbona un šerija mucās, kas ļauj sasniegt līdzsvaru starp Bunnahabhain” viskijiem raksturīgajām riekstu garšas notīm un jau pieminētā šerija garšas notīm.

Šis dzēriens rotājas dziļa dzintara krāsā, to raksturo svaigums un saldens aromāts, kurā mijas žāvētu augļu, ziedu un sāļās jūras notis. Šo visu papildina liegas dūmu iezīmes. Maigajā garšā atklājas saldie augļi, karamele, vaniļa un rieksti.

 

Dominikāņu ruma sentēvs

Matusalem” rumu vēsture sākās 1872. gadā, Doiminikānas Republikā, kad zīmola dibinātāji to izveidoja ar vienu mērķi – atrast neaizmirstamu garšu, kura nepakļautos laika tendencēm un tādējādi būtu mūžīgā cieņā.

Šāda grandioza apņemšanās ir ietverta arī ruma nosaukumā, kurš aizgūts no kāda spāņu sakāmvārda: Esto es mas viejo que Matusalem”, jeb vecāks kā Metuzāls”, kurš, savukārt atsaucas uz Veco Derību.

Metuzāls Vecajā Derībā ir minēts kā patriarhs, jeb sentēvs. Nozīmīga figūra gan Kristietībā, gan Jūdaismā, gan arī Islāmā un, saskaņā ar svētajiem tekstiem, ir nodzīvojis 969 gadus ilgu mūžu. Pirmajā Mozus grāmatā arī teikts, ka Metuzāls ir bijis Noasa vectēvs.

Matusalem” rumi tiek izturēti rūpīgi atlasītās apogļotās mucās, lai panāktu unikālu ruma garšu un konsistenci. Tiek izmantota dynamic aging(dinamiskās izturēšanas) metode – mucu uzglabāšana dažādos augstumos no zemes, kas piešķir Matusalem” rumiem nepārspējamu aromātu.

"Matusalem Grand Reserva 15YO" ir “super premium” līmeņa rums, kas ir izgatavots no augstas kvalitātes izejvielām pēc senām ģimenes receptēm, ar nemainīgu izgatavošanas procesu jau vairāk nekā 100 gadus.

Tā ražošanā izmanto solera” metodi. Ruma vilinošajā aromātā mijas saldo garšvielu un ozolkoka notis. Tā maigajā garšā atklājas saldo augļu un visdažādāko garšvielu iezīmes. Rumam ir vidēji ilga un saldena pēcgarša.

 

Venecuēlas ruma etalons

Karību ruma Angostura” zīmola vēsture sākās 1824. gadā, Angosturas pilsētā, Venecuelā, kad kāds vietējais ārsts uzlaboja aromātiskā bittera recepti un sāka izmantot to savā ķirurgiskajā praksē, tolaik kalpojot par ķirurgu spāņu Dienvidamerikas brīvības cīnītāja Simona Bolivara armijā.

Pēc 50 gadiem šo bitteru ražošana tika pārcelta uz Trinidādas un Tobāgo Republiku, kur Angostura” rumu un bitteru ražošana norit vēl joprojām. Šis ir viens no vadošajiem ruma ražotājiem Karību jūras reģionā, kas piegādā rumus un bitterus vairāk nekā 170 valstīm.

Rums "Angostura 1919" tiek izturēts amerikāņu ozolkoka mucās, kuras iepriekš izmantotas burbona izturēšanai. Tā bagātīgajā aromātā mijas ozolkoka, vaniļas, karameles un ingvera notis.

Sulīgajā un saldenajā garšā izceļas tropu augļu, vaniļas un karameles nianses, savukārt ruma ilgstošā pēcgarša ir sabalansēta ar liegām ozolkoka iezīmēm. Rums Angostura 1919” ir lielisks tīrā veidā, ar ledu un kā dažādu kokteiļu sastāvdaļa.

 

Eksotiski vētrainās Kolumbijas rums

12 gadus izturētais kolumbiešu rums "Dictador" top no neapstrādātas cukurniedru melases.

