Starp Ziemassvētku tradīcijām pavisam noteikti ierindojas karstvīna gatavošana un baudīšana. Mūsdienās, īpaši svētku sezonā, karstvīns ir ērti pieejams veikalu plauktos, taču svētku vakars paliks atmiņā spilgtāk, ja viesiem pasniegsiet karstvīnu, kurš gatavots pašu virtuvē. Tas, starp citu, nebūt nav tik grūti izdarāms. Spirits & Wine piedāvā karstvīna recepti lai ikviens pavisam vienkārši var mājās pagatavot šo Ziemassvētku dzērienu!

 

Kas ir karstvīns un kā to pagatavot mājas apstākļos?

Karstvīna recepte savos pamatos patiesībā ir gana vienkārša. Sarkanvīns tiek saldināts un sajaukts kopā ar dažādām sezonai raksturīgām garšvielām, kā arī nelielu devu liķiera vai stiprā alkohola, piemēram, brendija vai ruma – kam arīdzan raksturīgs saldenums – un uzkarsēts. Skandināvijā ļoti bieži šim mērķim izmanto portvīnu.

Svētku sezonā, gan pilsētas, gan lauku veikalā, kā arī Jūsu virtuvē vajadzētu būt visam, lai bez īpašiem sarežģījumiem varētu sekot šai vienkāršajai receptei un pagatavot viesībām atbilstošu daudzumu karstvīna.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Divas 750ml pudeles sarkanvīna
  • Veselas krustnagliņas
  • Zvaigžņveida anīss (zvaigžņu formas pākstis)
  • Kanēļa standziņas
  • Kļavu sīrups
  • Brendijs
  • Pietiekami liels katls vārīšanai.

Ar divām 750ml sarkanvīna pudelēm vajadzētu pietikt aptuveni 10 līdz 12 karstvīna servējumiem, tātad – nelielām līdz vidējām viesībām. Standziņas malta kanēļa vietā ieteicams izmantot tamdēļ, lai karstvīns pārmantotu kanēļa aromātu un garšas nianses, bet nesamaisītos ar malta kanēļa drupačām. Karstvīna saldināšanai šoreiz izmantojam kļavu sīrupu. Tas piešķirs Jūsu gatavotajam dzērienam personību un izšķīdīs daudz efektīvāk nekā cukurs.

Ar sarkanvīnam klāt jaucamo garšvielu dažādību un daudzumu ieteicams nepārspīlēt.

 

Sastāvdaļu daudzumi

Konkrēti šī recepte paredz, ka divām 750ml pudelēm vīna būtu jāpievieno:

  • ½ tasīte brendija
  • ½ tasīte kļavu sīrupa
  • 4 veselas krustnagliņas
  • 2 veselas zvaigžņveida anīsa pākstis
  • 2 kanēļa standziņas
  • Puse no apelsīna mizas (bez baltuma iekšpusē)
  • Var pievienot arī dzērvenes

Karstvīna pagatavošanai ieteicams izvēlēties nedārgu sarkanvīnu ar izteiktām augļu garšas niansēm – tipiski Cabernet Sauvignon.

 

Pagatavošana soli pa solim

Vispirms katlā jāsajauc vīns un visas izvēlētās garšvielas iepriekš norādītajos daudzumos. Ļoti būtiski ir sildīt dzērienu lēnām (optimālā temperatūra – 60 grādi), jo uzkarsējot to līdz vārīšanas temperatūrai, alkohols iztvaikos kopā ar vēlamo garšu. Pareiza karstvīna sildīšana aizņem aptuveni stundu.

Pirms pasniegšanas karstvīnam ir jāļauj atdzist līdz mēlei draudzīgai temperatūrai. Šādi vīnam piemaisītās garšvielas un stiprais alkohols arī pagūs izveidot labāku, harmoniskāku garšu sajaukumu.

 

Kā pasniegt karstvīnu?

Saviesīgos pasākumos karstvīnu bieži vien pasniedz, novietojot katlu vai trauku, kurā tas uzvārīts viesiem pieejamā vietā, kopā ar krūzītēm, ļaujot viesiem pašiem sevi apkalpot ar kausiņu. Gādājot par baudījumu acīm, katla saturu ieteicams izdekorēt atbilstoši svētkiem – šeit noderēs atlikušie apelsīnu mizu, anīsa pākšu, kanēļa nūjiņu un dzērveņu krājumi.

Pasniedzot karstvīnu, blakus noderēs arī tumšas krāsas dvielis, ko veikli likt lietā, ja kādam no viesiem gadījies netīši izliet dažas piles garām. Protams, karstvīnu var pasniegt arī iepriekš sapildītu tam paredzētās krūzītēs, dekorējot tās pēc sirds patikas. Skandināvi parasti pirms pasniegšanas krūzītēs liek pāris rozīnes un mandeles, un pasniedz ar piparkūkām.

 

Karsts vīns? Kā radās ideja?

Senākie rakstītie vēstures avoti, kuros pieminēta vīna karsēšana, papildinot to ar dažādām garšvielām, datējas ar II. gadsimtu. Ar to, šķiet, sākuši nodarboties romieši, kuri vēlāk, kā zināms, plosījušies pāri Eiropas teritorijai, iekarojot daļu zemju un aktīvi tirgojoties ar pārējām.

Kā blakusefekts Romas leģiona agresīvajām ekspedīcijām pāri kontinentam bija romiešu tradīciju – tostarp arī vīna darīšanas un vīnogu kultivēšanas – izplatīšanās un iesakņošanās citās Eiropas tautās.

Tā nu jau kādā 14. gadsimta britu salās izdotā pavārgrāmatā lasāms, kā pagatavot Ziemas aukstajiem mēnešiem tik ļoti atbilstošo karstvīnu, kurš gan sasildīs ķermeni, gan palīdzēs nonākt svinīgā noskaņojumā. Lieki piebilst, ka šis dzēriens ir gana populārs arī Vāciski runājošajās valstīs un Skandināvijā.

 

Karstvīns Spirits & Wine veikalu plauktos

Abavas karstvīns - Iecienīts dzēriens Latvijā aukstajos ziemas mēnešos, sniedz mierinājumu un kopības sajūtu tiem, kas to bauda. Veikalu plauktos atradīsiet upeņu un ābolu vīna karstvīnu, kā arī dāvanu komplektus - Komplekts Brauciens Ar Kamaniņām Abavas un Dāvanu komplekts Abavas Ziemassvētku Karalis.

Bezalkoholiskais karstvīns – Abavas karstvīns bezalkoholisks perfekti rada Ziemassvētku garšu, ko papildina upenes, krustnagliņas, kardamons un kanēlis. Baudiet karstvīnu kopā ar citrusaugļiem! Vēl ziemas periodā iecienīti ir karstie sulas dzērieni, kā Cido karstais sulas dzēriens un Cido karstais ābolu dzēriens.