Par uzkodu var saukt jebkuru lietošanai gatavu ēdienu, kam nav nepieciešama laikietilpīga pagatavošana. To ēšana ir daudzu cilvēku neatņemama ikdienas sastāvdaļa, ko ļoti ietekmējis straujais dzīves temps.

 

Agrāk cilvēki ēda vienkāršas uzkodas, piemēram, augļus vai riekstus, taču šķiet, ka kopš 19. gadsimta, kad cilvēki sāka ēst daudz pārstrādātu pārtikas produktu ar augstu piesātināto tauku, cukura un sāls saturu, viss ir ļoti mainījies. Kā Jūs droši vien esat pamanījuši, šis ieradums saglabājas līdz pat šodienai, protams, ar nelielām izmaiņām, jo tagad cilvēki ir labāk informēti un meklē veselīgās uzkodas.

 

Uzkodu nozares attīstība

Cilvēces vēsturē maltīšu saturs un biežums vienmēr ir bijis dažāds. Kopš seniem laikiem cilvēki starp ēdienreizēm lietoja ēdienu atlikumus un vieglus ēdienus, kas bieži vien bija salds un dabīgs ēdiens, kas neprasīja nekādu pagatavošanu (piemēram, augļi).

Tomēr 19. gadsimtā cilvēki pārgāja no dabīgu pārtikas produktu patēriņa uz gatavu komerciālu uzkodu ar augstu cukura un sāls saturu patēriņu. Mūsdienās, 21. gadsimta sākumā, tieši šie apstrādātie pārtikas produkti tiek uzskatīti par uzkodām. Pateicoties uzkodu ražošanas nozares attīstībai, ir ievērojami palielinājušās uzkodu iespējas.

Visizplatītākās maltītes aizvietotāj uzkodas, ko cilvēki lieto pēcpusdienā, ir kartupeļu čipsi, kam seko hamburgeri un frī kartupeļi. Arī saldās uzkodas, piemēram, pīrāgi, cepumi un šokolāde, ir vieni no iecienītākajiem pusdienu aizstājējiem.

Ja runa ir par rīta jeb brokastu uzkodām, cilvēki labprāt našķējas ar enerģijas batoniņiem jeb musli un  sviestmaizēm, un arī sāļajām uzkodām, piemēram, kraukšķiem vai riekstiem. Vakarā cilvēki līdzās jau minētajiem gardumiem labprāt mielojas ar saldējumu.

 

Sāļās uzkodas

Vairāk nekā pusi no kopējā uzkodu pārdošanas apjoma veido sāļās uzkodas.

Izbērtas uzkodas - čipsi, pop korns, krekeri

Sālītu pārstrādātu uzkodu tirgu veido šādi segmenti:

  • Sālīti zemesrieksti. 19. gadsimta beigās tirgoja cirkos, gadatirgos, sporta pasākumos un ielu tirgotāji. Vispopulārākie sālītie zemesrieksti ir sālīti čaumalās, taču patērētāji bauda arī sālītus zemesriekstus ar jaunām garšām, kā medus un sīpoli.
  • Kartupeļu čipsi. Čipsi ir iecienītākās uzkodas un tos ēd katru dienu. Čipsus vispirms pārdeva uz ielas un glabāja mucās, kur tie nevarēja ilgi saglabāties svaigi. Šīs problēmas risinājums bija revolucionārais vakuuma hermetizācijas tehnikas izgudrojums, kas veicināja uzkodu pārtikas nozares tālāku attīstību. Nesen uzkodu tirgū parādījās ābolu čipsi un banānu čipsi, kas paredzēti tiem, kuri meklē veselīgus čipsu variantus. Mūsdienās var iegādāties pat kartupeļu čipsus bez sāls. Kā arī labākam baudījumam varat iegādāties čipsu mērci.
  • Popkorns. Saīsinājums no “popping corn”. Tas ir kukurūzas veids, kas karsējot sprāgst no kodola un uzpūšas, iegūstot savu atpazīstamo formu. Tas dabiski satur maz tauku un kaloriju, tajā ir daudz šķiedrvielu, nav cukura un nātrija.
  • Riekstu maisījums. Indijas riekstu, mandeļu, pekanriekstu, valriekstu, žāvētu augļu u. c. maisījums. Tās var saturēt arī brokastu pārslas, granolu, šokolādes skaidiņas, sasmalcinātus kokosriekstus, karobu skaidiņas un sēklas. Tos sauc arī par studentu pārtiku, jo uzskata par “smadzeņu pārtiku”, pateicoties veselīgo tauku, šķiedrvielu un olbaltumvielu kombinācijai, kas nodrošina ilgstošu enerģijas pieplūdumu. Tas ir pieejams par pieņemamu cenu, viegli uzglabājams un ēdams, atrodoties ceļā.

