Kādas ir jūsu domas par vīnu kastēs, jeb tā dēvēto “bag in box” (BIB)? Gan vīna darīšanas, gan baudīšanas process sakņojas vecās tradīcijās un rituālos, tamdēļ ir saprotams, ka vairumam būtu neiespējami iztēloties, kā ar vīna kasti rokās, graciozi pie vakariņu galda pienāk viesmīlis augstas klases restorānā. Taču tieši vīna pasaules eksperti ir tie, kuri mūsdienās ar vien biežāk aicina cilvēkus būt atvērtākiem savā attieksmē pret BIB. Konkurēt ar 750ml stikla pudeles eleganci šim iepakojumam diez vai ir lemts, taču, izrādās, ka vīna sapildīšanai kastēs ir virkne priekšrocību, par kurām der zināt.

 

Kādēļ tieši 750ml stikla pudele?

Tipiskā 750ml vīna pudele ir industrijas standarts jau vairākus gadsimtus. Tiem, kuriem reibinošo dzērienu pasaule nav pavisam sveša, šī trauka ikoniskais siluets vien izraisīs attiecīgās asociācijas un atsauks atmiņā spilgtākās no līdz šim iepazītajām vīna garšām.

Taču ne jau vīndari bija tie, kuri jau pagātnē tālredzīgi paredzēja, ka tieši šāda stikla pudeles forma laika gaitā kļūs par izsmalcinātības un elegances simbolu.

Interesantākajās teorijās par to, kādēļ tieši 750ml pudeles savulaik kļuvušas par starptautisku normu, minēti tādi iemesli kā 18. gadsimta stikla pūtēji, kuru plaušas nav jaudājušās uzpūst lielāku trauku un itāļu ostērijās (itāļu ēdnīcas, kurās pasniegts vienkāršs ēdiens un vīns) izmantoto glāžu izmērs. Proti, ar vienu 750ml pudeli bijis iespējams ērti sapildīt tieši sešas glāzes.

Īsāk sakot – vīna pudele, ap kuru laika gaitā radušies vairāki pirms-vīna-baudīšanas mikro rituāli (kurš no mums gan neizbauda pudeles atvēršanu un korķa pasmaržošanu), savulaik bija nekas cits, kā vien trauks, kurā iepildīt saturu.

Stikls savulaik bija drošākā un praktiskākā ražotāju izvēle un būtisks iemesls, kādēļ tas saglabājis savu aktualitāti līdz pat mūsdienām ir fakts, ka tradīciju, paaudzēs mantotu “recepšu noslēpumu” un ražošanas metožu faktoram ir milzīga loma alkoholisko dzērienu industrijā.

Zīmīgi, ka arī BIB iepakojums nozarē parādījies galvenokārt tieši to pašu apsvērumu – drošības un praktiskuma – dēļ, kas ir pietiekams iemesls, lai kaut uz brīdi mestu pie malas vecus aizspriedumus un palūkotos uz šo produkta iepakojumu objektīvi.

Eksperta viedoklī par vīnu kastēs labprāt dalās izcilais un godalgotais pašmāju vīnzinis Gints Sniedze, kurš šajā sfērā darbojas jau vairāk nekā 20 gadus.

 

Vienkāršāk, taču nesalīdzināmi drošāk

“Uzreiz jāteic, ka šie ir ļoti vienkārši, demokrātiski vīni. Runājot par BIB vīniem, galvenā lieta, kas jāsaprot ir – tas primāri ir vīna kompāniju risinājums, kā piedāvāt saviem patērētājiem labāku cenu,” skaidro vīnzinis.

Speciālists norāda, ka no praktiskā skatupunkta, trīs litru tilpuma BIB vīna iepakojums neapšaubāmi ir efektīvāks, jo dod ražotājam iespēju samazināt izmaksas un cenu.

Tā vietā, lai sapildītu šos trīs litrus vīna četrās atsevišķās stikla pudelēs ar četriem korķiem, kapsulām un etiķetēm, dzēriens tiek iepildīts vienā iepakojumā, kurš, salīdzinot ar stikla trauku, pēc būtības ir daudz modernāks un, cita starpā, paredz virkni priekšrocību.

