Roberto uz sarunu ierodas ārkārtīgi smaidīgs – viņš tikko atkal atgriezies no saulainās Sardīnijas, uz kurieni šoreiz bija devies kā gids latviešu grupai. Šeit viņu sagaida klasisks rudens – aiz loga ass lietus un vēja brāzmas, kas nepārprotami liecina par gadalaiku miju.

Rudens un ziema noteikti nav Tavi mīļākie gadalaiki…

Nav tā, ka man ziema galīgi nepatiktu – ja tā būtu skaista un balta ziema, man nekas nebūtu pretī. Diemžēl pēdējos gados tā vairāk ir slapja un vējaina, ko es lielākoties pavadu, skrienot pa dažādām darīšanām… Un šādos apstākļos vislabāk sildos ar Hennessy – pievienoju to melnajai vai piparmētru tējai un mazliet vēl medu. Ar šādu dzērienu palutinu sevi rudens un ziemas vakaros – palīdz sildīt gan dvēseli, gan arī balsi. Nevajag jau daudz – man ar vienu pudeli pietiek vairākiem mēnešiem.

Vai ar Rīgas Melno Balzamu nepatīk sildīties?

Dzīvoju Latvijā jau 16 gadus, bet aizvien neiet pie sirds Melnā Balzama garša –  tā man ir pārāk stipra. Tad drīzāk izvēlos Melno Balzamu ar upeņu garšu – tas man patīk labāk. Bet manam tētim gan Melnais Balzams bija mīļākais dzēriens – vienmēr viņam to vedu, kad braucu uz Sardīniju!

Un kādus dzērienus parasti no Sardīnijas ved draugiem uz Latviju?

Itāļu vīnus, limoncello vai mirto. Mirto ir mūsu versija par “melno balzamu” – tas gatavots no īpašām ogām, kas aug tikai Sardīnijā un ir ļoti līdzīgas mellenēm. Dzēriens ir stiprs un ļoti salds, tādēļ labi iet kopā ar desertiem.

Roberto, Tu katru dienu TV24 vadi kulinārijas raidījumu. Vai piekrīti, ka alkohols ir būtisks papildinājums ēdiena baudīšanai?

Jā, protams! Man patīk, ka arī viesi, kas nāk ciemos uz manu raidījumu gatavot savas receptes, iesaka, kādu vīnu pie ēdiena labāk izvēlēties. Reiz manā raidījumā viesojās dziedātājs no Latgales, viņš ieradās ar īstu latgaļu šmakovku

Varbūt Sardīnijā arī ir sava šmakovka?

Bez šaubām! Mūsu šmakovka saucas filuferru, kas gatavota no vīnogu ķekariem un principā ir ļoti līdzīga grapai. Sardīnijā mēdz teikt, ka  filuferru uzlabo gremošanu.

Vai visi mūziķi pirms kāpšanas uz skatuves iemalko kaut ko stiprāku?

Nu, katram jau ir savi veidi un tradīcijas. Es esmu iemācījies, ka nevajag uzreiz spriest, kas ir labi un kas ir slikti - labāk saprast, ko un kādā situācijā drīkst atļauties. Es pats pirms koncertiem mēdzu iedzert Hennessy ar tēju, dažreiz pat ņemu to līdzi uz skatuves termokrūzē. Pagājušajā ziemā man bija pusotru stundu gara uzstāšanās Jelgavas ledus skulptūru festivālā, kad ārā bija -9 grādi! Un nākamajā dienā bija jāvada svarīgs pasākums… Hennessy ar tēju mani izglāba. Zinu vēl dažus Latvijas dziedātājus, kuriem arī garšo tieši Hennessy.  Mūziķiem balsis jāsaudzē, un šāds alkohols to palīdz darīt.

Tu mēdz teikt, ka Tev ir divas dzimtenes – Latvija un Sardīnija. Pastāsti, kā dzērienu kultūra atšķiras starp šīm divām zemēm?

Es zinu, kā cilvēki dzer Itālijā – dažas glāzītes vīna, un kļūst jautri, smejas, ir pozitīvi. Latvijā bieži vien dzer, lai piedzertos. Un vairāk izvēlas stipros alkoholiskos dzērienus nekā vīnus. Es domāju, ka tas ir saistīts ar klimatu – tur ir siltāks, saulaināks, kamēr Latvijā drūmāks, tumšāks un vējaināks.

Vai, esot Latvijā, ļoti ilgojies pēc Itālijas saules?

Es uz Itāliju braucu vismaz četras reizes gadā. Kopš mamma ir palikusi viena, noteikti braukšu vēl biežāk. Bet vispār sauli jau var baudīt ne tikai Itālijā – pagājušajā gadā biju Kubā un Dubaijā. Šogad gribētos aizbraukt uz Kanāriju salām pie draugiem vai apciemot tanti Brazīlijā.