 

Saldās uzkodas

Saldās uzkodas iedala 4 kategorijās: konfektes, šokolādes, cepti produkti un saldēti saldumi.

šokolādes konfektes atvērtajā kastē

  • Konfektes. Ar konfektēm parasti apzīmē konditorejas izstrādājumus, ko gatavo no koncentrēta ūdenī vai pienā izšķīdināta cukura šķīduma, kas veido sīrupu, kuram var pievienot dažādus aromatizētājus. No cietām un trauslām līdz mīkstām un košļājamām. Gumijas jeb želejkonfektes, sūkājamas konfektes, želejas pupiņas, īrisiņi, karamele, šokolādes konfektes, piparmētru nūjiņas, zemesrieksti vai rozīnes šokolādē un daudzi citi varianti. Cietās konfektes, piemēram, citronu un piparmētru, Eiropā tika ražotas jau 18. gadsimtā.
  • Šokolāde. Dažādi pārstrādāti pārtikas produkti, ko ražo no kakao koka sēklām vai pupiņām. Tā kā sēklas ir ar izteikti rūgtu garšu, tās ir jāfermentē. Pēc fermentācijas sēklas žāvē, tīra un grauzdē. Pēc tam no sēklām noņem čaumalu, lai iegūtu kakao graudiņus, kurus samaļ un sašķidrina. Rezultātā iegūst šokolādes liķieri (tīru šokolādi šķidrā veidā). Šķidrumu var pārstrādāt kakao sviestā vai kakao masā. Tīra šokolāde satur galvenokārt kakao sviestu un kakao cietvielas dažādās proporcijās. Lielākā daļa šokolādes, ko mēs patērējam mūsdienās, ir tīra šokolāde, kas sajaukta ar cukuru.
  • Cepti saldumi. Cepti saldie našķi parasti tiek gatavoti no sviesta, miltiem, olām, cepamā pulvera un saldinātāja. Pateicoties senajām konditorejas izstrādājumu patēriņa tradīcijām un augstajam inovāciju līmenim, patērētāju interese ir stabila, un pārdošanas apjomi ir pastāvīgi augsti. Iecienītākās ceptās uzkodas ir cepumi un krekeri. “Cookie”, kas sākotnēji bija holandiešu vārds, sākotnēji apzīmēja cukura cepumus ar dažādām garšvielām, ko pārdeva pārtikas veikalos. Pirmie komerciālie cepumu zīmoli bija “Animal Crackers”, kas parādījās 19. gadsimta beigās. Mūsdienās vispazīstamākie cepumi ir “Oreo’’, un katru gadu pasaulē tiek saražoti 40 miljardi tā vienību.
  • Saldēti saldumi. Šajā kategorijā ietilps saldējums un mūsdienās populārās saldētās tortes/kūkas. Kā arī jau sagatavoti mīklas izstrādājumi, kurus atliek tikai ielikt cepeškrāsni – kruasāni, kanēļmaizītes vai speķa pīrādziņi utt.

 

Spirits & Wine plauktos atradīsiet daudzas no šīm uzkodām, lai varētu našķoties gan Jūs, gan Jūsu draugi un ģimene. Ļoti pieprasītas āukstās uzkodas platēm ir arī siers, olīvas un žāvētas vai vītinātas desiņas un gaļa.