Ruma dvēsele ir intrigu, konfliktu, ciešanu un pagātnes netaisnību rētu pārklāta, taču savā garšā – unikāli salda un dāsna. Šis dzēriens, tāpat kā pasaules vēsture, ir dažbrīd šķietami nesavienojamu kontrastu pilns un, plašāk iepazīts, var izrādīties tikpat negaidīti pārsteidzošs. Piedāvājam pie mums pieejamo baudāmāko rumu septītnieku!

Lai šis saraksts kalpo kā ruma dārgumu karte tiem, kuri vēlas iepazīt daudzās eksotiskās salas un to dzērienus, kas mūsdienās (tavu laimi!) sasniedz arī mūsu krastus.

Taču vispirms dažas rindkopas par dzēriena aizraujošo un vētraino izcelsmi. Par rumu jau citādi nevar, kā vien plaši, atklāti un no sirds.

 

Impēriju alkatība un cukurniedres

Rums vairumam cilvēku raisa asociācijas ar Karību jūras marodieru zelta laikiem (17. gadsimta vidus, 18. gadsimta sākums), taču, saskaņā ar pieejamajiem vēstures avotiem, tā pamata sastāvdaļas – cukurniedres auga – kultivācijas un cukura iegūšanas metožu pilnveidošana notikusi arābu pasaulē.

Paša dzēriena rašanos saista ar 16. gadsimta pašu sākumu, jeb periodu, ko vēsturnieki dēvē par “jaunās pasaules dzimšanu”.

Spāņu atklājēja Kristofora Kolumba neplānotā uzduršanās Bahamu salām Karību jūrā aizsāka laikmetu, kurā radās ar vien jauni ģeogrāfiski un tīri sadzīviski atklājumi, iespējas, tehnoloģijas un līdz ar to arī garšas. To visu lielā mērā iedvesmoja tā laika impēriju alkas pēc varas un bagātības.

Ziņas par ruma priekšteci cukurniedru destilātu, kura baudīšana mijās ar smago darbu cukurniedru plantācijās, parādās jau 16. gadsimta beigās, taču, saskaņā ar atsevišķiem vēstures avotiem, par pirmo cukurniedru melases (biezs šķidrums, kas paliek pāri pēc cukura kristalizācijas un izdalīšanas no ūdens ekstrakta) pārtvaicēšanu atbildīgs ir kāds holandiešu imigrants vārdā Pjetrs Blovers, kurš to paveica 1637. gadā, britu kolonijas Barbadosas teritorijā.

Spriežot pēc to laiku aprakstiem, jāsecina, ka pirmatnējais rums nebūt nebija dzēriens tiem dūšā vājākajiem. Taču, laikam ritot, dzēriena recepte vienmērīgā solī ir pilnveidota un tā ražošanas process –  attīstījies.

Stāsti par kolonistu paverdzinātu ļaužu izaudzētām un izmīcītām cukurniedrēm diemžēl ir patiesība, taču, arī turpmāko gadsimtu leģendas par šādi darītā ruma iedvesmotām pirātu avantūrām, jūrnieku dzīvi un tetovējumu kultūru bieži vien pārsteidzošā kārtā nebūt nav izdomājums.

 

“Ron Zacapa Centenario”: Rums, kas top virs mākoņiem

Par godu nelielās Gvatemalas pilsētiņas Sakapas (Zacapa) simts gadu jubilejai, 1976. gadā tika izveidots ruma zīmols, kurš līdz mūsdienām izpelnījies reti plašu atpazīstamību un izcilu novērtējumu, Starptautiskajā ruma festivālā četrus gadus pēc kārtas (no 1998. līdz 2001. gadam) iegūstot pirmo vietu “premium” rumu kategorijā.

Šī ruma pamatus, pielietojot savas zināšanas un prasmes vecu rumu jaukšanā un noturēšanā, ielika ārsts un ķīmiķis Aleksandro Burgaleta. 

Būtiski, ka Ron Zacapa Centenario rumi tiek noturēti vēsā klimatā, aptuveni 2300m augstumā virs jūras līmeņa, ļaujot tiem gadu garumā nezaudēt alkohol saturu.

Tie, kuri ir baudījuši, piekritīs, ka “Ron Zacapa Centenario 23YO Solera Grand Reserva” ir teju vai bezkaunīgi gards malks.

Tā sastāvā ietilpst no sešiem līdz pat 23 gadiem izturēti rumi – recepte, kas garantē izcilu aromātu ar augļu, šokolādes, mandeļkoka niansēm un brīnišķīgu, sabalansētu pēcgaršu.

 

“Don Papa” un Filipīnu “melnais zelts”

Vērts zināt ka arī Filipīnās, gluži kā citviet Dienvidaustrumu Āzijā ir sena cukurniedru audzēšanas vēsture.

