Jūs droši vien esat dzirdējuši, ka ikdienā vajadzētu izdzert vismaz 6 līdz 8 glāzes ūdens.  Ūdens ir ļoti svarīgs organismam. Tas veido vairāk nekā 60 % no kopējā ķermeņa svara. Katru dienu ūdens organismā veic fantastiskas lietas. Tas palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru nemainīgu, nodrošina barības vielu un skābekļa piegādi šūnām, izvada toksīnus no orgāniem un vēl daudzas citas svarīgas lietas. Tā kā ūdens nepārtraukti piedalās dažādos ķermeņa procesos, mums to regulāri jāatjauno.

Lasi tālāk un uzzini, kā ūdens ir mērojis ceļu līdz krānam mājās? Kad ūdeni sāka pildīt pudelēs? Kādi ūdens veidi un garšas ir pieejamas tirgū?

 

No kurienes nāk ūdens un kādas ir tā priekšrocības?

Cilvēki gadsimtiem ilgi ir uzkrājuši un pārvietojuši ūdeni. Agrāk, kad tie dzīvoja kā mednieki/vācēji, upju ūdeni izmantoja dzeramā ūdens vajadzībām. Cilvēki ilgstoši uzturējās vienā vietā, kas parasti bija upes vai ezera tuvumā. Ja kādā apvidū nebija upju vai ezeru, cilvēki dzeramā ūdens vajadzībām izmantoja gruntsūdeņus. Ar laiku cilvēku skaits sāka strauji pieaugt, ūdens krājumi vairs nebija pietiekami, tāpēc to bija jāiegūst no cita avota.

Apmēram pirms 7000 gadiem Jeriho, Izraēlā, sāka uzkrāt ūdeni akās. Cilvēki Romā sāka attīstīt arī dzeramā ūdens piegādes sistēmas. Transportēšana notika pa vienkāršiem kanāliem, kas bija izrakti smiltīs vai klintīs. Vēlāk sāka izmantot arī caurules. Ēģiptē izmantoja palmas, bet Ķīnā un Japānā - bambusa stumbrus. Vēlāk sāka izmantot mālu, koku un pat metālu.

Senajā Grieķijā jau ļoti agri izmantoja avota ūdeni, akas ūdeni un lietus ūdeni. Tā kā strauji pieauga pilsētu iedzīvotāju skaits, Grieķija bija spiesta ūdeni uzglabāt akās un ar sadales tīkla palīdzību to nogādāt līdz iedzīvotājiem. Izmantotais ūdens kopā ar lietus ūdeni tika novadīts pa kanalizāciju. Grieķi bija arī vieni no pirmajiem, kas sāka interesēties par ūdens kvalitāti. Ūdens attīrīšanai viņi izmantoja aerācijas baseinus.

 

Dažādi ūdens veidi un to garšas

Ūdens no krāna ir pašvaldību kompetencē, ja vien Jums nav savas akas. Tomēr atšķirībā no pudelēs pildīta ūdens uz krāna ūdens nav marķējuma, kas norādītu, kas tajā ir. Jums ir jāpaļaujas uz pašvaldību, ka tā uztur ūdeni regulāri tīru. Jūs pagriežat krānu, un saņemat tādu ūdeni, kāds no tā tek. Uz ūdens pudeles savukārt ir marķējums, kas palīdz saprast, kāds ir ūdens, no kurienes tas iegūts un kādas vielas tajā ir atrodamas.

Destilētais, attīrītais vai krāna ūdens parasti tiek spēcīgi filtrēts un apstrādāts, lai padarītu  dzeršanai drošu. Procesi atšķiras, bet parasti no ūdens tiek atdalīti bīstami piesārņotāji, piemēram, baktērijas, ķīmiskās vielas un toksīni. Diemžēl procesa laikā var izfiltrēt arī dabā esošās minerālvielas, kas ūdenim piešķir garšu un labvēlīgu ietekmi uz veselību. Dažkārt apstrādātajam ūdenim tiek pievienotas minerālvielas, lai tas būtu garšīgāks. Krāna ūdens garšu var mainīt caurules, pa kurām nāk ūdens.

Kā liecina nosaukums, avota ūdens tiek iegūts no dabīga avota vai pazemes ūdens avota. Avota ūdeni parasti atrod apvidū, kur tas plūst tuvu zemes virsmai un izlaužas cauri zemei. Tas tiek savākts no avota, lai pildītu pudelēs dabiskā veidā. Bieži vien šis ūdens atrodas kalnu apgabalā, kur ir daudz tīra sniega vai lietus noteces.

Dabīgais minerālūdens - daži ūdens avoti nāk no zemes ar noteiktu minerālvielu daudzumu. Šīs minerālvielas ūdenī ir dabiski sastopamas, un tās nevar pievienot. Šīs ūdens ir pieejams tirdzniecībā visdažādāko veidu un izmēru pudelēs, bet tas ir tikai minerālūdens, kas ir gāzēts ar oglekļa dioksīda (CO2) piedevu. Minerālvielu saturs, kā arī gāzēšanas radītā dzirkstošā sajūta un augstais skābums ietekmē tā garšu. Daudziem minerālūdeņiem ir pievienoti aromatizētāji vai sula.

