Tarhūns (тархун) ir gāzēts bezalkoholisks dzēriens, ko gatavo no estragonu lapām. Šis dzēriens ir pazīstams ar savu raksturīgo zaļo krāsu un ir īpaši populārs Krievijā un Kaukāzā.

Tarhūnu, tāpat kā vairums citu rietumu gāzēto dzērienu, pirmais izgatavoja kāds farmaceits. Gruzīns Mitrofans Lagidze savā Kutaisi aptiekā 1887. gadā pirmo reizi sajauca gāzētu ūdeni ar savu oriģinālo estragonu sīrupu kā dzērienu gremošanas uzlabošanai un kuņģa slimību ārstēšanai. Tomēr tas bija ļoti garšīgs, un Lagidzes dzēriens ātri vien kļuva par populāru vietējo preci. Drīz viņš atvēra sīrupa ražotni un preču zīmi, kas saglabājusies līdz mūsdienām, ar nosaukumu "Воды Лагидзе" jeb "Lagidzes ūdeņi". Padomju laikos to sāka ražot masveidā, un tas kļuva populārs visā PSRS.

 

Kāpēc dzērienu sauc par Tarhūnu?

Tarhūns ir krievu valodas vārds, kas apzīmē estragonu. Šo nosaukumu izmantoja PSRS mārketingā, un tāpēc mūsdienās tas ir visplašāk lietotais nosaukums šim dzērienam. Ļoti līdzīgi nosaukumi šim garšaugam tiek lietoti arī citās valodās, piemēram, gruzīnu, arābu un turku valodās, kas nozīmē, ka nosaukumu bija viegli pārņemt. Estragons ir plaši izplatīts augs, kas sastopams visos Krievijas reģionos, kā arī Ziemeļamerikā, Gruzijā, Francijā, Indijā un Ķīnā. Estragona eļļu iegūst, ar tvaiku destilējot auga lapas, stublājus un ziedus, un no tās var pagatavot sīrupu dzērienam. Eļļai ir izteikta garša un smarža, kas atgādina lakricas un saldā bazilika smaržu. Tās īpatnība un specifiskums nozīmē to, ka lielākā daļa no tiem, kas šo dzērienu izmēģina, to vai nu mīl, vai ienīst.

Krievu estragons - no tā gatavo tarhūnu. Franču estragons parasti ir tumšāk zaļš. Vēsturiski estragons ir tradicionāls līdzeklis gremošanas traucējumu ārstēšanai daudzās kultūrās, tostarp Eiropā. Senie grieķi estragonu lietoja arī kā līdzekli pret zobu sāpēm. Viduslaiku arābu ārsts Ibn Biter rakstīja, ka no estragona izspiestā sula uzlabo miegu un nodrošina daudz vitamīnu, piemēram, C vitamīnu un karotīnu.

Estragons ir ļoti populārs franču kulinārijā. Francūži šo garšaugu dēvē par "mazo pūķi" un dažkārt  arī par "garšaugu karali", jo tas ir galvenais aromatizētājs daudzās mērcēs, kas veido klasiskās franču virtuves pamatu, piemēram, Béarnaise, Rigavote un Tartare. Lai gan šādās receptēs visbiežāk izmanto franču estragonu, tas neizplatās un nevairojas tik viegli kā krievu estragons, un komerciālai izmantošanai tas ir jāaudzē.

 

tarhuns dzēriens glāzē

Kad un kā dzert tarhūnu?

Tarhūns ir fantastisks dzēriens tveicīgām vasaras dienām. To var atrast gandrīz katrā pārtikas veikalā vai ielas kioskā, vai nu plastmasas, vai stikla pudelēs.

Neatkarīgi no tā, vai ir auksta ziemas diena vai karsta vasaras pēcpusdiena, šis dzēriens pielāgojas gadalaikiem un tā dzērāju vēlmēm. Pasniedzot to karstu vai aukstu, tā spēja pielāgoties dažādiem apstākļiem nodrošina, ka tā apburošo būtību var baudīt visu gadu.

 

Kā pagatavot tarhūnu?

Parasti ir 2 dažādi tarhūna pagatavošanas veidi.

  1. Pirmajā variantā ūdenī mērcē estragonu zarus, lai iegūtu raksturīgo garšu. Vislabāk ūdeni vispirms uzvārīt, lai, pievienojot cukuru, tas ātrāk izšķīstu. Tomēr pirms dzeršanas noteikti atdzesējiet tarhūnu.
  2. Otrais variants tiek gatavots, pagatavojot estragonu sīrupu. Šādi parasti gatavo tarhūnu komerciāli. Lai gan tas ir sarežģītāk, tas noteikti ir pa spēkam ikvienai mājsaimniecībai. Viss, kas nepieciešams, lai pagatavotu sīrupu, ir blenderis un plīts.

Tarhūnu var pagatavot, izmantojot gan franču, gan krievu estragonu. Franču estragonu kulinārijas pasaulē bieži dēvē par "īsto" estragonu, un tam ir maigāka un saldāka garša nekā tā krievu kolēģim, ko bieži dēvē par "viltus" estragonu.

Perfekta tarhūna pagatavošana ir saistīta ar diviem izaicinājumiem.

  • Pirmkārt, mājās pagatavots galaprodukts nav koši zaļā krāsā, kuras dēļ šis dzēriens ir tik populārs. Estragona zari dzērienam var piešķirt dzeltenīgu nokrāsu. Tomēr to var novērst, pievienojot zaļo pārtikas krāsvielu. Tāpat sīrupam var pievienot piparmētru, laima miziņu vai kivi, kas padarīs dzērienu nedaudz zaļāku (lai gan tas ietekmēs arī garšu).
  • Vēl viena problēma ir dzēriena dzidrums. Iespējams dzērienā paliks daļiņas no estragona, taču Jūs to varat izfiltrēt.