Tas tiek destilēts un tvaicēts vara mucās, tad – tērauda mucās un pēc tam – noturēts ozolkoka mucās pēc “solerametodes, kas balstās uz periodisku dzēriena pārliešanu no vienas mucas nākamajā, kamēr tiek sasniegts izturamo gadu skaits.

Rezultātā tiek iegūts dzēriens, kura sastāvā ir ne mazāk kā 12 gadus veci spirti, jo mucas nekad netiek iztukšotas pilnībā. Katra nākamā dzēriena porcija sajaucas ar daļu no iepriekšējās.

Elegantā, melni matētā pudele to slēpj, taču, ielejot Dictador” rumu glāzē, atklāsies intensīva dzintara krāsa ar iesarkanu nokrāsu. Šo rumu raksturo maigu karameļu, medus, kaltētu sēklu un viegli grauzdētas kafijas garša.

baudītājam būs jūtams arī ozolkoka mucas aromāts. Izcils gaumīgu ruma kokteiļu pagatavošanai.

 

Vietējā kandža vīriem - "Akmeņlauzis"!

Īstu vīru dzēriens – tā par saviem uzlējumiem saka Akmeņlauzis”. Šī mazā pašmāju ražotāja produkti ir roku darbs. Brāga tiek raudzēta no miežu iesala, destilēta divas reizes un atjaukta ar dzeramo ūdeni, lai iegūtu 40% stipru alkoholu.

"Akmeņlauzis Baltais" ir pats pamats citiem "Akmeņlauža" uzlējumiem. Mieži tā sastāvā nodrošina aromātisku un maigu dzēriena pēcgaršu.

Būs prieks tev svētkos, ikdienā vai saules lēktos. Gan vienatnē gan krogos neaizslēgtos,raksta Akmeņlauža” darītāji.

Spirits & Wine” veikalos šobrīd ir pieejami šādi vietēji ražotā uzlējuma paveidi: Baltais, Mārrutku, Dzērveņu, Upeņu, Pikantais dravnieks, Ķiploku, Ķiršu un ingvera.

 

Ieskats labākajā pašmāju ražojumā

Vīrietis, kurš ciena vietējos ražojumus pavisam noteikti novērtēs iespēju nogaršot plašā “Rīgas Melnā Balzama” klāsta populārākos paveidus.

Šis komplekts ar 0,04 tilpuma pudelītēm ir lielisks veids kā iepazīties ar daudzveidību, kura radusies no Rīgas aptiekāra Ābrama Kunces izveidotā oriģināla 18. gadsimtā.

Komplekts būs izcils papildinājums svētku dāvanai un pavisam noteikti iederēsies kā maza, vienkārša un mīļa svētku dāvaniņa sev tuvam cilvēkam.

 

Klasiskais balzāms un mūsu pašu džins

Vienkārša bet efektīva dāvana – pašmāju tradicionālais gas Melnais Balzams” un Cross Keys Gin” džins ērtā, elegantā iepakojumā.

gas Melnais Balzams” ir jau iepriekš pieminētā Rīgas aptiekāra Ābrama Kunces izlolotais eliksīrs no sakņu, lapu, ziedu un pumpuru uzlējumiem radīts Rīgā, 18. gadsimta vidū.

Par unikālo un atzīto garšu buķeti šajā dzērienā atbild 24 dabas veltes. Tajā liepziedu maigums savijas ar bērza pumpuru rūgtenumu, savukārt aveņu un melleņu saldumu papildina ingvera un muskatrieksta pikantie toņi.

Kopš pirmsākumiem gas Melnā Balzama” izcilās īpašības ir spējušas gūt augstu novērtējumu pasaulē – šis dzēriens saņēmis vairāk nekā 50 apbalvojumu starptautiskās izstādēs.

Cross Keys Gin” garša ir atslēga Baltijas īslaicīgās vasaras skaistuma tveršanai un bez šaubām ziemas vidū spēs iepriecinās tos, kuri ilgojas pēc siltajām dienām.

Latvijas pirmā “premium” džina Cross Keys Gin” unikālais aromāts un struktūra balstīta četru pamata sastāvdaļu – kadiķa, kumelīšu, liepziedu un rozmarīna  saspēlē.