Vēsture klusē par to, kurš tieši nāca klajā ar ideju piešķirt jau tā biedrošanos veicinošajam rituālam – kopīgai dzērienu baudīšanai – papildus dimensiju, taču paldies viņam/viņai par to. Alkoholiskās ballīšu spēles bieži pārsteidz ar izdomu un aizrautīgajiem nosacījumiem, kuri sastādīti tā, lai jebkuru klātesošo agrāk vai vēlāk piespiestu tukšot kausu vai glāzi. Aplūkojam 7 interesantākās!


Lai arī šāda veida izklaides pamatā asociējas ar ASV tīņu komēdijām, kurās tiek atainotas augšējā vidusslāņa jauniešu koledžas laiku dēkas, spēles, kurās centrālā loma ir alkoholam un tā baudīšanai ir ļoti senas, piemēram:

  • Senajā Grieķijā itin populāra bija spēle ar nosaukumu “Kottabos”. Tā paredzēja, ka dalībnieki izmanto savu vīna krūku pārpalikumus, lai mēģinātu trāpīt speciālā mērķī. Uzvarētājam noteikumi paredz balvu, savukārt zaudētājam – sodu.
  • Arī Ķīnā, jau mūsu ēras sākuma posmā, ļaudis spēlēja spēles, kuru pamatā bija alkoholisko dzērienu lietošana,
  • taču daudz tuvākas mūsdienu izpratnei būs Vācijā, 19. gadsimtā populārās alus dzeršanas spēles.

Šodien kopumā šādas ballīšu spēles var iedalīt ātruma, izturības, prasmju, domāšanas, kāršu/metamo kauliņu un populārās kultūras/mākslas (filmas, mūzika utt.) izaicinājumos.

 

1. Paranoja

Alkohola klātbūtne ir tikai viens no iemesliem, kādēļ šo spēli būtu ieteicams spēlēt tikai pieaugušiem cilvēkiem. Ņemot vērā to, cik neparedzama var izvērsties tās ietekme uz sociālo dinamiku draugu lokā, varētu teikt, ka tā būtu tikpat intriģējoša, ja alkohola vietā būtu piens vai limonāde.

Spēle “Paranoja” paredz, ka dalībnieki, viens pēc otra, iečukst blakus esošajam ausī jautājumu, uz kuru tā saņēmējam ir jāatbild lakoniski, vienkāršiem vārdiem, taču pilnā balsī, tādējādi radot pārējos interesi par to, kāds tad īsti bija jautājums. Īpaši pikanta spēles versija paredz, ka jautājumam jābūt tādam, lai atbilde būtu vārds kādam vai vairākiem no klātesošajiem.

Lai noskaidrotu jautājumu – nepieciešams iedzert iepriekš noteiktu devu alkohola. Agrāk vai vēlāk, kaut vienu reizi salūzt pat tie, kurus parasti intrigas neuzrunā.

 

2. Kur ir ūdens?

Spēle, kuras pamatā ir prasmīga emociju slēpšana, lai ar vaibstiem neizrādītu, cik garšas kārpiņas griezošs patiesībā bija tikko izdzertais šotiņš.

Lai spēlētu ir nepieciešamas šotu glāzītes, stiprais, gaišais alkohols (tekila, degvīns utt.) un ūdens.

Visās glāzēs, izņemot vienu, tiek sapildīts ūdens, taču atlikušajā – vizuāli ļoti līdzīgais alkohols. Dalībnieki, viens pēc otra, izvēlas glāzi, ātri dzer šotiņu un saka: “Mmm... ūdens!”.

Tikmēr pārējie ir tiesīgi spriest, vai šotiņu izdzērušajam tik tiešām ir pagadījies ūdens, vai viņš melo un glāzē tomēr bijis alkohols.

Ja tiek uzminēts nepareizi, minētājam jādzer!

 

3. Slavenību vārdu spēle

Lielisks veids kā pārbaudīt savu slavenību dzīvi apsēsto draudzeņu zināšanas, liekot viņām riskēt ar smagu mēli un ļenganiem ceļgaliem.

Slavenību vārdu spēle paredz, ka tās dalībnieki ātri un bez minstināšanās, pilnā balsī, pa vienam izsauc slavenību vārdus un uzvārdus.

Nākamā dalībnieka uzdevums ir tikpat ātri un bez liekas domāšanas nosaukt nākamo slavenību, kuras vārds sākas ar burtu, ar kuru sākas iepriekš nosauktās zvaigznes uzvārds. 

Piemērs: ja dalībnieks A nosauc Keitijas Perijas vārdu, tad dalībniekam B uzreiz jānosauc, piemēram, Pola Makartnija vārds.

