Ja kaut reizi, pērkot rumu, viskiju vai džinu saviesīgam vakaram, esi uzdevis sev jautājumu: vai kolai un tonikam varētu būt kāda alternatīva, kas glāzē spētu radīt nepieciešamo dzērienu harmoniju un, iespējams, atklātu iepriekš nebaudītas garšas, esi nonācis īstajā vietā.

Atjaukt rumu vai viskiju ar kolu – tā, bez šaubām, ir klasika. Līdzīgi ir arī ar džinu un toniku – šī kokteilīša darināšanai pat esam veltījuši dziesmu.

Droši vien vairumam no mums ir arī gadījies redzēt, kā kola tiek iegāzta glāzē, kurā pirms tam ieliets pirmklasīgs single malt skotu viskijs, taču šoreiz ne par pagātnes traumām...

Tā vietā parunāsim par to, kā droši un garšīgi izpētīt salīdzinoši retāk sastopamas, taču kolai un tonikam pavisam noteikti līdzvērtīgas izvēles.

 

Džins ar rožu limonādi

Īpaši iecienīti šobrīd ir alkoholiskie kokteiļi ar rožu limonādi, kuros kā bāzi izmanto džinu, degvīnu un pat viskiju.

Viena no receptēm, kurai ieteicams nepaiet garām – Fentiman’s Rose Lemonade, sajaucam ar 25ml džina, pievienojam ledu un izdekorējam ar svaigu piparmētru.

Kvalitatīvais džins un tam līdzvērtīgais “Fentiman’s” mikseris, kas tiek izgatavots no īstu citronu sulas un tīrākās Otto rožu eļļas no pasaulslavenās Rožu ielejas Kazanlakā (Bulgārija) dažam labam varētu izrādīties īstais sajaukums ar kuru sākt nomaldīties no tik ļoti pierastās džina un tonika takas.

 

Džins ar citronu biteri

Lai arī šis ir stāsts par alternatīvām, ir lietas, kuras paliek nemainīgas – džins un citrusaugļi ir svētīgi laba kombinācija.

Laima vai citrona daiviņu pie džina kokteiļa glāzes atpazīstam teju kā medaļu, kā labas garšas piespraudīti.

Taču tiem, kuriem, iespējams, netīk tonika skābums, ir ieteicams pamēģināt to aizstāt ar citronu biteri.

Citronu biteris ir gāzēts, bezalkoholisks dzēriens, kura garšu veido citrons un hinīns – hinīnkoka mizā atrodama aktīva viela, kuru 20. gadsimtā, starp citu, veiksmīgi lietoja malārijas slimnieku ārstēšanai.

Lielisks un populārs citronu bitera piemērs būs Schweppes Bitter Lemon

Šis citronu dzēriens derēs kombinācijā ar vairumu džinu, turklāt, ja nespējat to atrast veikalā, vai arī nepārvarama vēlme nobaudīt kokteili jūs ir pārņēmusi vēlā nakts stundā, dzērienu iespējams pagatavot mājas apstākļos, izmantojot citronu sulu un cukuru.

 

Džins ar Ingveralu

Tiem, kurus nebiedē kokteiļi, kuros džins tiek iekrāsots citādā krāsā, pavisam noteikti vismaz reizi dzīvē jāpamēģina glāzē satuvināt džinu un ingveralu.

Šis vairumā gadījumu bezalkoholiskais dzēriens tiek veidots dabīgas fermentācijas procesā un garšu maisījumu iegūst no ingvera, rauga un cukura.

Ingveralus izcelsme ir saistīta ar 18. gadsimta tirdzniecību starp britu kolonijām un austrumu zemēm. Tieši šajās pasaules malās tas, sākotnēji kā viegli alkoholisks (ap 2%) dzēriens, arī ieguvis savu popularitāti.

Latvijā šobrīd izvēles netrūkst. Starp populārākajiem ierindojas Fever Tree Ginger BeerFentimans Traditional Ginger Beer un citi.

 

Džins ar tomātu sulu

Iespējams, viena no lielākajām potenciālajām avantūrām tiem, kuri gadu desmitiem uzticējušies džina un tonika formulai – aizvietot toniku ar tomātu sulu.

