“Kurš  neriskē, tas nedzer šampanieti!” vēsta nolietotais teiciens. Šādi mudinām rīkoties vai pamēģināt ko jaunu, panākumus apzīmējot ar dzērienu, kuru baudām, svinot uzvaras. Taču dzirkstošo vīnu pasaule piedāvā daudz vairāk kā vien populārākos Šampaņas reģiona labumus.

Blakus šampanietim ilgus gadus līdzās ir pastāvējušas visdažādākās alternatīvas.

Patlaban, kā zināms, lielu popularitāti bauda itāļu izcelsmes “Prosecco” (vārds cēlies no savulaik lietotā “Glera” vīnogu šķirnes nosaukuma) paveida dzirkstošie vīni, kas, no komerciālā aspekta, ir galvenais Šampaņas tradicionālo dzirkstošo vīnu konkurents, par spīti atšķirībām ražošanas procesos.

Taču starp šiem abiem vīnu pasaules grandiem daudz retāk izskan “Cremant” vārds.

Jāteic, ka nepelnīti, jo arī šim dzirkstošā vīna paveidam ir tikpat prestiža izcelsme, savas ražošanas īpatnības, atšķirīgas fizikālās īpašības un specifiskas garšas nianses, kuras padara to unikālu.

 

Ko nozīmē “Cremant”?

Būtiski ielāgot, ka arī “Cremant” dzirkstošā vīna sākotnējais izcelsmes reģions ir Šampaņa.

Tulkojumā no franču valodas “Cremant” nozīmē “krēmīgs” – šādi tiek aprakstīti šīm dzirkstošajam vīnam raksturīgie burbulīši, kurus varam novērot, ielejot “Cremant” glāzē.

Dzirkstošuma intensitāte arī ir viena no būtiskākajām niansēm, kas “Cremant” atšķir no citiem Šampaņas, kā arī citu reģionu un valstu tradicionālajiem dzirkstošajiem vīniem.

Ja šampanieti, saskaņā ar “methode champenoise” (tradicionālā otrreizējās raudzēšanas metode), pudelē iztur līdz brīdim, kad atmosfēriskais spiediens tajā sasniedz 5 bārus, tad “Cremant” iztur, līdz tiek reģistrēts līdz 4 bāriem liels atmosfēriskais spiediens.

Tieši tādēļ “Cremant” glāzē uzvedīsies mierīgāk un klusāk nekā tipisks Šampaņas dzirkstošais vīns, jeb šampanietis.

 

Kā top gardā šampanieša alternatīva?

Mūsdienās Francijā ir septiņi, specifiskam valsts vīnu ražošanā lietotam kvalitātes klasifikatoram AOC (Appellation d'origine contrôlée) piederīgi reģioni, kuros tiek ražots šis dzirkstošais vīns: Cremant d’Alsace, Cremant de Bordeaux, Cremant de Bourgogne, Cremant de Die, Cremant du Jura, Cremant de Limoux and Cremant de Loire.

No šiem septiņiem reģioniem lielākais ražotājs ir Cremant d’Alsace, atbildot par aptuveni 50% visa Francijā saražotā “Cremant”.

Katra reģiona ražotajam “Cremant” būs savas garšas un sastāva atšķirības, taču kopumā šī vīna ražošanas pamatprincipus regulē negrozāmi specifiski noteikumi:

 

  • Vīna darīšanā izmantotajai vīnogu ražai jābūt novāktai ar rokām
  • Vīnogas var mīcīt gan iepriekš nenoplēšot tās no ķekariem (no ang. val. whole-bunch-pressing), gan noplēšot (no ang. val. destemming
  • Kopējais iegūtais neraudzētās vīnogu sulas (no ang. val. must) daudzums nedrīkst pārsniegt 100 litrus uz 150 kilogramiem vīnog
  • Otrreizējai raudzēšanai jānotiek, kad vīns ir sapildīts pudelēs
  • Cukura daudzums 1 litrā “Cremant” nedrīkst pārsniegt 50 gramus
  • Vīnam vismaz 9 mēnešus jābūt noturētam uz rauga sēnīšu nogulsnēm (no ang. val. lees) un tad pudeles saturs jāatbrīvo no tām, pēcāk vēl 3 mēnešus izturot dzirkstošo vīnu pirms tas nonāk tirdzniecībā

 

Kvalitāte un cena ideālā proporcijā

Argumentu par to, ka “Cremant” dzirkstošais vīns ar visām savām īpatnībām ir pelnījis tādu pašu cieņu un uzmanību kā tradicionālais šampanietis it kā netrūkst, taču ir vēl viens būtisks faktors – cena.

Pateicoties tam, ka “Cremant” ražošanas process neizmaksā tik dārgi, veikala plauktos to būs iespējams iegādāties par ievērojami izdevīgākām summām, nekā klasisku Šampaņas dzirkstošo vīnu, vienlaikus neizejot uz kompromisiem nedz garšas, nedz kvalitātes, nedz  arī tik ļoti nozīmīgā dzēriena simbolisma un stāsta ziņā.

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaungada naktij, “Spirits & Wine” piedāvā ļoti plašu, gan Francijā, gan kaimiņu zemē Luksemburgā ražotu “Cremant” vīnu klāstu. To vidū atrodami gan baltie, gan rozā “Cremant” dzirkstošie vīni.

 

Ar ko baudīt “Cremant”?

Šis dzirkstošais vīns, gluži kā daudzi citi paveidi, ideāli saderēs ar grilētu lasi. Jāņem gan vērā, ka konkrētajai receptei garšu spektra ziņā vēlams būt vienkāršai, lai ļautu dzērienam ņemt virsroku garšas baudījuma sniegšanā.

Tāpat “Cremant” būs ideāls kopā ar dažādām, arī visnotaļ pikantām kanapē maizītēm vai tradicionālajām “Madeleine” kūciņām.

Rozā dzirkstošie “Cremant” vīni ļoti labi saderēsies ar viegliem vistas ēdieniem, sieriem, piemēram, stipro, cieto parmezānu, kā arī jūras veltēm.