Ir vairāki alkoholiskie dzērieni un katram no tiem ir savs ražošanas process. Turklāt, ja apskatām visas pasaules pieejamo dzērienu klāstu, tad varam uzzināt, ka katram no tiem ir bezgala daudz garšu un sena alkohola pagatavošanas vēsture. Pat, ja šodien neviens īsti nezina, kad pirmo reizi parādījās alkohols, tad tas nebūt nebija degvīns vai viskijs, bet noteikti alus, kad uz vairākām dienām netīšām tika aizmirsta miežu putra ar ūdeni.

Raudzēti graudi, augļu sula un medus tika izmantoti alkohola ražošanai tūkstošiem gadu garumā. Sešpadsmitajā gadsimtā alkoholu (sauktu par "spirtu") galvenokārt izmantoja medicīniskiem nolūkiem. Astoņpadsmitā gadsimta sākumā Lielbritānijas parlaments pieņēma likumu, kas mudināja izmantot graudus stipro alkoholisko dzērienu destilēšanai. Lēti stiprie alkoholiskie dzērieni pārpludināja tirgu un Lielbritānijā džina patēriņš sasniedza 18 miljonus galonu (viens galons ir 3.785 litri). Alkohols tika patērēts ļoti lielos daudzumos ik dienu.

Deviņpadsmitais gadsimts nāca ar citādu domāšanu, un atturības kustība sāka veicināt mērenu alkohola lietošanu, kas galu galā noveda pie pilnīga tā aizlieguma. 1920. gadā ASV pieņēma likumu, kas aizliedz ražot, pārdot, importēt un eksportēt apreibinošus dzērienus. Nelegālā alkohola tirdzniecība uzplauka visā tās pilnībā, bet līdz 1933. gadam alkohola aizliegums tika atcelts.

Kāda ir jūsu iecienītāko stipro alkoholisko dzērienu izcelsme? Degvīns, viskijs, džins, rums, tekila ir daži no populārākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas jebkad radīti. Šie stiprie alkoholiskie dzērieni ir svinēti visā pasaulē, taču ne visi precīzi zina, kur tie radušies.

 

Kur radies degvīns?

Varētu šķist, ka tā, protams, ir Krievija, taču tas nemaz nav tik skaidrs. Trūkst vēsturisku pierādījumu, lai varētu skaidri pateikt šī populārā dzēriena vēsturi. Daudzi uzskata, ka degvīns radies Polijā, kādā klosterī viduslaikos, citi saka, ka jau 14. gadsimta beigās, bet diemžēl iespējams mēs to nekad neuzzināsim.

 

Kāda ir viskija izcelsme?

Ar viskiju tiek sasaukta Skotija, jo jau 1400. gadu beigās šo dzērienu iemīļoja visa valsts. Viskijs cēlies no gēlu vārda “usquebaugh” vai “uisge breatha”, kas tulkojumā nozīmē “dzīvības ūdens”. Daži ir centušies apstrīdēt, ka viskiju ir radījuši īri, taču tas ir tikai mīts.

 

Kā radās džins?

Jau viduslaikos džins tika gatavots no augiem un dažādiem zālaugiem, kadiķis esot bijis galvenā dzēriena panākumu atslēga. Agrākā zināmā liecība par džinu tiek meklēta 15. gadsimtā, kad holandieši izgudroja “Genever”. Tā nu Genever aizsāka savu ceļu līdz mūsdienām, pulcinot daudz sevis mīļotāju.

 

Kur tika radīts rums?

Saskaņā ar vēsturnieku teikto, rums tika izgudrots Karību jūras austrumu salā Barbadosā. Dokumentos tiek atrasts 1651. gads, kas tiek uzskatīts par dzēriena rašanās gadu, un tā popularitāte ātri aizsniedzās līdz amerikāņu koloniālisma laikmetam. 1664. gadā tika izveidota pirmā amerikāņu ruma rūpnīca.

 

Kāda ir tekilas izcelsme?

Acteku impērija sāka destilēt pirmo tekilas formas dzērienu aptuveni 250.–300. g. p.m.ē. Vietējie iedzīvotāji sāka šo procesu, raudzējot agaves augus, kas tika ražots, lai iegūtu ceremoniālo spirtu. Mūsdienās visiem ir skaidri zināms, ka tekila nāk no Meksikas, kas ir ne tikai viņu tradicionālais dzēriens, bet šī valsts vienīgā to gatavo pārdošanai.

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.