“Šis iepakojums ir ievērojami lētāks un, to izmantojot, samazinās arī transporta izmaksas,” piebilst Gints.

Taču BIB vīna kastēm ir arī kāda cita, daudz būtiskāka priekšrocība – tās daudz efektīvāk pasargā vīnu no nevēlamas ārējo apstākļu ietekmes un pilnībā izslēdz riskus, kuriem vīnu pakļauj 750ml pudeles ar dabīgo korķi.

Tā dēvētais vīna “korķējums” ir piesārņojums, ko var radīt viengabala vīna pudeles korķī sastopamo mikroorganismu (sēnīšu) un vīna darītavu sterilizācijai, apkopei lietotajos līdzekļos sastopamās sastāvdaļas.

Lai arī šāds piesārņojums nepadara dzērienu bīstamu cilvēka organismam, tas piešķir vīnam ļoti nevēlamo pelējuma smaku un kartonam līdzīgas garšas plīvuru.

Turklāt šāds defekts vīniem, kuri sapildīti stikla pudelēs ar dabīgo korķi, nav pārlieku liels retums – speciālisti šo kaiti spēj konstatēt acumirklī. BIB kastēs pildītam vīnam šāds risks nepastāv.

“BIB kastē netiek klāt gaiss, kas, kā zināms, vīnu gan attīsta, gan arī nogalina. BIB vīna kasti var atstāt ledusskapī kaut vai uz mēnesi,” skaidro vīnzinis, “Šis ir lielisks veids, kā pasniegt vīnu ballītēs. Vēlos uzsvērt, ka BIB – tie nav sliktāki vīni. Ja veikalā blakus redzat stikla pudeli un BIB kasti ar vienādu noformējumu, etiķeti un identisku informāciju, saturs būs vienāds. Tā ir tieši tā pati partija no kuras daļa tika sapildīta pudelēs un daļa – BIB kastēs. Tas gluži vienkārši ir cits risinājums iepakojumam.”

 

Vai esam pārmaiņu priekšā?

Gints norāda, ka pasaules tirgos attieksme pret BIB ir dažāda.

Ir atšķirīgas prasības, tradīcijas un vairums Latvijas vīna patērētāju vismaz pagaidām pieder pie tiem, kuri uz BIB skatās caur sociālo normu veicinātu aizspriedumu prizmu. 

“Arī skrūvējamais korķis mums tā īsti vēl nepatīk. Mēs esam kļuvuši par izteiktiem tradīciju cienītājiem, mums vienkārši vēl pagaidām nav izveidojusies pilnīga izpratne par šo iepakojuma alternatīvu. Mums vajag, lai ir dabīgais korķis, lai procesā ir iesaistīts korķviļķis, lai ir skaņa un smarža. Tikmēr citviet pasaulē saka – nē, mums nevajag risku, ka vīns dēļ dabīgā korķa var būt sabojāts un mums vajag cenu. Mums garšo vīns un mēs negribam pārlieku iedziļināties niansēs. Protams, ka šis ir un, visticamāk, arī paliks kā ļoti strīdīgs jautājums, jo vīna pasaulē tradīcijām ir liela loma. Taču jau šobrīd ir arī ļoti advancēti vīna tirgi, kuros vīns, piemēram, tiek tirgots tipiskā izmēra, taču plastmasas, nevis stikla pudelēs,” atklāj Gints.

Vīnzinis arī piebilst, ka viņaprāt, tehnoloģisko iespēju ziņā, vīna industrija šobrīd atrodas līdz šim augstākajā punktā: “Arvien cītīgāk tiek meklēti pilnīgi droši risinājumi vīna sapildīšanai un transportēšanai. Daži eksperimentē ar vīna pagrabu izveidi zem jūrām un citām lielām ūdenstilpnēm. Tādējādi tiek nodrošināts, ka dzērienam nepiekļūst gaiss un gaisma. Vīns ir dzīvs produkts un mūsdienās ir iespējams radīt unikālus apstākļus, kuri ļautu šim dzērienam dzīvot un attīstīties daudz pilnvērtīgāk.”