Balzams ne tikai dvēselei
Rīgas Melnais balzams ir tradicionāls Latvijas alkoholiskais dzēriens kopš 1752. gada. Tam ir īpatnēja rūgti saldena garša un to var lietot gan tīrā veidā, gan kā dažādu kokteiļu un groku piedevu. Rudens un ziemas periodos tas lieliski saderēsies kopā ar siltu pienu un medu. Uzsildi glāzi piena, pievieno tējkaroti medus un 2 ēdamkarotes balzāma. Tas palīdzēs aizgaiņāt vīrusus un uzlabos miegu.
Tumšā dzira ar 45% lielu spirta saturu, ietver sevī aptuveni 24 sastāvdaļas - piparmētras, vērmeles, bērzu pumpurus, ozola mizas, mellenes, avenes, baldriānu, arniku, liepziedus, asinszāles, medus, ingveru, muskatriekstu, apelsīnu mizas, melnos piparus, kā arī visrūgtākā dabā sastopamā auga genciāna sakni un Peru balzama eļļu. Dzēriens sākumā tiek gatavināts ozolkoka mucās, bet precīza pagatavošanas tehnoloģija zināma tikai dažiem cilvēkiem. Pēc balzama meistaru teiktā, zālītes, saknītes un ziedi, ozolkoka mucās tiek mēnesi ilgi maisīti un ekstrahēti spirta šķīdumā.
Precīzs dzēriena rašanās laiks nav zināms, iespējams, ka līdzīgi ārstniecisko zālīšu alkohola ekstrakti Rīgas aptiekās lietoti jau kopš viduslaikiem. Tos lietoja pret drudzi, vēdergraizēm, zobu un galvas sāpēm, arī balto un sarkano rozi, indīgu kodumu, roku un kāju lūzumu gadījumos un citu ievainojumu ārstēšanā.
Populāra leģenda vēsta, ka balzams esot sekmīgi lietots Krievijas impērijas ķeizarienes Katrīnas II vēdergraižu ārstēšanai viņas vizītes laikā Rīgā 1789. gadā. Pēc tam viņa likusi piegādāt šo ārstniecisko dzērienu Pēterburgas galmam. Sākotnējā balzama receptei bijis cits sastāvs, tajā bijušas pat 32 dažādas drogas, tostarp lavandas ziedi, rozmarīns, salvija, diļļu sēklas un kanēļa miza, alkohola saturs nepārsniedza 16%, bet gadsimtu gaitā receptūra mainījās.
Rūpniecisko "Rīgas Melno zāļu Kuncena balzama" ražošanu 1847. gadā sāka Alberts Volfšmits, kas izmainīja sākotnējo recepti un palielināja alkohola saturu līdz 45%. Gadiem ejot un pārtikas tehnologiem mainoties, balzāms kādu pazīstam šodien ir daudz mainījies no sākotnējās receptes, bet, savu vērtību nav zaudējis, par to liecina daudzās saņemtās godalgas un tas, ka arī mūsdienās daudziem šis ir viens no iemīļotākajiem dzērieniem. Kā nekā, šis ir arī viens no Latvijas simboliem un suvenīriem.
Jägermeister, nu jau vairs ne tikai mednieku dzēriens
Stāsts par Jägermeister sākās 1878. gadā Lejassaksijā, mazā Vācijas pilsētiņā Volfenbutelē.
Kādā ģimenē, kurā tēvs nodarbojās ar spirta un vīna gatavošanu, dēls izmēģināja savu ideju par zālīšu uzlējumu. Šo dzērienu aizsākumos baudīt varēja tikai vietējie mednieki, tādēļ ar radās nosaukums - Jägermeister – mednieks.
Radītā recepte sastāv no 56 īpaši izmeklētiem, augiem, pumpuriem, garšvielām un sēklām. Arī cukurs, ingvers, karamele, kanēlis, koriandrs un citas sastāvdaļas netiek smādētas
Ražošanas process joprojām prasa gana lielu meistarību - tā laikā notiek aptuveni 400 dažādas pārbaudes, lai dzēriens būtu harmonisks un perfekti atbilstu standartiem.
Sākotnēji augi tiek samalti smalkā pulverītī un pēc pāris nedēļām tie ir pārvērtušies tīrā ekstraktā, kas ir Jägermeister esence. Tālāk tas tiek izturēts mucās, kur tas, lēni elpojot gaisu, nostāvas aptuveni 12 mēnešus. Tikai tad, kad galvenais meistars ir pilnībā apmierināts ar rezultātu un garšu, esence tiek sajaukta ar alkoholu un cukuru.
Iznākumā rodas dzēriens ar mums ļoti atpazīstamo garšu – anīsa, pipara, citrusa un ingvera tonīšiem. Sākotnēji šis uzlējums tika lietots kā didžestīvs kuņģa darbības uzlabošanai, kā klepus zāles un otrajā pasaules karā arī kā anestēzijas līdzeklis, bet ļoti ātri iekaroja popularitāti arī kā vienkāršs galda dzēriens ne vairs zāles.
Popularitāti Amerikā tas iekaroja pateicoties daudzām smagās mūzikas pārstāvju grupām - tādām kā Metallica, Slayer, Mötley Crüe, Pantera, jo tās bija iemīļojušas šo dzērienu. Pamazām tas kļuva par trako ballīšu dzērienu, kas tik ļoti iet kopā ar rock’n ‘roll dzīvesstilu.
Jāatceras, ka Jägermeister ir zāļu uzlējuma liķieris, turklāt tas ietver daudzus augus, kas lielos daudzumos var kaitēt jūsu organismam. Vakarā nevajadzētu izdzert vairāk kā 300ml šī dzēriena. Profilaktiskos nolūkos pietiek jau ar 40-50ml pie siltas tējas vai tīrā veidā. Kā iesaka ražotāji – šo dzērienu noteikti nevajadzētu lietot kopā ar alu, sekas esot neparedzamas. Lai gan alu jau vispār iesaka jaukt kopā tikai un vienīgi ar alu.
Lai veselība!