Valhalla by Koskenkorva

Ziemeļtautu mitoloģijā par Valhallu sauc vietu, kur nonāk drosmīgs karotājs, kad viņš aiziet pie dieviem uz visiem laikiem. Atliec krišanu kaujā uz citu dienu - Somijas alkoholisko dzērienu ražotājs Koskenkorva piedāvā sajust dievu valstības garšu tepat šaisaulē. 

Kā gan dzēriens būtu paša Odina cienīgs, ja tajā nebūtu skandināvu tik ļoti iecienītās lakricas - tās garša liķierī atpazīstama pirmā. Ziemeļnieku sīkstais raksturs jūtams arī citās garšas notīs, sevisķi vieglajā rūgtumā, kas iegūts, pievienojot uzlējumam pelašķus, vērmeles un citus augus, kuri aug pat aiz polārā loka. Ieteicams dzert atdzesētā veidā.

 

Becherovka

Beherovkas stāsts, iespējams, daudz neatšķiras no neskaitāmiem līdzīgiem stāstiem. Aizsākumi pazīstamākajiem šo rūgteno uzlējumu zīmoliem parasti meklējami kādā aptiekā vai ārsta praksē astoņpadsmitajā vai deviņpadsmitajā gadsimtā. beherovkas autors farmaceits Jozefs Behers pirmoreiz izgatavoja šo uzlējumu 1807. gadā Karlovi Vari pilsētā. Kā jau daudzi no biteriem, arī beherovka sākotnēji esot tikusi lietota kā kuņģa pilieni. Nez, ko teiktu visi šie aptiekāri, uzzinādami, ka viņu vēdera zāles pēc divsimt gadiem jauks kokteiļos, dzers ballītēs un patērēs miljonos pudeļu gadā?

Čehijā šo biteru ir iesaukuši par trīspadsmito Karlovi Vari avotu (pilsētā ir divpadsmit dziedneiciskie avoti), un ne tāpat vien - vietējā avota ūdens ir nozīmīga dzēriena sastāvdaļa, bez kura to nav iespējams izgatavot. Recepte tiek stingri turēta noslēpumā, un, kādam no tehnologiem aizejot pensijā, viņam tiek līdz mūža galam maksāta prēmija par tās neizpaušanu.

Baudi beherovku čehu stilā un uzjauc kokteili “betons” - tā sastāvā ir viena daļa Beherovkas, piecas daļas tonika un daži pilieni citrona sulas. Pasniedz ar ledu un citrona šķēli.

 

Kuemmerling

Kuemmerling ir kopumā saldāka alternatīva vairumam biteru, taču tam piemīt arī raksturīgais vērmeļu rūgtums. Tā sastāvā ir krustnagliņas, piparmētra, lakrica, vērmeles un kanēļkoka miza. 

Lieliski garšo atdzesētā veidā šotos, kā arī kokteiļos, piemēram, sajaucot ar kolu vai ķiršu sulu un ledu.

 

Pernod

Šo liķieri trīsdesmitajos gados izgudroja Pols Rikārds, viens no alkoholisko dzērienu konglomerāta Pernod-Ricard dibinātājiem. Tas bija paredzēts kā atbilde absinta aizliegumam - tam netika pievienotas vērmeles, tas bija par desmit alkohola procentiem vājāks un raksturīgo lakricas garšu absinta zaļā anīsa vietā tam deva kaltēts zvaigžņveida anīss. Lai uzlabotu garšas un atspirdzinošās īpašības, slepenajā receptē tika iekļauta arī piparmētra un koriandrs.

Pernod sastāvā esošās anīsa eļļas piešķir tam intersantu īpašību - pievienojot dzērienam ūdeni, tās pārstāj šķīst alkoholā, pārvēršot dzidro zaļgano šķidrumu duļķainā un necaurspīdīgā.

Atšķaidīts ar aukstu ūdeni vai ledu, Pernod var būt ļoti atspirdzinošs, kā arī uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Turklāt to var šķaidīt, ik pa laikam pielejot vēl ūdeni pusizdzertā glāzē - garšas īpašības (gandrīz) nepaliek sliktākas. Anīsa liķieru perpetum mobile!

 

Beluga Hunting Herbal

Premium klases biters no ražotāja, kurš pirmkārt pazīstams ar augstākās kvalitātes degvīnu. Izsmalcinātā liķiera buķetē jūtams Krievijas mežu plašums un elpa. Sastāvā esošie augi izvēlēti tā, lai tie izceltu viens otra aromātu. Vērmeles, anīss, ozola miza, ciedru rieksti, priežu pumpuri, ķiršu lapas, apiņi, ingvers un koriandrs tikai ir daži no sastāvā esošajiem. Pamats būvēts no iesala spirta un artēzisko urbumu ūdens, tādejādi iegūstot mīkstu un harmonisku kompozīciju.