Labs piemērs ir salīdzinoši nesen tirgū ienākušais “Cēsu alus” Dārza sidrs ar dabiskām garšām  - cidoniju, ērkšķogu, ābolu, rabarberu u.c.. Un, pats skaistākais, kas sidru baudītājām/iem noteikti nav mazsvarīgi – tam nav pievienots cukurs, tas neapšķebina. Līdz šim mana pieredze saistījās ar cukurotajiem sidriem, tādēļ kādu laiku, arī vasaras sezonās, apzināti neizvēlējos sidrus. Protams, arī sidriem ar cukuru ir savi piekritēji un sava specifika, taču, laikam dzīvē pienācis brīdis, kad meklēju alkoholā dabiskas un ļoti kvalitatīvas vērtības.

Dārza sidra ražošanā izmantota raudzēta augļu sula un dabīgi aromatizētāji. Baudot šo dzērienu rodas sajūta, ka dzertu vieglu, gaisīgu un dabīgu šampanieti, turklāt, apziņa, ka tas gatavots šeit pat Latvijā, dod sidram patriotisku pievienoto vērtību, kas man noteikti liks atgriezties pie šī dzēriena atkal un atkal. Mana pirmā pieredze ar šo dzērienu radās Liepājā, skaistā vasaras dienā pusdienojot kādā āra terasē Liepājas vecpilsētā. Izvēlējos sidru, lai arī dzērienkartē tur nebija pat minēts kāds ir šis sidrs, oficiante teica vien, ka būšot labs. Tā nu, noriskēju un paņēmu šo dzērienu. Jāatzīst, ka jutos ļoti patīkami pārsteigta. Bija silta vasaras diena un tas bija tieši tas, kas iederējās pie pusdienām – viegls, dzirkstošs, atspirdzinošs, vēss un dabiski saldens alkoholisks dzēriens. Bija sajūta, ka dzeru šampanieti dienas vidū, sajutos kā francūziete. 

Sidra vēsture ir meklējama Anglijā, kad tika pagatavots viegls alkoholisks dzēriens no āboliem, tādēļ arī tieši ābolu sidrs ir uzskatāms par sidru klasiku. Sidrs ir viegli dzirkstošs vīns, ražots no augļiem, un pēdējā laikā pasaulē arvien populārāki kļūst craft tipa sidri, tādēļ prieks, ka nu arī Latvijas tirgū tie ir pieejami. 

Arī Kurzemnieki, “Sabiles sidrs”, ir paveikuši lielu darbu un daudzi jo daudzi latvieši jau ir iemīļojuši daudzos Sabiles sidra dzērienus. Šo sidru gatavo ievērojot klasisku sidru gatavošanas tehnoloģiju, izmantojot tikai Latvijā audzētus produktus. Pamatprodukts Ābolu sidrs ir populārākais no “Sabiles sidrs” produktiem, tas ir pussauss ar izteiktu un tajā pat laikā dabīgu ābolu garšu. Šo dzērienu lieliski var baudīt gan kā aperatīvu pirms ēdiena, gan ballītēs, gan pievienot kokteiļos. Nebiju iedomājusies, ka sidrus var izmantot kokteiļos, tādēļ arī šī pieredze priekš manis ir kas jauns. Izmēģināju arī vienu pavisam vienkāršu recepti, ko atradu internetā, un teikšu godīgi – viss vienkāršais ir ģeniāls un otrādi (recepti skatīt zemāk). Varbūt pirmajā brīdī šķiet, ka galvassāpes otrā dienā garantētas, bet nē – pāris šādi kokteiļi vakarā  ar mēru un Tev paliks tikai labākās atmiņas par balzāma un sidra kombināciju. 

Ražotāji ir īpaši piedomājuši pie iepakojuma, liekot atdzesēt Sabiles sidru, etiķete vienmēr paliks skaista, jo tā ražota no īpaša mitruma izturīga materiāla. Tā teikt – par skaistām lietām! Šis sidrs manā sirdī iekrita uz palikšanu ar dizainu un to daudzveidību, šī noteikti ir eleganta dāvana dodoties ciemos, kā arī, būs no kā izvēlēties.

Kokteilis “Made in Latvia”. 

Tradicionāls kokteilis ar dzirkstošu vīnu un Latvijas Melno balzamu.

Nepieciešams:

Sabiles sidrs, pussausais

Melnais balzams

Pagatavošana:

Ielej šampanieša glāzē 25–50 ml balzama un pievieno sidru.

Būtībā pie Sabiles sidra var droši pieliet dažādus liķierus un veidot pats savu kokteili.