Pašreizējā situācijā, kad valstī, sabiedrības veselības dēļ, ir spēkā virkne ierobežojumu un valda neziņa, no veikalu plauktiem paātrināti pazūd pamata sadzīves preces, tostarp arī dezinfekcijas līdzekļi. Panikai gan nav iemesla, jo to receptes galvenā sastāvdaļa iespējams jau pašlaik atrodas tavā dzērienu skapītī.

Šis ir īstais brīdis, lai atcerētos kādu vēsturisku patiesību – alkohols cauri gadsimtiem bijis ne vien garšu baudījuma, pacilāta noskaņojuma un sociālās saliedēšanās garants, bet arī mājsaimniecībā noderīgs elements.

Arī mūsdienās veikalos ir iespējams nopirkt dzērienus, kuri, pateicoties savai stiprībai, ir piedāvā ne vien unikālu garšu, bet arī dezinfekcijas īpašības.

Zemāk apkopojam vairākus, nepieciešamības gadījumā tepat “Spirits & Wine” nopērkamus dzērienus, kuri noderēs tieši šādam nolūkam.

Pēcāk atliek vien iejusties leģendārā astoņdesmito gadu ASV seriāla “Makgaivers” galvenā varoņa ādā un sekot līdzi īsai instrukcijai, lai mājas apstākļos tiktu pie pašdarināta, efektīva dezinfekcijas līdzekļa!

Pats būtiskākais – saskaņā ar Pasaules veselības organizāciju, dezinfekcijas līdzekļa sajaukumā ir jābūt vismaz 60% alkoholam, lai nodrošinātu tā efektivitāti. Ideāli, ja izdodas panākt 75% un

No tā izriet, ka jūsu iecienītais degvīns vai viskijs visticamāk būs par vāju, lai to izmantotu dezinfekcijas līdzekļa brūvēšanā, taču variantu netrūkst.

 

Koskenkorva – parocīga vienkāršība


Vienu no maigākām alternatīvām ražo somu augstas kvalitātes degvīna zīmols “Koskenkorva”.

Šis ir augstākās raudzes degvīns. To gatavoto no tīra ledāju ūdens un izmeklētiem, Somijas rietumu laukos audzētiem miežiem, kas tiek destilēti vairāk kā 250 reizes, sasniedzot īpašu dzidrumu un garšas kvalitāti.

Tā  nu ir sakritis, ka vienkāršība, kas ir šī somu šņabja pievilcības atslēga bāra letes kontekstā, padara “Koskenkorva” 60% degvīna 0,5l pudeli par atbilstošu arī dezinfekcijas līdzekļa pagatavošanai.

 

LB Vodka 69% - pašmāju ražojums


Nedaudz stiprāks pamatelements jūsu pašdarinātajam dezinfekcijas līdzeklim tiek ražots tepat Latvijā.

“Latvijas Balzams” klāstā esošais degvīns “LB Vodka 69%” ir gatavots no augstākās kvalitātes graudu spirta.

Tā pamatfunkcija (laikā, kad pasaulē nav vīrusa radītas pandēmijas) ir kalpot par sastāvdaļu liķieros un uzlējumos, ko nodrošina augstais alkohola saturs, ļaujot optimālu garšas ekstrakciju.

Lieki piebilst, ka 69% alkohola satura atzīme padara to par piemērotu arī dezinfekcijas līdzekļa radīšanai.

 

Saaremaa Vodka – igauņu uguns dzira


Un tagad kas patiesi īpašs no kaimiņvalsts Igaunijas. “Saaremaa Vodka” ir viens no pazīstamākajiem degvīna zīmoliem Igaunijā, kura pirmsākumi meklējami 1996. gadā. Tā radītāji iedvesmojušies no Sāremā salas dabas, kultūras, vēstures un šai vietai raksturīgā dialekta.

Tā ražošanā izmantotais, patiesi dzidrais ūdens tiek iegūts no 145 metru dziļuma, taču šī degvīna patiesā dvēsele ir sešu rindu miežu šķirne, kas speciāli izstrādāta īpaši Ziemeļvalstīm.

Degvīns “Saaremaa Vodka” tiek destilēts, izmantojot nepārtrauktu destilācijas procesu, kurš kopumā prasa teju 50 stundas. Interesanti, ka spirts tiek ražots modernā rūpnīcā Koskenkorva ciematā Somijā.

Iegūtais spirts tiek sajaukts ar dabiski filtrētu, kristāldzidru un mīkstu ūdeni no Kambrijas-Vērdas ūdens nesējslāņa un papildus oglekļa filtram tiek attīrīts ar sudrabu.

Šim degvīnam netiek pievienotas piedevas. Rezultātā iegūstam dzērienu ar 80% alkohola saturu.

 

Stroh 80 – austriešu spēka punkts


“Stroh 80” īpašus paskaidrojumus neprasa.

Šis tradicionālais austriešu izcelsmes rums, ķeroties pie “tautas metodēm” bieži vien tiek paņemts no plaukta tad, kad ļoti piepeši un nelaikā uzbrūk saaukstēšanās.

Šis varenais, tumšas šokolādes krāsas dzēriens pamatā radīts ēdienu gatavošanas un siltu dzērienu brūvēšanas vajadzībām, taču tā alkohola saturs pavisam noteikti ir pietiekams, lai spētu dezinficēt virsmas.

  

Kā pašam pagatavot dezinfekcijas līdzekli?

ASV žurnāls “Wired” piedāvā divas vienkāršas receptes paštaisīta dezinfekcijas līdzekļa pagatavošanai.

 

Dezinfekcijas gels


Nepieciešamās sastāvdaļas: pietiekami stiprs alkohols (alternatīvi – izopropilspirts), alvejas gels.

Abas sastāvdaļas jāsajauc attiecībā 3 (alkohols) pret 1 (gels), klāt pievienojot dažus pilienus tējas koka eļļas, patīkamākam aromātam.

 

Izsmidzināms dezinfekcijas līdzeklis


Nepieciešamās sastāvdaļas: pietiekami stiprs alkohols (alternatīvi – izopropilspirts), glicerīns, ūdeņraža peroksīds, destilēts ūdens. Vajadzīga arī pudele ar izsmidzināšanas funkciju.

Sajauc 350ml alkohola ar 2 tējkarotēm glicerīna – tas neļaus alkoholam padarīt jūsu ādu sausu. Ja nu tomēr glicerīns nav pieejams, līdzekli tik un tā ir iespējams pagatavot, taču jāatceras regulāri mitrināt āda citādā, jums mājās pieejamā veidā.

Pēcāk klāt piejauc 1 ēdamkaroti ūdeņraža peroksīda un ceturtdaļu glāzes vārīta (tad atdzesēta) vai destilēta ūdens. Iegūtais maisījums jāiepilda pudelē ar izsmidzināšanas funkciju.

Šādu paša pagatavotu līdzekli pirms lietošanas gan ieteicams noturēt 3 stundas, ļaujot maisījumam tikt galā ar baktērijām, kuras nejaušības kārtā varētu būt nonākušas pudelē, jums gatavojot līdzekli.