 

Populārākie ūdens zīmoli un to unikālās priekšrocības

Tā kā ūdeni, ko pilda pudelēs iegūst no dažādiem avotiem un tam ir dažādas minerālvielu, un kvalitātes īpašības, nav viena labākā pudelēs pildīta ūdens zīmola. Taču ir daži, kurus pērk labāk kā citus, un kuri ir pat starptautiski novērtēti.

Daži pudelēs pildīta ūdens zīmoli ir veselīgāki par citiem, un divi galvenie atšķirīgie rādītāji ir tīrība un minerālvielu saturs. Daži ūdens zīmoli ir patīkamāki par citiem, un trīs galvenie atšķirīgie rādītāji ir iepakojums, garša un unikāli avoti. Veselīgums ir objektīvs rādītājs, ko var izmērīt, bet baudījums ir subjektīvs rādītājs, kas atšķiras atkarībā no cilvēka.

 

Daži no labākajiem pudelēs pildītā ūdens zīmoliem

Evian minerālūdens

Evian no Francijas, kas piedāvā unikālu minerālūdeni visā pasaulē dažādos iepakojuma veidos. Ūdens iegūst savu unikālo vēso, kraukšķīgo garšu, pateicoties 15 gadus ilgajam ceļojumam pa Francijas Alpiem. Tas sākas kā sniegs un lietus, un iesūcas caur Impluvium augsni, pēc tam lēnām ceļo cauri ledāja iežu slāņiem, kur tas dabiski filtrējas un bagātinās ar elektrolītiem un minerālvielām.

 

San Pellegrino minerālūdens

San Pellegrino dabīgais minerālūdens ir importēts no Itālijas un atspoguļo itāļu dzīvesveidu. Tā garša ir tīra un atsvaidzinoša ar vidēja lieluma burbuļiem. Šis ūdens ir dabiski filtrēts Itālijas Alpos 30 gadus ilgā pazemes ceļojumā, tas nesatur mākslīgas krāsvielas vai aromatizētājus.

 

Acqua Panna avota ūdens

Acqua Panna dabīgais avota ūdens, kura pirmsākumi meklējami romiešu laikos, tiek uzskatīts par Itālijas slavenāko avota ūdeni. Tas nāk no Toskānas reģiona, kas atrodas 3700 metru augstumā Apenīnu kalnos. Tas ir avots, kas atrodas plašā, neskartā dabas rezervātā.

 

Borjomi minerālūdens

Borjomi ūdens pievilcība neapšaubāmi ir unikālie vulkāniskie minerālūdeņi, kas jau vairāk nekā 1500 gadu ir burbuļojuši virspusē no 9 līdz 10 kilometru dziļuma. Tiek uzskatīts, ka šī vulkāniskā izcelsme ir avots, no kā izriet ūdens šķietamās dziednieciskās īpašības.

 

Lielbātes avota ūdens

Lielbātas ūdens atrodas Rietumkurzemes augstienē, netālu no vēsturiskās Vaiņodes jeb Lielbātas pils. Lielbātas avota ūdens avots plūst no rietumiem uz austrumiem saules virzienā - tādēļ jau senos laikos tas tika uzskatīts par maģisku, pat svētu, un tam piedēvēja dziednieciskas īpašības.

 

Venden minerālūdens

Dabīgais minerālūdens VENDEN, kas ražots Gaujas nacionālajā parkā, ar unikālu dabisko sastāvu ir tik tīrs, ka tam nav nepieciešama nekāda papildu apstrāde, izņemot vienkāršu mehānisku filtrēšanu no smalkām smilšu daļiņām.

 

 

Kas ir kokosriekstu ūdens ?

Kokosriekstu ūdens ir dzidrs šķidrums kokosriekstu iekšpusē. Tas nav tas pats, kas kokosriekstu piens, kas ir kokosriekstu ūdens un rīvēta kokosrieksta maisījums. Tātad kokosriekstu ūdens ir sava veida sula. Atšķirībā no dažām citām sulām kokosriekstu ūdenī bez aromāta ir maz pievienotā cukura un kaloriju.

Daži cilvēki dzer kokosriekstu ūdeni elektrolītu dēļ. Tās ir minerālvielas, kas palīdz saglabāt hidratāciju. Ķermenis zaudē ūdeni un elektrolītus, svīstot fizisku vingrinājumu vai smaga darba laikā, kā arī slimību dēļ. Arī sporta dzērieni, piemēram, kokosriekstu ūdens, satur elektrolītus. Daži pierādījumi liecina, ka kokosriekstu ūdeni var pielīdzināt sporta dzērienam. Kokosriekstu ūdeni kā ikdienas dzērienu uzskata par drošu. Izvērtējot visus plusus un mīnusus, parasts ūdens joprojām ir saprātīga izvēle.