Whisky - Whiskey

Vēsturnieki joprojām strīdas, vai viskija dzimtene ir Skotija vai Īrija. Abās zemēs runāja un vietām joprojām runā gēlu valodā. Gēliski uisge beatha nozīmē “dzīvības ūdens”. No šī vārda, visticamāk, atvasinājies angļu vārds whisky.

Īri savulaik sāka rakstīt “whiskey”, lai atšķirtu savu produktu no skotu “whisky”. Amerikāņi, kuru viskija kultūra vairāk ietekmējusies no īru, lieto vārdu “whiskey”, savukārt, japāņu viskija ražotāji, esot uzticīgi skotu skolai, uz saviem produktiem raksta “whisky”.

 

Scotch whisky

Skočs jeb skotu viskijs. Tā sastāvā drīkst būt tikai Skotijas teritorijā destilēts spirts un tam jābūt izturētam ozolkoka mucās vismaz trīs gadus. Sastāvdaļas (graudi, raugs) drīkst būt importētas.

 

Grain whisky

Graudu viskijs. Ražots no nediedzētiem miežiem vai jebkādiem citiem labības graudiem, vai to sajaukuma. Īru un skotu graudu viskijam (piemēram viskijam no seriālā Peaky Blinders) tiek pievienots arī miežu iesals. Šāda veida graudu destilātu bieži vien izmanto Blended viskija ražošanai. Graudu viskiju, kas ražots vienas darītavas ietvaros bez citu spirtu piejaukuma, sauc par Single grain.

 

Blended whisky

Plašpatēriņa viskijs, kas pagatavots pēc industriālas metodes no dažādu graudaugu spirta, pievienojot nelielu devu (5-40%) single malt destilāta. Atsevišķu blendu sastāvā ir pat virs 100 dažādu graudu destilātu. Jo zemāks plauktiņš un cena, jo mazāk, visticamāk, blendā būs single malt viskija, līdz ar to - arī aromāta un garšas. Šajā kategorijā ir gan vislētākie viskiji, gan premium produkti, tādi kā Johnnie Walker Blue Label vai Chivas Regal Ultis.

 

Malt whisky

"Malt" ir iesals. Iesalu var ražot no dažādiem graudiem, piemēram, miežiem, rudziem, kviešiem un kukurūzas, tos diedzējot. Savukārt “Malt whisky” ir viskijs, kas ražots tikai no diedzētiem miežiem, nejaucot to kopā ar citu graudaugu spirtu. Iesala graudus samaļ, pievieno ūdeni un raugu, un iegūto substanci destilē. Vēsturiski šāds viskijs darīts gēlu zemēs kopš viduslaikiem. 

 

Single malt whisky

"Single malt", jeb viena iesala viskijs liecina par to, ka dzēriens, kas atrodas pudelē, ir nācis no vienas viskija darītavas un pagatavots tikai no viena veida miežu iesala, jaucot kopā dažāda vecuma šī paša iesala destilātus. Single malt viskijiem raksturīga visplašākā garšu buķete un izteiktākā garša un aromāts. Vērtīgākie viskiji meklējami tieši šajā kategorijā. Daži zināmākie zīmoli - Glenfiddich, Glenmorangie, Macallan.

 

Blended malt whisky

Dažādu darītavu ražoto single malt viskiju sajaukums. Piemēram, Monkey Shoulder sastāvā ir Balvenie, Glenfiddich and Kininvie iesala viskiji.

 

Viskija īpašibu apzīmējumu izskaidrojums

Age statement

Skaitlis uz iepakojuma. Arī single malt un single grain viskiji tiek ražoti, salejot kopā dažāda vecuma mucu saturu, tādēļ vienā pudelē esošie viskiji nekad nebūs viena vecuma. Skaitlis “12” norāda, ka jaunākais pudelē atrodamais viskijs ir izturēts 12 gadus, taču vidējais pudeles satura izturēšanas ilgums var būt lielāks, jo tajā atrodams viskijs arī no vecākām mucām.

 

Non age statement

Izturēšanas ilgums nav norādīts, taču tas ir vismaz 3 gadi. Arvien vairāk viskija ražotāju uzsver, ka ar 3-8 gadiem mucā pietiek, lai iegūtu augstas klases viskiju, tādēļ šis trends kļūst arvien populārāks.

 

Matured in double/tripple woods, double/tripple cask

Nereti viskijs tiek izturēts dažādās mucās, lai dažādotu tā garšu buķeti un viena no garšām nekļūtu pārāk izteikta. Visbiežāk tās ir burbona, jaunas ozolkoka vai šerija un portvīna mucas, taču tās var būt arī jebkādas citas mucas.

 

Virgin oak casks

Viskijs izturēts jaunā ozolkoka mucā, kurā pirms tam nav bijuši citi dzērieni. Šādam viskijam raksturīgs asums un izteikts ozolkoka sūrums pēcgaršā. 

 

Bourbon casks

Viskijs izturēts mucā, kurā pirms tam izturēts burbons.

 

Olorosso sherry/sherry/port casks

Viskijs izturēts mucā, kurā pirms tam izturēts stiprināts, salds vīns. Šādam viskijam raksturīga tumšāka, sarkanīga dzintara krāsa, saldāka garša un žāvētu augļu aromāts.

 

Quarter cask

Viskijs izturēts maza izmēra mucā, kurā tas “nobriest” daudz ātrāk.

 

Cask strenght

“Mucas stipruma” viskijs, kurš pirms pildīšanas pudelēs nav atšķaidīts ar ūdeni. Alkohola saturs šādā viskijā mēdz pārsniegt 50% un pat 60%.

 

Peated

Kūdrainais iesala viskijs. Kaltējot iesalu, izmantota kūdra - izplatīts kurināmais Skotijas piejūras reģionos un uz salām. Kūdras dūmi piešķir šādiem viskijiem ļoti specifisku “kūpinājuma” garšu un medicīnisku aromātu.

 

Tripple distilled 

Trīskāršā destilācija, kas raksturīga Skotijas Lowlands reģionam, kā arī Īrijai. Tā atdala smagākās eļļas, saglabājot vieglākos esterus, tādejādi padarot garšas buķeti vieglāku un maigāku.

 

Chill filtered - non chill filtered

Filtrēšana atdzesējot tiek izmantota, lai atdalītu nogulsnes, kas izraisa duļķainību, viskijam pievienojot ledu vai ūdeni. Uz garšu tas iespaidu neatstāj.

 

Lowlands, Highlands, Speyside, Campbeltown, Islay

Skotijas “viskija reģioni”. Katram no tiem raksturīgas noteiktas garšas īpašības, taču noteikt reģionu tikai pēc garšas ne vienmēr ir iespējams, izņemot Islay salas produkciju, kurai raksturīgi izteikti kūdraini viskiji.


Ja vēlies uzzināt vairāk par single malt viskiju, pieseko Whisky Spirit Facebook lapai.