Kalvadoss – vikingu dzēriens

Kā apgalvo vairums Latvijas bārmeņi, kopumā kalvadoss vēl joprojām ir  neizprasts, neapgūts un maz pieprasīts dzēriens.

Ar šo dzērienu visu pasauli iepazīstinājis slavenais 20.gadsimta vācu rakstnieks Ērihs Marija Remarks, gandrīz katrā viņa darbā grāmatas varonis mīlēja izdzert kādu mēriņu "sapņu dzēriena", tā viņš to sauca savā romānā “Triumfa arka”.

Šis dzēriens ar maģisko nosaukumu radies 11.gadsimtā, Francijā, kad vikingi no ābolu sidra sāka gatavot stiprāku dzērienu, jeb brāgu. Gadu gaitā receptes tika atjaunotas un uzlabotas, līdz radās kalvadoss, kādu šodien mums ir iespēja baudīt.

 

Kas tad ir kalvadoss? Vienkāršiem vārdiem runājot, tas ir ābolu brendijs, kas satur 40-42% alkohola. Ābolu brendijam dažādās valstīs ir atšķirīgi nosaukumi, piemēram, ābolu rakijs  Bulgārijā, ābolu džeks ASV un Lielbritānijā. Starptautiskajā tirgū par kalvadosu sauc tikai Francijas provincēs ražotu dzērienu. Kalvadosa nosaukums radies 300 gadus vēlāk pēc ražošanas aizsākumiem un aizgūts no Lielās franču revolūcijas laikā izveidotā departamenta vārda.  Lielāko popularitāti kalvadoss iemantojis Pirmā pasaules kara laikā.

 

Galvenais, kas nosaka kalvadosa kvalitāti, ir tā pagatavošanai izmantotie āboli. Ir 48 oficiāli rekomendētas un īpaši audzētas ābolu šķirnes, no kurām ražo kalvadosu. Vispirms sagatavo sidru, un tad sākas tā destilācijas, jeb attīrīšanas process. Kas interesanti - lai iegūtu 1 litru kalvadosa, nepieciešami 18 kg ābolu.

 

Atkarībā no gatavināšanas laika izšķir vairākus kalvadosa veidus:

•     Fine - tie ir visjaunākie kalvadosi, kas izturēti ne vairāk kā 2 gadus. Tiem raksturīga gaiši zeltaina krāsa, svaigs ābolu aromāts un neuzmācīga garša.

•     Vieux, Reserve - arī jauni kalvadosi, kas gatavināti līdz 3 gadiem.

•     VSOP, Vieille Reserve - gatavināšanas laiks 4 gadi. Kalvadosam nobriestot, tas iegūst arvien intensīvāku krāsu (tumši zeltaina, gaiša dzintara), kompleksu garšu (ar žāvētu augļu un vaniļas notīm) un dziļu garšu.

•     Extra, Napoleon, Hors d'Age, Аge Inconnu - ne mazāk par 6 gadiem.

•     XO - tā ir nobriedušu kalvadosu kategorija ar 10, 15, 20 un vairāk gadu nogatavināšanu. Tiem piemīt tumša dzintara toņu krāsa, dažreiz brūnganu un ar nelielu ķieģeļu toņa piesitienu. Tādam kalvadosam ir bagātīgs aromāts ar garšvielu, ozola, vaniļas, ādas, tabakas, šokolādes un kafijas notīm, bet tā bagātā un izsmalcinātā garša neatstāj vienaldzīgu pat pieredzes bagātāko dzērienu pazinēju.

•     Vintāžas kalvadosus izgatavo no noteikta ražas gada āboliem. Tos ražo tikai ražīgos gados, un tiem ir individuāla un neatkārtojama garša.

 

Kā baudīt kalvadosu?

Kalvadoss ir lielisks gremošanas veicinātājs, to iesaka pasniegt pēc maltītes. Lai pilnībā novērtētu šo dzērienu, nepieciešams piemeklēt tulpjveida formas glāzes, tajās kalvadoss kļūst mazāk “agresīvs” un mīkstāks, un baudīt to iesaka nesteidzoties, maziem malciņiem. Tādā veidā atveras visas šī dižciltīgā dzēriena buķetes nianses un garšas toņi. Pie izturētiem un nobriedušiem kalvadosiem mēdz pasniegt cigāru.

 

Mūsdienu dzērienu pasniegšanas kultūra iesaka dažādus kokteiļus no jauniem kalvadosiem. Kalvadoss piedod garšai patīkamu ābolu aromātu un smalku augļainumu. Pievienojot ledu, kalvadosu var pasniegt arī kā aperitīvu. Vēsajos gadalaikos atšķaidiet kalvadosu ar kādu sulu un iegūsiet karstu, sildošu dzērienu.

 

Paši normandieši uzskata savu dzērienu par ļoti gastronomisku, kas lieliski sader ar vietējās virtuves ēdieniem. Ir vērts pamēģināt kalvadosu ar Normandijai raksturīgo kamambēra sieru  vai arī ar ābolu pīrāgu.

 

Savukārt franču šefpavāri mīl pievienot kalvadosu visdažādākajiem ēdieniem, pateicoties ābolu garšai, tas lieliski sader ar garšvielām, sieriem un augļiem. To bieži izmanto mērcēm un kā pikantu akcentu daudzās receptēs.

 

Es zinu, kādu dzērienu izvēlēšos nākamo reizi ejot garām dzērienu stendam, un Tu?