Klimats, ģeogrāfiskie apstākļi un vulkāniskā augsne padara šo salu valsti par ideālu vietu cukurniedru kultivācijai to cauri gadsimtiem ļoti labi sapratuši arī vietējie.

Vecās, laika zoba skartās cukurniedru dzirnavas Filipīnu salās joprojām spēj saražot vienu no bagātīgākajām, saldākajām melasēm pasaulē, ko vietējie dēvē par “melno zeltu”. 

Don Papa” rums ir šīs saldās melases pārtvaicēšanas gala produkts un papildus rakstura šķautnes iegūst no speciāli iepirktām amerikāņu burbona piesūcinātām ozolkoka mucām, kurās tiek izturēts.

Rums tiek vecināts Rietumnegrosā, Kanlaon kalna pakājē, karstā un mitrā klimatā, kas piešķir tam vieglu, augļu aromātu un izcili saldenu, maigu garšu. Nav brīnums, ka eņģeļi sev paņem visai daudz – specifiskā klimata dēļ līdz pat 8% no mucu satura iztvaiko tā dēvētajā “eņģeļu devā”.

 

“Matusalem”:  rums par godu mītiskajam patriarham

Ruma darītava “Matusalem & Company”, dibināta 1872. gadā, Santjago de Kuba provincē. Tās rums ar nosaukumu “Matusalem” drīz izpelnījies slavu kā “visu rumu konjaks” (Cognac of rums). 

Pārmaiņas nāca, kad Fidels Kastro 1959. gada sākumā pārņēma varu kubā un vietējā ruma darīšanā iesaistītā ģimene – spāņi Bendžamins un Eduardo Kampi – bija spiesti doties trimdā.

Mūsdienās šis rums tiek sapildīts pudelēs Haiti austrumu daļā esošajā Dominikānas republikā.

Nemierīgos laikus pārdzīvojusī darītava un tās rums savu vārdu ieguva no kāda spāņu sakāmvārda: “Esto es mas viejo que Matusalem” jeb “Vecāks kā Metuzāls”.

Metuzāls ir Vecajā Derībā minēts patriarhs, jeb sentēvs. Nozīmīga figūra gan Kristietībā, gan Jūdaismā, gan arī Islāmā un, saskaņā ar svētajiem tekstiem, ir nodzīvojis 969 gadus ilgu mūžu. Pirmajā Mozus grāmatā arī teikts, ka Metuzāls ir bijis Noasa vectēvs.

Mūsdienās par “Visu rumu konjaku” dēvē augstvērtīgo “Matusalem Gran Reserva 15YO” rumu.

Šī medus un zelta krāsas dzēriena garšā izteikti dominē koksnes, žāvētu augļu, karameles, citrusaugu un vaniļas nianses. Savukārt tieši elegantā pēcgarša ir iemesls, kādēļ šo dzērienu salīdzina ar augstvērtīgo, Francijas dienvidrietumos darīto brendiju.

 

“Diplomatico”: tumšais rums ar dižciltīgu aizbildni

Kamēr “Matusalem” darītāji 1959. gadā bija spiesti meklēt sev jaunas mājas, netālu esošajā Venecuēlā savu darbību uzsāka “Licorerías Unidas S.A” (LUSA) darītava, kurā tapa šobrīd populārais “Diplomatico” zīmola rums.

“Diplomatico” ruma etiķeti rotā vietējā dižciltīgā piedzīvojumu meklētāja, ekskluzīvu dzērienu entuziasta un kolekcionāra Dona Huančo portrets.

Saskaņā ar nostāstiem, Dona Huančo gadiem veidotā dzērienu kolekcija bija tik iespaidīga, ka tās apbrīnotāji sāka dēvēt to par “diplomāta krājumiem”.

“Diplomatico” ruma darītājiem ir paveicies ar izcilu klimatu. Terepaimas nacionālais  parks, kuram blakus izvietota šī ruma darītava, gādā par siltām dienām, vēsām naktīm un augstu gaisa mitrumu, kas, kopā ar kristāldzidru ūdens avotu un ļoti auglīgu augsni, ir viss kas nepieciešams augstas klases ruma darīšanai un izturēšanai. 

Tumšais “Diplomatico Reserva Exclusiva” rums piedāvā kļavu lapu sīrupa, šokolādes, brūnā cukura, karameles un apelsīnu miziņu garšas nianses.

Tā aromātu iepriekš jau minētajām notīm papildina lakrica. “Reserva Exclusiva” var baudīt gan tīrā veidā, gan klasiskos kokteiļos.

