Vīna un ēdiena pārošana var sagādāt īstas galvassāpes, ja pie rokas nav kāda grāmata vai interneta avots, kas palīdzētu vadīties neskaitāmajās recepšu un dzērienu kombinācijās. Taču pasaulē tiek piekopta arī stipro alkoholisko dzērienu piemeklēšana specifiski mielastam, kas celts galdā.

Klāt pie ēdieniem pieņemts pasūtīt vīnu vai alu, kamēr skotu viskijs vai kāds burbona, vai džina kokteilis visbiežāk tiek baudīts ārpus pusdienu vai vakariņu situācijas, kur nereti galdā tiek celti komplicētas, niansētas maltītes.

Taču zinātāji apgalvo, ka stipro alkoholisko dzērienu baudītājs var tikai iegūt, ja līdzās tam izvēlas pareizu ēdienu un otrādi.

Turklāt iemesli sātīgi ieturēties, malkojot stiprākus dzērienus neaprobežojas vien ar gremošanas sistēmas “stiprināšanu” pret alkohola ietekmi – runa ir par garšas baudījumu, kas trāpīgas izvēles rezultātā, noteikti pieaugs. 

Stingru noteikumu šim procesam nav – visu diktē gaume, taču ieteikumus harmonisku salikumu veidošanai, kuri balstīti dzīvē pārbaudītās tradīcijās, noteikti ir vērts uzklausīt:

 

Konjaks un jūras velšu paplāte

Šķidrais dārgakmens no slavenās Francijas brendija pilsētas Konjakas un plašs jūras velšu klāsts franču gaumē, saukts par “plateau de fruits de mer” (jūras velšu paplāte).

Uz paplātes ar ledu vai jūraszālēm tradicionāli tiek pasniegtas gan svaigas, gan, vadoties pēc speciālas receptes pagatavotas gliemenes. Dažreiz arī citi jūras gardumi.

Šādu paplāti parasti pasniedz ar “Mignonette” mērci (gatavota no mīcītas šalotes, pipariem un etiķa), kokteiļu mērci un citronu.

Tad kopainā parādās konjaks... šis izcilās kvalitātes, eleganti kastaņbrūnais dzēriens vienā malkā piedāvā virkni bagātīgu nokrāsu un šis piedāvājums izcili papildina jūras veltes ar tām raksturīgo sāļumu.

Klasika būs baudīt konjaku ar sieru. Lai arī parasti šo piena produktu vairāk saista ar vīniem, arī labs jauns konjaks būs izcils dzēriens pie krēmīgiem, īpaši maigiem zilajiem sieriem. Saldas, augļu garšas nianses ir garantētas! Interesants būs arī atvēsināta, jauna konjaka savienojums ar sāļākiem sieriem.

Vēl lielāka tradīcija ir konjaks un saldie ēdieni, īpaši šokolāde. Šis dzēriens tīrā formā tik tiešām ir lielisks kopā ar tumšo šokolādi un neviens jums nepārmetīs izdomas trūkumu, ja konjaku, kā jau didžestīvu, pēc maltītes pasniegsiet šādi.

Ir vērts vēl ko piebilst par konjaku kā dzērienu, kurš, gluži tāpat kā vīns, top no vīnogām. Konjakā ir pietiekami daudz vajadzīgo garšas nošu, lai to varētu baudīt pie tradicionālas maltītes kura centrā ir medījuma gaļa 

Konjaks, kopā ar austerēm vai omāru gaļīgajām spīlēm, jābauda tīrā veidā, istabas temperatūrā. Īpaši ieteicami patiesi augstas klases konjaki, piemēram “Courvoisier XO

 

 

Burbons un barbekjū

Kombinācija, kuru, šķiet, nevajadzētu būt pārāk grūti iztēloties kā labu esam. Tā dēvētais amerikāņu viskijs ar tradicionālo “barbeque” metodē cepto gaļu.

Burbona saknes nepārprotami meklējamas zemē, kur iesakņojušies arī tā mucu darīšanā izmantotie ozoli – Amerikā. Taču barbekjū – gan gaļas pagatavošanas pasākumi uz oglēm brīvā dabā, gan pati metode un ēdiens – ir izplatīts pa visu pasauli, zināmās detaļās atšķiroties no reģiona uz reģionu. 

