Iedomājieties – miljoniem sarkanvīna pudeļu tiek sapildītas, sapakotas un izsūtītas pa visu pasauli vien divus mēnešus pēc tam, kad tajās ielietais vīns vēl karājies vīnogulāju ķekaros, ogu veidolā. Vienlīdz nīsts un mīlēts, “Beaujolais Nouveau” jeb Božolē jaunais vīns ik gadu saceļ traci vīna mīlētāju aprindās. Un šogad tā diena strauji tuvojas!

Vīna darīšana izsenis zināms kā laikietilpīgs process, kura pamatā ir zināšanas, tradīcijas, precizitāte un pacietība. Vārds “pacietība” gan nebūt nav pirmais, kurš ienāk prātā, runājot par to, kā tiek darīts un patērēts Božolē jaunais vīns.

Par šīs tradīcijas aizsācējiem uzskata aizgājušo gadsimtu vīna dārzu strādniekus, kuri svinējuši ražas novākšanu, metot pie malas tradīcijas un pāragri atkorķējot dažas pudeles.

Pakāpeniski šāds vīns sāka parādīties arī vietējās kafejnīcās un bistro Božolē vīna reģionā (Burgundija, Francija), kura vārdā tad šis īpatnējais dzēriens arī tiek godāts.

Tradicionāli jaunās ražas svinības ik gadu norit trešajā novembra ceturtdienā, kas 2018. gadā būs 15. novembris.

Nav arī tā, ka šī jaunā vīna darīšana būtu viena vienīga, sasteigta anarhija. Arī uz Božolē jauno vīnu attiecas specifiski nosacījumi – tas tiek darīts tikai no šajā reģionā izplatītās “Gamay” šķirnes vīnogām un tās ir jānovāc ar rokām.

 

Nobaudāms arī Latvijā

Kā vēsta portāls Winefolly.com, pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, apjaušot iespēju ātri nopelnīt, vīna darītāji organizējuši sacīkstes, lai noskaidrotu, kurš pirmais līdz Parīzei aizvedīs no jaunās ražas darīto vīnu.

Divdesmit gadus vēlāk šī tradīcija sasniedza arī jaunās pasaules – Amerikas – krastus, savukārt vēl pēc desmit gadiem jampadracim pievienojās arī Āzija.

Šodien Božolē jaunais vīns sastāda aptuveni trešdaļu no reģionā saražotā vīna – kopumā tie ir aptuveni 35 miljoni pudeļu, kuras tiek pārdotas 110 valstīs un ražas novākšanas svētku mēnesī būs nopērkamas arī Latvijā.

“Spirits & Wine” būs pieejami “Beaujolais Nouveau Fleurs”, “Drouhin Beaujolais Nouveau”, Beaujolais Cru “Morgon  un  “Drouhin Beaujolais Villages Nouveau” vīni.

 

Ko sagaidīt no tik jauna vīna?

Par spīti tā popularitātei, daļa vīna speciālistu uzstāj, ka jaunais vīns, kurš steigā iegrūsts veikalu plauktos, esot teju nedzerams 

Šādu vīna snobu attieksmi tas, protams, izpelnījies, jo tā darītāji apzināti un ātras peļņas vārdā (kas dažiem  ražotājiem ir bijusi gaužām nepieciešama) ignorējuši tradīcijas, kā arī vīna ražošanai un reklamēšanai raksturīgo pietāti, tā vietā dzenoties ar vīna kravām uz Parīzi, cik ātri vien iespējams.

Taču jautrība un ļaušanās nenopietnībai ir Božolē ražas novākšanas svētku pamatā un tā tas ir bijis arī gadsimtos pirms vīna darītājiem ienāca prātā pārvērst šo tradīciju efektīvā mārketinga kampaņā.

Vieglums, košums un nepiespiestība – tā lielākoties tiek raksturota arī šo vīnu garša.

Tā piemēram jau pieminētajam “Beaujolais Nouveau Fleurs” vīnu raksturo intensīva garša, viegla tanīnu pieskaņa un izteiktas jāņogu, ķiršu un aveņu aromātu nianses.