 

“Bumbu”: meistaru rokām darīts oriģināls no ruma dzimtenes

Retajai ruma darītavai ir tāda iespēja palielīties ar patiesu dižciltību, kā “Bumbu”. Tiem, kuri meklē dzērienu ar vēstījumu, ar sagaršojamu meistara rokrakstu, ir jānobauda šis tradicionālais Barbadosas dārgums.

Lieki piebilst, ka Barbadosā rums ir kas vairāk par vienu no izvēlēm – kas vairāk par daļu no kroga dzērienu krājumiem. 

“Bumbu” darītava, kas arī pati ir cienījamā vecumā (dibināta 1893. gadā), lepni turpina ap 400 gadus vecās ruma dzimtenes tradīcijas laikmetā, kad šis dzēriens ir kļuvis par pazīstamāko valsts eksporta preci.

Tā darīšanai tiek izmantotas labākās vēsturiskās Vestindijas teritorijā esošajās zemēs atrodamās cukurniedres un jāpiebilst arī, ka “Bumbu” darītavas meistari, gluži kā viņu priekšteči, strādā ar rokām.

Bumbu The original” tiek veidots no astoņu dažādu valstu rumiem, tikai Karību jūras reģionam raksturīgām garšvielām un izturēts līdz pat 15 gadiem.

Šis rums ir unikāla iespēja ar vienu malku atgriezties vietā un laikā, kura notikumi vērpa un veidoja vesela reģiona likteni un kultūru. “Spirits & Wine” “Bumbu” ir pieejams salīdzinoši nesen, taču jau izpelnījies lielu popularitāti.

 

Sailor Jerry”: rums ar tetovētāju leģendas vārdu

Lai izstāstītu par šo populāro rumu, no sākuma ir jāizstāsta, kas tad īsti bija jūrnieks Džerijs. ASV štatā Nevadā dzimušais, leģendāras tetovēšanas mākslinieks jau no agras bērnības dzīvoja dzīvi, ko visvieglāk būtu raksturot kā kaut ko pilnīgi pretēju tā laika idejai par “amerikāņu sapni”. 

Savu dzimto valsti Džerijs (īstajā vārdā Normans Kīts Kolinss) iepazina, paslepeni ceļojot ar cauri pilsētām un stepēm slīdošiem kravas vilcieniem.

Tetovēšana tolaik bija viens no primārajiem veidiem, kā demonstrēt nevēlēšanos sekot ierindas dzīvesveidam un Džerijs savu talantu izkopa tetovējot bezpajumtniekus, kuriem par atļauju izmantot savu ādu kā mācību audeklu, maksāja ar lētu alkoholu.

Par jūrnieku Džerijs tika saukts, jo jau 19 gadu vecumā piedzīvojumu meklēšanu un ceļošanu kravas vilcienos iemainīja pret dienestu ASV jūras kājniekos, pēcāk iegūstot tiesības vadīt visdažādākos kuģus.

Pēcāk Džerijs uzsāka dzīvi Honolulu, kur tetovētāja slavu izpelnījās, apkalpojot pēc alkohola, sievietēm izslāpušus jūrniekus, kuri jestru brīvsoli uz sauszemes bieži vien noslēdza ar simbolisku tetovējumu. Džerijs mira 1973. gadā, 62 gadu vecumā un mūsdienās tiek atzīts kā “Old school” tetovēšanas stila pamatlicējs.

Rums ar Džerija vārdu un viņa stilam atbilstošo “pin-up” meitenes tetovējumu bija tetovētāju Eda Hārdija un Maika Malona, kā arī uzņēmēja Stīvena Grasses ideja.

Rums tiek darīts Virdžīnu salās, ASV un tā recepte tika radīta, iedvesmojoties no Karību salu ruma, kuru jūrnieki nereti bagātināja ar garšvielām no tālajiem Austrumiem un Āzijas reģiona.

 

“Santiago de Cuba”: rums bagātīgu kokteiļu cienītājiem

Tā kā rums ir ļoti populāra kokteiļu bāze, sarakstā pavisam noteikti jāpiemin Kubas rums “Santiago de Cuba Anejo”.

Kas interesanti, “Santiago de Cuba” ruma ražošanu kontrolē valsts un tas tiek darīts Sierra Maestra reģionā, vecajā “Matusalem” darītavā, kuru jau iepriekš minētā ruma ģimene bija spiesta pamest dēļ tā, ka pie varas nāca Fidels Kastro.

Šis rums septiņus tiek izturēts baltā ozola mucās – smaržas nianse, ko pavisam noteikti var sajust pēc pudeles atkorķēšanas.

To, gan smaržā, gan garšā raksturo virkne nokrāsu – šokolādes, kakao, vaniļas, banāna, karameles, grauzdētu mandeļu un citrusaugu notis.