Šo kokteili, kurš nosaukts par Red Snapper pastāvīgi aizēno gana līdzīgais, Holivudas filmu un populārās kultūras izdaudzinātais dzēriens Bloody Mary, jeb asiņainā mērija.

Taču aizstāt degvīnu ar džinu nav neprāts un nav anarhija. Gluži pretēji – tā kā tuvojas aukstie ziemas mēneši, džina kadiķu dvakas un biezas, sātīgas tomātu sulas sajaukums varētu būt tieši tas, kas vajadzīgs.

  

Viskijs ar ābolu sidru

Kokteilis, kas mūsu platuma grādos dzīvojošajiem pavisam noteikti jāpagūst nobaudīt vēl šoruden.

Jāatļaujas piebilst, ka daudziem viskija un ābolu sidra (šajā gadījumā bezalkoholiska, nefiltrēta, nesaldināta ābolu sula) savstarpējā mijiedarbība šķitīs daudz komplicētāka un jēgpilnāka nekā viskija jaukšana ar kolu.

Bezalkoholiskais ābolu sidrs īpaši labi saderēsies ar viskiju, kura raksturu jūtami ietekmējis ozolkoka mucā pavadītais laiks, taču kura garšā joprojām saglabājies karameles saldums. Ābolu sidru šāda dzēriena pagatavošanai var arī uzsildīt.

 

Arī kolas cienītājiem ir plaša izvēle

Tiem, kuri ir vēlas pacelt savu kokteiļu baudīšanas pieredzi nākamajā līmenī, taču nemīl pārlieku eksperimentēt ar jaunām pieejām, būtu jāzina, ka mūsdienās netrūkst alternatīvu arī kolai un citiem tautā izsenis iecienītiem alkoholisko kokteiļu mikseriem.

Tā piemēram gan kokteiļu meistari, gan to baudītāji augstā vērtē tur sendienu darīšanas tradīcijām bagāto, Anglijā ražoto Fentimans dzērienu produkciju, kas pat vienkāršākajam “... & coke” kokteilim spēj piešķirt savdabīgas, atmiņā paliekošas garšas nianses.

Līdzīgu cieņu iemantojuši arī citi atspirdzinošo dzērienu ražotāji, kuri specializējas tieši uz alkoholisko kokteiļu mikseru gatavošanu.

Īpaši plašu, visdažādākajiem kokteiļiem ideāli piemērotu mikseru sortimentu piedāvā Fever Tree.

Ražotāja pieeju raksturo vienkāršs, taču fundamentāls jautājums: ja ¾ no jūsu džina un tonika sastāda toniks – vai nebūtu tikai saprātīgi izvēlēties pašu labāko?

Runājot par alkoholisko kokteiļu mikseru alternatīvām, pavisam noteikti jāpiemin arī izcilās kvalitātes Franklin & Sons un jauniešu iecienīto Kane’s dzērienu klāsts.

 

Rums ar karsto šokolādi

Rumu, saprotamu iemeslu dēļ, pamatā saistām ar tropu zemēm un ugunīgām ballītēm. Taču arī šo dzērienu iespējams baudīt tā, lai tas, gan ar noskaņu, gan savām fizikālajām īpašībām, sildītu mūs ziemas vakaros.

Bārmeņi atzīst, ka kopā ar labu rumu, labi iet arī karsta šokolāde.

Tamdēļ, ja situācija vienatnē, vai konkrētā saviesīgā pulcēšanās to atļauj, lielajai krūzei ar karsto ziemas dziru itin droši, taču samērīgos daudzumos (ap 50 gramiem) var pievienot arī rumu.

 

Rums ar saldējumu

Uz bezkaunīgas izvirtības robežas balansējošais ruma un saldējuma savienojums nebūt nav iesakāms kā daļa no ikdienas diētas, taču, ņemot vērā šīs kombinācijas dievīgi saldo garšu, būtu tikpat liels grēks to nepieminēt.

Recepšu un to variāciju netrūkst – ruma saldā un siltā dvēsele piešķirs raksturu teju jebkura veida saldējumam, taču īpaši ieteicams to nogaršot ar sviesta pekanriekstu vai vaniļas saldējumu.