Barbekjū gaļa ir gana sīvs un nopietns ēdiens tiem, kuri ir visvairāk izsalkuši un kurus neiegrožo specifiskas diētas. Tikpat sīvs un nopietns savās niansēs ir arī burbons.

Tieši tādēļ brūni noceptas ribiņas tradicionālajā barbekjū mērcītē kopā ar glāzi augstas klases burbona tik lieliski iet kopā. Labs piemērs būs Kentuki (ASV) ražotais “Maker’s Mark”. Tikpat baudāms labas izcelsmes burbons bez ledus ir ar tumšu šokolādi vai marinētiem dārzeņiem.

Šādā situācijā, ja pie rokas ir nepieciešamās sastāvdaļas, ieteicams pamēģināt uzjaukt “Manhetenas” kokteili uz burbona bāzes.

 

 

Skotu viskijs un grūti pagatavojamā pīles krūtiņa

Kad glāzē ir ieliets dūmaikains, kūdrains, augstas kvalitātes skotu viskijs, atliek vien cerēt, ka galdā paredzēts celt ko tikpat niansētu un garšas ziņā neparastu.

Lieliski pie šāda dzēriena iederēsies tradicionāla delikatese, kuru parasti gan varēs atrast vien labāko pilsētas restorānu ēdienkartē – sarežģīti gatavojamā pīles krūtiņa.

Spēja pagatavot pīles gaļu pēc receptes tā, lai gala rezultātā neiegūtu relatīvi cietu, nesakožamu, gumijotu masu, ir īsta profesionāla pazīme, taču tas ir cits stāsts.

Ja esat nonācis vakariņās, kur jums priekšā nolikta pieminētā delikatese un glāzē iegūlies kūdrains skotu viskijs (piemēram “Lagavulin 16YO”) – ir pamats uzsmaidīt, visticamāk, savā dzīvē esat uz pareizā ceļa.

 

 

Brendijs un bagātīgi šokolādes brauniji

Brendijs ir tradicionāls didžestīvs, kas nozīmē, ka tā dvēseles radinieks ēdienu pasaulē varētu būt meklējams kaut kur pie vienkāršiem desertiem.

Elegantās laba brendija nokrāsas (un bez šaubām arī augļu garšas niansēm) ļoti labi iederas kopā ar klasisku šokolādes brauniju – jāuzsver, tādu, kurš ir garšā nedaudz skābens, gluži kā šokolāde, nevis pārspīlēti salds.

Ik vienam vismaz reizi dzīvē pie braunija būtu jāpamēģina iemalkot izcilais spāņu “Torres 20”. Šim tumša dzintara krāsas brendijam piemīt samtaina un silta garša, žāvētu augļu, riekstu un garšvielu notis kā arī ilga jo ilga pēcgarša.

 

 

Portvīns un deserti vai stingrie sieri

Douro ielejas (Portugāle) slavenais stiprinātais vīns radās parastā vīna un brendija sajaukuma rezultātā. Tas 18. gadsimtā bija nepieciešams, lai vīnu, dabas procesu neskartu, varētu aiztransportēt līdz britu salām.

Lielos vilcienos portvīnus var iedalīt mucā vecinātajos un pudelē vecinātajos. Rubīnkrāsas, pudelēs vecinātie portvīni visbiežāk labi iet kopā ar šokolādes desertiem, piemēram, šokolādes trifelēm. Iemesls – dzēriena un deserta līdzvērtīgi bagātīgās garšas.

Koka mucās vecinātais, no sarkanajām vīnogām gatavotais “Tawny” portvīns ir izcils kopā ar britu sieru karali – Stiltonu.

Šāds “ports” būs labs arī kopā ar citiem stingrajiem sieriem, piemēram Čedaras sieru, taču garšas baudījums saruks, mēģinot to malkot kopā ar maigākiem sieriem, piemēram, Kamembertu.

Izvirziet sev mērķi kādam klusākam nedēļas nogales vakaram – tieciet pie tiešām laba Stiltona un pudeles ar eleganto “Tawny Ramos Pinto”!