Savukārt “Drouhin Beaujolais Nouveau” vīnam ir raksturīga tumši sarkana krāsa, izteikts kazeņu, lakricas un melleņu aromāts. Garša parasti tiek raksturota kā bagātīga un tajā dominē jau pieminēto augu un augļu garšas nianses. Šajā vīnā būs jūtams arī neliels skābums.

Patiesi baudāms sarkano un melno augļu garšu maisījums – tā “Drouhin Beaujolais Villages Nouveau” apraksta paši vīndari. Turklāt 2018. gada vīnam piemītot īpaši izteikts raksturs, jo laikapstākļi šogad ražai esot bijuši īpaši labvēlīgi.

Tiem, kuri līdz šim nav bijuši pazīstami ar novembrī svinētā vīna garšu, der arī zināt, ka Božolē jaunie vīni tradicionāli ir no vieglākajiem Francijas vīniem.

Skābenumu, kā arī augļu garšas un smaržas nianses tiem piešķir vīna darīšanā izmantotais ogļskābes macerācijas (carbonic maceration) process. Tas arī paredz, ka šie vīni satur maz tanīna.

Šī procesa izmantošana arī nosaka, ka Božolē jaunie vīni no ilgākas izturēšanas mucās diži daudz nemaz neiegūs – parasti to sapilda pudelēs sešas līdz astoņas nedēļas pēc vīnogu ražas novākšanas. Šos vīnus ieteicams baudīt viegli atdzesētus.

 

Ar ko baudīt jauno vīnu?

Siers! Vairums vīnziņu piekrīt, ka Božolē jaunais vīns ļoti labi sader ar krēmīgiem, maigiem sieriem. Ieteicams gan izvairīties no pārlieku stiprām garšām, jo vīns ir ļoti jauns un tajā dominē augļu buķete.

Brillat-Savarin, Saint-Marcellin vai svaigs kazas siers būs pareiza izvēle, taču arī jauns, ciets Comte siers.

Tikpat baudāma būs arī kūpināta laša un Božolē jaunā vīna kombinācija – īpaši ja lasis tiek pasniegts saldā mērcē, kas lieliski sader ar vīnu, kurā dominē augļi.

Pastāv arī uzskats, ka Božolē jaunie vīni ir lieliska izvēle biznesa pusdienām, jo satur salīdzinoši maz alkohola (parasti 12% - 12,5%) un labi sader kopā ar viegliem ēdieniem – salātiem, sendvičiem un vistas gaļas ēdieniem.

Božolē jaunais vīns ir arī lielisks aperitīvu vīns – novembra mēnesī to pavisam noteikti ieteicams nobaudīt ar vieglām kanapē (uzkodu) maizītēm ar krēmīgu sieru vai šķiņķi.

Runājot par uzkodām, šis vīns, pateicoties tā izteiksmīgajām augļu niansēm, itin labi iet kopā arī tik vienkāršām uzkodām kā krekeri.

Jaunā vīna svētku mielasta noslēgumā pavisam noteikti jāmēģina iekļaut arī franču deserti – mandeļu plātsmaize, tradicionālās franču kūciņas “Madeleine” un “Palmiers” kanēļa kūciņas.

Interesanti, ka Božolē Jauno vīnu iesaka baudīt arī kopā ar austrumu ēdieniem, taču plānojot ko tādu, ir jāpieturas pie vieglāku garšu spektra.

Ar jauno vīnu labi ies kopā arī makaronu ēdieni, taču mērcei jābūt salīdzinoši vieglai un maigai. Līdzīgs ieteikums arī tiem, kuri apsver dažādas salātu mērces.

Vērts arī pieminēt, ka tuvojas Pateicības diena - ASV un Kanādas valsts svētki, kurus 2018. gadā svinēs 22. novembrī. Božolē jaunais vīns jau daudzas desmitgades ir klasiska izvēle, klājot svētku galdu, un lieliski sader ar daudziem tradicionālajiem svētku ēdieniem, tostarp arī krāsnī ceptu tītaru, kas ir neatņemama Pateicības dienas mielasta sastāvdaļa.