Ģimenes vīndarītava kļūst par tirgus līderi

 

Kā jaunam spēlētājam izdzīvot un gūt panākumus nežēlīgajā tirgū - pārpildītā dīķī, kurā peld miljoniem izsalkušu haizivju? Atjautīgu risinājumu šai problēmai atrada vīndari no Austrālijas - Casella Wines. Sicīliešu emigrantu ģimene, kura ražo vīnu jau kopš sešdesmitajiem, 2001. gadā izveidoja jaunu vīna zīmolu - Yellow Tail. Lai jaunajam produktam ASV tirgū nebūtu jākonkurē ar tūkstošiem citu vīna zīmolu, ieskaitot tradīcijām bagātākos un prestižākos konkurentus no Eiropas, Casella Wines nolēma neizcelt tādas produkta īpašības kā izsmalcinātība, garšu un aromātu sarežģītība, kā arī vīnaudzētavas prestižs, uzsverot, ka viņu vīns ir vienkāršs, viegli saprotams, to ir viegli “sapārot” ar dažādiem ēdieniem un tas garantē labu laika pavadīšanu. Uz “user friendly” vīna iepakojuma attēlots ķengurs - etiķete ir moderna, koša un liek Yellow Tail atšķirties no tradicionālāku vīndaru produktiem. Izņemot vīnogu šķirnes nosaukumu, nekur uz pudeles nav atrodami ekspertiem ierastie apzīmējumi un “vīna žargons”.

Ar šo paņēmienu Yellow Tail izvairījās no konkurences pārsātinātajā connoisseur, jeb pazinējiem paredzēto vīnu segmentā, vienlaicīgi uzrunājot jaunu, plašu auditoriju - cilvēkus, kas vienkārši grib baudīt vīnu, taču nav smalki lietpratēji un arī nesapņo par tādiem kļūt. Atjautīgā stratēģija Austrālijas vīnaudzētavai atmaksājās ar uzviju - pirmajā gadā tika pārdotas miljons pudeles, bet jau pēc diviem gadiem Yellow Tail kļuva par pārdotāko pudeļu sarkanvīnu ASV.

 

Absolūta atpazīstamība

 

Degvīns Absolut mūsdienās ir trešais lielākais stipro dzērienu zīmols aiz Bacardi un Smirnoff, taču astoņdesmitajos gados tam piederēja tikai maza ASV degvīna tirgus daļa - 2,5% ar 10 000 pārdotām vienībām gadā. 

Ikoniskā zviedru degvīna pudeles forma kļuva par atpazīstamāko tirgū, pateicoties vienai no ilgākajām un radošākajām reklāmas kampaņām pasaules vēsturē. Divdesmit piecu gadu periodā simtiem pazīstami, kā arī jauni un perspektīvi gleznotāji, grafiķi un dizaineri radīja aptuveni 1500 drukātās reklāmas darbus, kuros asprātīgi izmantots Absolut pudeles siluets. Šajā projektā astoņdesmitajos gados piedalījās arī slavenais popārta mākslinieks un režisors Endijs Vorhols. Kad divtūkstošajos gados neticami ilgā kampaņa bija noslēgusies, Zviedrijas premium segmenta degvīnam piederēja 50% no ASV tirgus ar 4,5 miljoniem pārdotu vienību gadā un tas bija kļuvis plaši pazīstams visā pasaulē.

 

 

No vecu ļaužu skapīšiem līdz stilīgākajiem naktsklubiem

 

Kad Ņujorkas uzņēmējs Sidnijs Frenks ievēroja, ka Manhetenas vecā vācu kvartāla iemītnieki dzer dīvainu, rūgteni saldu dzērienu ar vācisku nosaukumu gotiskā šriftā, viņš tam neticamā kārtā saskatīja potenciālu kļūt par populāru šotu jauniešu ballītēm. Iepircis pirmo Jagermeister partiju 1974. gadā, viņš izsūtīja pudeles Ņujorkas un Ņūorleānas bāriem, vēlāk nosūtot tām līdzi pieticīgi ģērbtas zīmola vēstnieces - jāgeretes, jeb jāgermeitenes. Dzēriena dīvainā aura, Amerikai netipiskais, trīsdesmito gadu Vācijā tapušais pudeles un etiķetes dizains, kā arī nosaukums lika ātri izplatīties dažādiem mītiem par dzēriena mistisko spēku. Universitāšu pilsētiņās klīda leģendas par Jagermeister sastāvā esošām brieža asinīm un psihotropām vielām, kas, protams, neatbilda patiesībai, taču palīdzēja dzērienam īsā laikā kļūt ļoti atpazīstamam.

Jagermeister zīmola galvenā vērtība ir unikalitāte un autentiskums. Zālīšu uzlējums sākotnēji tika pozicionēts kā liķieris augsta ranga nacistu svinīgajām sanāksmēm, jeb “mednieku ballēm”, pēc kara tika reabilitēts, taču saglabāja popularitāti tikai vecu cilvēku vidū. Neredzētajam dzērienam atlika tikai nokļūt dažos stilīgos bāros tālu no savas dzimtenes, un tālāk tas izplatījās virāli - cilvēki par to stāstīja draugiem, dāvināja un ņēma līdzi uz ballītēm. Šodien neviens bārs un naktsklubs nav iedomājams bez Jagermeister - dzēriena, kura nestilīgais, vecmodīgais un dīvainais šarms tam palīdzēja kļūt par populārāko naktsdzīves pavadoni pasaulē.