Neatkarīgi no tā, vai vēlaties pavadīt vakaru vai divus bez mohito vai skrūves kokteiļa, mēnesi attīrīt organismu pēc svētku svinēšanas sezonas vai arī vēlaties uz mūžu iztikt bez alkohola. Pateicoties strauji augošajam bezalkoholisko dzērienu, alus, vīna un gatavu kokteiļu klāstam, nekad nav bijis vieglāk un modernāk iztikt bez alkohola.

Alkoholisko dzērienu patērēšana tiek plaši uzskatīta par sabiedrisku izklaidi, stresa mazināšanas līdzekli un pat par potenciālu bezmiega un trauksmes ārstēšanas līdzekli. Tomēr dzeršana reti palīdz mazināt šīs problēmas ilgtermiņā. Tomēr tam ir arī daži būtiski trūkumi. Pat mērena alkohola lietošana var izraisīt miegainību, miglainību vai paģiras sajūtu. Jo vairāk Jūs dzerat, jo lielāka ir iespēja, ka Jūs izjutīsiet citu negatīvu ietekmi uz veselību. Tāpēc joprojām aktuāls ir jautājums, kādas ir alternatīvas alkoholam nakts izpriecās, kas ir stilīgas, bet garšīgas! Lūk, dažas no tām.

 

Bezalkoholiskais alus

Nav noslēpums, ka pēdējos gados, pateicoties izmaiņām alkohola lietošanas paradumos, strauji pieauguši bezalkoholiskā alus pārdošanas apjomi. Daudzi neapzinās bezalkoholiskā alus priekšrocības, tostarp tā ārprātīgi garo veselībai labvēlīgo vielu sarakstu.

Starp bezalkoholisko un alkoholisko alu ir daudz atšķirību, no kurām galvenās ir garša un tas, ka vienā ir alkohols, bet otrā nav. Kaloriju daudzums abos alus veidos atšķiras atkarībā no tajos esošā neraudzēto ogļhidrātu daudzuma, kas atšķiras atkarībā no tā, kā tas ir ražots. Alkoholiskajos dzērienos ir aptuveni septiņas kalorijas uz gramu, savukārt bezalkoholiskajos dzērienos ir tikai četras, jo tajos nav alkohola un cukura.

Ir svarīgi pieminēt, ka alkoholiskā un bezalkoholiskā alus garša ievērojami atšķiras. Šķiet, ka lielākā daļa cilvēku dod priekšroku alkoholiskā alus garšai, bet tas ir vienkārši tāpēc, ka viņi ir vairāk pieraduši pie tā. Bezalkoholiskais alus pēdējos gados ir gājis tālu ceļu, un tagad tiek ražots no augstas kvalitātes sastāvdaļām, kā rezultātā tiek uzlabots garšas profils.

Bezalkoholiskajam alum un citiem dzērieniem ir jābūt vieniem no veselīgākajiem dzērieniem, kas tiek piedāvāti aiz bāra letes, jo tie ir labvēlīgi veselībai. Piemēram, bezalkoholiskie dzērieni var samazināt sirds slimību risku, uzlabot miegu, veicināt kaulu augšanu un līdz minimumam samazināt iespēju saslimt ar tādām infekcijām kā saaukstēšanās.

Ja Jūsu izvēle ir alus, jums paveicies: bezalkoholiskais alus mūsdienās ir izcils. Ir tikpat daudz garšīgu bezalkoholisko alus šķirņu, cik alkoholisko - Jums tikai jāzina, ko meklēt!

 

Bezalkoholiskais vīns vai vīnogu sula?

Varbūt nesen esat sācis izmēģināt bezalkoholiskos dzērienus, bet vai esat kādreiz aizdomājies, kāda ir atšķirība starp bezalkoholisko vīnu un vīnogu sulu? Nav noslēpums, ka vīns sākumā ir vīnogu sula, ko raudzē, lai iegūtu alkoholu, un pēc tam to pārveido vīnā. Tomēr, tā kā bezalkoholiskais vīns nesatur alkoholu, daži cilvēki brīnās, kāda ir atšķirība starp bezalkoholisko vīnu un vīnogu sulu, un bieži vien tos sajauc!