Tikko kā apkārtējiem kļūst skaidrs, ka acumirklīga atbilde nesekos un dalībnieks sāk domāt, steigšus jāpieprasa, lai, lūkojot pēc kāda slavena vārda, tiktu vienmērīgi dzerts no glāzes.

 

4. “Roxanne”

Ļoti vienkārša, iespējams, salīdzinoši īsa, taču nenoliedzami jestra ballīšu spēle, kurai nepieciešams slavenās britu rokgrupas “The Police” singls “Roxanne”, draugi un alkoholiskie dzērieni pēc Jūsu izvēles.

Spēles noteikumi paredz, ka tiek ieslēgta dziesma “Roxanne” un dalībniekiem ir jāiedzer ik reizi, kā Stings izkliedz dziesmas nosaukumu – sievietes vārdu. Brīdinām – dziesma ir vien 3:13 minūtes gara, taču vārds “Roxanne” tajā parādās itin bieži...

Jāpiebilst, ka šāda veida spēli var spēlēt ar teju jebkuru citu līdzīga veida dziesmu, kuras liriku pamatā ir daudzkārtēja viena vārda atkārtošana.

 

5. “Kurš visdrīzāk...”

Spēle, kurā aptuveno iznākumu priekš sevis varētu būt iespējams prognozēt, izvērtējot to, cik bieži ielaižaties skaļās avantūrās un pārgalvīgos piedzīvojumos.

Noteikumi paredz, ka spēles dalībnieki sasēžas aplī un pēc kārtas uzdod teorētiskus, pārspīlētus jautājumus, kuri sākas ar “Kurš visdrīzāk...”, piemēram: “Kurš visdrīzāk uzdrīkstētos ballītes skurbumā, publiski dziedāt “Def Leppard” hitu “Pour Some Sugar On Me”.

Tie uz kuriem ar pirkstu ir norādījis kaut viens cilvēks ir spiesti iztukšot vienu dzēriena glāzi. Ja norādījuši divi cilvēki – jātukšo divas glāzes. Jāteic, ka noteikumi savā pilnībā ir pietiekami skarbi – ja spēli spēlē 10 cilvēki un uz vienu personu norāda pilnīgi visi dalībnieki, tam jātukšo 10 dzērieni.

 

6. Iereibušie mākslinieki

Šī spēle paredz ar reibumu sodīt tos dalībniekus, kuriem ne pārāk labi padodas zīmēšana. 

Spēlēšanai nepieciešams pietiekams daudzums lielu (A3) papīra lapu un zīmuļu vai flomāsteru arsenāls. Ballētāji sadalās pāros un ieņem laika vērotāja un mākslinieka lomas.

Laika vērotāji iečukst ausī māksliniekiem vārdu, kurš ierobežotā laikā jāuzzīmē uz lapas tā, lai apkārtējie, paskatoties uz šedevru, to uzminētu.

Laika vērotājs tikmēr uzņem laiku, savukārt pārējie min vārdu, kuru mākslinieks cenšas uzzīmēt. Kad vārds atminēts, māksliniekam ir jāizdzer glāze par katru 20 sekunžu ilgo periodu, kurš pagājis, klātesošajiem cenšoties uzminēt vārdu.

Piemēram, ja zīmēšana un minēšana kopumā aizņēmusi 1 minūti un 23 sekundes, zīmētājam ir jāizdzer 4 glāzes.

 

7. Alus pingpongs (Beer Pong)

Kā pēdējo tomēr ir vērts pieminēt ballīšu spēļu klasiku – alus pingpongu, jeb “Beer Pong”. To gan vairākums visticamāk būs redzējis jau pieminētajās ASV ballīšu filmās.

Spēlei nepieciešams taisnstūrveida galds, 12-20 plastmasas alus glāzes, 1-2 pingponga bumbiņas un pietiekams daudzums miestiņa (piemēram Cēsu alus šeit lieliski iederētos :)

Spēlētāji sadalās komandās pāra skaitļos (piemēram pa 6 vai 10), galda galos, cieši viena pie otras klāt tiek novietotas piepildītas glāzes (katrā tik, cik vienā komanda biedru).

Spēlētāju uzdevums ir trāpīt pingponga bumbiņu (neatsitot to pret galda virsmu) pretinieku komandas glāzē.

Katrs trāpījums nozīmē to, ka kādam no pretiniekiem ir jāiztukšo attiecīgā glāze un jānoņem tā no galda. Uzvar komanda, kura pirmā liek pretiniekiem iztukšot visas glāzes.