Vēsturiski fakti par džinu                  

Džins, ko cilvēki bieži vien sauc par kadiķu degvīnu ienāk mūsu tirgū strauji ar dažādām garšām. Lai gan pirmsākumi meklējami 12. gs. Holandē, kur mūki sāka lietot šo dzērienu medicīniskos nolūkos, lai cīnītos ar buboņu mēri un holēru. Kadiķogas, kas bija mikstūras pamatā varēja dziedēt šo slimību. Šī alkohola vēsture pieskaras arī tālajam 1550. gadam, kad holandiešu aptiekārs Selvius De La Bo sajauca graudu spirtu ar kadiķogām, pārsteidzot lietotājus. Aptiekāra klientiem garšoja šis dzēriens un tas lēnām kļuva par baudas dzērienu, otrajā plānā atstājot medicīnisko nolūku.

25. gadus vēlāk Lukas Bols bija pirmais, kurš mikstūru sāka ražot rūpnieciski. 16. gs. Anglijas kareivji, kara flotes Beļģijas krastos iemīļoja šo dzērienu un sāka popularizēt Anglijā. Holandietis Vilhelms III 1689. gadā kļuva par Anglijas karali. Pateicoties šim karalim džins kļuva par Anglijas nacionālo dzērienu. Karalis pacēla nodokli franču konjakiem un vīnam, tādā veidā radot labvēlīgu vidi džina popularizēšanai. 18. gs. džinu var uzskatīt par Anglijas nacionālo dzērienu. To darināja praktiski katrā mājā. Sāka attīstīties Anglijas tirgū ražošana un dzēriens ierindojās populārāko dzērienu trijniekā.

Līdz 18. gadsimtam džins bija kļuvis par neatņemamu Londonas ikdienas dzīves sastāvdaļu. Džina dzeršana bija tik populāra, ka tā izraisīja lielas sociālās problēmas, tostarp nabadzību un noziedzību. Līdz 19. gadsimtam džina ražošana bija izplatījusies visā Eiropā un citās pasaules daļās. Mūsdienās cilvēki visā pasaulē džinu bauda kā atspirdzinošu un aromātisku dzērienu. Tā unikālā vēsture un garša padara džinu par mūžīgu klasiku, ko varēsiet baudīt vēl daudzus gadus.

 

Dažādie džina veidi

Džinu ražo, destilējot graudu spirtu ar kadiķu ogām, garšvielu maisījumiem, augļu un ogu piedevām, zirdzenes sakņu uzlējumiem. Pēc pārtvaices džinu atšķaida līdz pieņemamajam dzeršanas stiprumam, kas parasti ir 38 – 45 etilspirta tilpumprocenti.

Termins džins (angliski gin) ir atvasināts no franču valodas vārda "genièvre", kas nozīmē kadiķu ogas. Tam ir dažādas garšas un šķirnes, sākot no citrusaugļu džina līdz kokteiļiem uz džina bāzes ar ingvera alu.

Populārākie ir Dry Gin un London Dry Gin ražojumi. Šie ir sausi, viegli aromatizēti, augstākās klases dzērieni. Vārds “Dry” norāda uz to, ka dzēriens ir bez cukura. London Dry Gin ir džina veids, kuru var ražot jebkurā pasaules valstī. Bieži vien patērētājs domā, ka džins ir ražots Londonā. Tas norāda ražošanas metodi, bet ne izcelsmes valsti.

Bieži vien uz pudelēm redzam uzrakstu Plymouth Gin„distilled gin” tas nozīmē, ka ir destilētās kategorijas dzēriens, kura nosaukums raksturo džina veidu nevis Lielbritānijas pilsētu Plīmutu. Viens no populārākajiem Holandes džiniem. Tāpat kā London dry gin, šo džinu var ražot jebkura pasaules valsts. Kategorija Old Tom Gin ir džins ar nelielu cukura daudzumu.

Džinu garšas var būt dažādas Sloe Gin, Almond Gin, Lemon Gin, Organge Gin, Blackcurrent Gin, Yellow Gin šie ir retāk sastopami džini. Iecienīti džina kokteiļos. Īpaši pazīstamais sajaukums džins ar toniku.

 

7 labākie džina zīmoli, ko iesakām nobaudīt

Runājot par džinu, ir daudz zīmolu, no kuriem izvēlēties. Lai palīdzētu Jums izlemt, kuru džina zīmolu ir vērts izmēģināt, piedāvājam septiņu labāko džina zīmolu sarakstu, kurus noteikti jāizmēģina.

  1. Hendrick's Gin: Šis džins nāk no Skotijas un piedāvā unikālu garšas profilu, pateicoties 11 vielu kombinācijai, tostarp gurķiem un rožu ziedlapiņām. Tam ir maiga garša un viegls ziedu aromāts, kas padara to lieliski piemērotu gan baudot atsevišķi, gan kokteiļos.

  2. Tanqueray London Dry Gin: Šajā klasiskajā angļu džinā, kas ir neticami universāls, ir kadiķu, angelikas saknes, koriandra un lakricas notis. Tas ir lieliski piemērots džinam ar toniku vai džina martini.