Ražošanas process ir būtiskākā atšķirība starp bezalkoholisko vīnu un vīnogu sulu. Vienkāršāk sakot, bezalkoholisko vīnu gatavo tādā pašā veidā kā alkoholisko vīnu, izņemot to, ka tiek likvidēts spirts. Savukārt vīnogu sula ir vienkārši vīnogu sula, kas nav raudzēta. Ražojot bezalkoholisko vīnu, šķidrums tiek gatavots pēc procesa, kas ir gandrīz identisks alkoholiskā vīna ražošanas procesam, un sākumā tas izskatās ļoti līdzīgs sulai.

Vīnogas novāc vīna dārzā, izmantojot cilvēku vai mehānisko darbu. Vīna (vai sulas) ideālo aromāta profilu skābuma, salduma un garšas ziņā nosaka izmantotās vīnogu šķirnes un laiks, kad tās novāktas. Pēc tam, kad vīnogas ir izvēlētas, tās tiek atbrīvotas no vīnogu mizas, un pēc tam tās sasmalcina mehāniskajā presē. Atkarībā no vīna vai sulas veida vīnogas spiež ātri, lai atdalītu sulu no miziņām, sēklām un nogulsnēm, vai arī spiež maigi, lai saglabātu vīnogu kontaktu ar mizu. Tas arī nosaka, vai vīns ir balts vai sarkans. Gan bezalkoholiskajam vīnam, gan sulai šajā brīdī ir brīnišķīgs, svaigi spiests vīnogu sulas šķidrums. Šajā brīdī šķidrums tiek pakļauts fermentācijas procesam, lai iegūtu bezalkoholisku vīnu. Savukārt vīnogu sulā fermentācijas process nenotiek. Tā vietā vīnogas pasterizē, lai pilnībā apturētu rūgšanu.

 

 

Bezalkoholisko vīnu opcijas

Vai zinājāt, ka bezalkoholiskais sarkanvīns samazina sirds un asinsvadu slimību risku? Tas pazemina asinsspiedienu, tādējādi samazinot sirdslēkmes risku par 20 % un sirds, un asinsvadu slimību attīstības risku par 14 %. Iemesls ir vienkāršs: Bezalkoholiskais sarkanvīns satur tikpat daudz polifenolu kā alkoholiskais sarkanvīns. Polifenoli ir antioksidanti, kas samazina asinsspiedienu un novērš vēža, iekaisuma un neirodeģeneratīvo slimību rašanos. Tam ir arī pozitīva ietekme uz hipertensiju, un tas ir bagāts ar pretnovecošanās īpašībām. Šis dzēriens ir piemērots visiem vecāka gadagājuma vīna cienītājiem, kuri medicīnisku iemeslu dēļ vairs nevar atļauties dzert alkoholu. Pateicoties šai bezalkoholiskajai versijai, viņi tagad var izbaudīt glāzi vīna un visas tā priekšrocības bez saistītās negatīvās ietekmes.

Bezalkoholisks baltvīns tiek ražots bez alkohola piedevas, tāpēc tā ir lieliska izvēle tiem, kas meklē vieglāku dzērienu. To var baudīt atsevišķi vai kopā ar piemeklētu ēdienu, un tā ir atsvaidzinoša izvēle jebkuram pasākumam. To ražo no tām pašām vīnogām, ko izmanto tradicionālajam baltvīnam, taču fermentācijas process tiek apturēts, pirms var rasties spirts. Tas nozīmē, ka galaproduktā ir mazāk kaloriju un cukura, un tajā nav alkohola.

Tirgū ir pieejami dažādi bezalkoholiskā baltvīna zīmoli un šķirnes, tāpēc ir viegli atrast tādu, kas atbilst Jūsu gaumei. Tā kā tajā nav alkohola, varat to baudīt, neuztraucoties par alkohola ietekmi uz organismu.

Ja reiz esat meklējis augstas kvalitātes, bet, pats galvenais, garšīgas bezalkoholiskas alternatīvas, tad Jums ir paveicies. 2022. gads ir bezalkoholisko dzērienu gads, un šī tendence strauji pieaug. Ja vēl neesat izmēģinājis kādu no bezalkoholiskajiem dzērieniem, tad noteikti sapratīsiet, par ko ir runa, tiklīdz to izdarīsiet.