  3. Aviation American Gin: Šis džins piedāvā drosmīgu garšu, pateicoties savdabīgajam augu ekstraktu maisījumam, tostarp lavandai un sarsaparillai, un tas ir piemērots džina cienītājiem, kas meklē kaut ko unikālu.

  4. Monkey 47 Dry Gin: Šim vācu džinam ir intensīvs garšaugu aromāts, pateicoties 47 augu izcelsmes sastāvdaļām, ko tas satur. Tas ir nedaudz salds ar kadiķu un citrusaugļu notīm, kas padara to lieliski piemērotu dzērieniem uz džina bāzes, piemēram, džina dzirkstošajiem dzērieniem vai negroni.

  5. The Botanist Gin: Ja meklējat džinu ar maigām garšaugu notīm, The Botanist džinam vajadzētu būt Jūsu saraksta augšgalā. Šim džinam ir viegla un atsvaidzinoša garša, tāpēc tas lieliski noder aperitīvam vai kokteiļiem uz džina bāzes.

  6. Bombay Sapphire Gin: Šis Londonas sausais džins piedāvā sarežģītu garšas profilu, ko nodrošina desmit eksotisku augu izcelsmes vielu maisījums no visas pasaules, tostarp kasijas mizas un kubebas ogas.

  7. Beefeater London Dry Gin: Šis džins ir klasisks Londonas sausais džins ar kadiķu, apelsīna miziņas un koriandra notīm. Tas ir lielisks dzēriens uz džina bāzes, jo tam ir smalks garšas profils un ideāls augu izcelsmes vielu līdzsvars.

 

Latvijā ražotais džins 

Spirits&Wine veikalos var iegādāties 12 džina veidus, kas tiek ražoti vai pildīti Latvijā. Interesanti, ka Latvijas Balzāms ražo izsmalcinātu Cross Keys Gin Sea Buckthorn džinu ar kumelītēm, liepziediem un rozmarīnu. Papildināts ar Rīgas Melnā Balzama augiem, kā arī smiltsērkšķu ogu aromātiem un garšu. Vai piemēram, Hedonya Green London Dry Gin garžā dominē ābolu augļainums, jaušamas smalkas senčuaņas piparu un malvas ziedu notīm. Augstākās kvalitātes graudu spirts, kas attīrīts 7 kolonnu destilēšanas iekārtās un pēcāk atkārtoti destilētas kopā ar 20 dažādiem augļiem un garšaugiem. 

 

Džins ar toniku

18.gadsimta beigās parādījās sodas ūdens ar hinīna uzlējumu, mūsu iecienītais toniks, kas ļoti harmonēja kopā ar džinu. Tādā veidā radās pasaules populārākais kokteilis, džins ar toniku. Mainījās arī džina sociālais status. Dzērienu sāka lietot augstākā sabiedrība. Džins popularitāti Amerikā iekaroja 20. gadsimta sākumā, īpaši džeza vakaros un pasākumos ar skaļu mūziku.

1920.gadā tika ieviests likums, kas definēja džina īpašības un noteica, ka džinu var ražot izmantojot spirtu ar alkohola saturu 96%. Mūsdienās Eiropas Savienības normatīvi nosaka, ka gatavā produkta stiprums nedrīkst būt mazāks par 37,5 alk.%. Tas saistīts ar to, ka džins ar zemāku alkohola saturu zaudē savas garšas īpašības. Džinu iesaka lietot ar ledu, tīrā veidā un kokteiļos. Iecienītākais ir džins ar toniku, ledus un piparmētru lapiņas, apelsīna miziņa labi sader kopā. Viegla, veldzējoša garša vasarās un ziemā bāru tūrēs.

 

Daži džina kokteiļi

1. Džins ar ogu liķieri

Sastāvdaļas Bramble kokteilim:

Džinu, cukura sīrupu un citronu sulu samaisa šeikerī, piepilda glāzi ar sasmalcinātu ledu un pievieno tam šeikera saturu, pārlej ar ogu liķieri un dekorē pēc gaumes.

 

2. Rozā džins ar toniku

Sastāvdaļas Rozā prieks kokteilim:

Sajauciet džinu ar toniku, ielejiet rozā greipfrūtu granini caur sietu. Satiniet gurķa strēmelītes un ievietojiet kokteilī. Pievienojiet ledu un rotājiet ar timiāna zariņu. Lai prieks baudīt vieglu, patīkami svaigu kokteili!

 

Labākais bezalkoholiskais džins Spirits&Wine veikalos

Dāmām, kas neciena alkoholu,  bet vēlas dzesējošo prieku izjust ballītēs, priekšroku dod Lyre’s Dry London Gin.

Šis unikālais dzēriens ir izstrādāt tā, lai notvertu Londonas sausā džina esenci, ar tās izteiktajām un mūsdienīgajām garšu notīm. To var baudīt visi klienti un īpaši māmiņas gaidībās. Džins labi sader ar premium tonika dzērienu. Ieteicams dekorēt ar rozmarīnu vai šķēlīti greipfrūta.