Uz kafijas bāzes

Tautā visvairāk iecienītie (un ierastie) noteikti ir groki, kas gatavoti uz kafijas vai tējas bāzes. Un nekas nevar būt vienkāršāks par klasisko Maskavas (vai sauktu arī par Krievu) kafiju! Karstai kafijai pievieno 7 ml (devas nav akmenī iecirstas) vodkas, papildina ar 15 ml riekstu liķiera un 15 ml kafijas liķieri. Rezultātā garšu buķete ir pārsteidzoši maiga - alkohola klātesamība praktiski nemanāma. Vodkas vietā kafiju vari bagātināt ar konjaku, kalvadosu, brendiju, Melno Balzamu utt. Vienīgais nosacījums – kafijai gan jābūt labas kvalitātes, vēlams – ar stipru garšu. Šādu groku atsvaidzināšanai var izmantot ne tikai jau iepriekš minētos sīrupus, bet arī, izvēloties kafiju ar kādu aromātu, vai arī – izvēloties vodku ar kādu neierastāku garšu – piemēram, Absolut Peppar.

 

Un tas pats attiecas uz tējām – vēlams, lai tēja ir ar izteiktu garšu, stingra, ievilkusies. Visbiežāk grokiem izmanto tieši melno tēju, kas ideāli kombinējas ar visiem stiprajiem dzērieniem, bet tikpat labi vari izmantot ingvera tēju, piparmētru tēju, citronzāles tēju. Garšu dažādībai un papildinājumam vienmēr noderēs kanēlis (standziņa vai pulveris), šokolāde vai putukrējums.

 

Groka klasika – ar rumu

Tas noteikti nepārsteigs nevienu, dzirdot, ka tieši jūrnieki un rums ir tie, kas ļāva dzimt idejai par groku – jūras vilki, kuģojot pāri okeāniem, no kapteiņa ik dienu saņēmuši noteiktu alkohola devu, kas diemžēl nebijusi gana liela... Kapteiņi, gribēdami labu, nolēmuši pieiet tam kreatīvi un katra jūrnieka ruma dienas devu atšķaidīja ar karstu ūdeni. Lūk, groka pirmsākumi! Tas ir iemesls, kādēļ, runājot par klasiskajiem grokiem, bez ruma neiztikt. Ar rumu var bagātināt jebkuru kafiju un gandrīz vai jebkuru tēju, bet rums var būt lieliska piedeva arī sidram - ābolu sidru karsē katliņā un pievieno daiviņās sagrieztu ābolu un apelsīnu, garšas bagātināšanai var pievienot arī ingveru. Silda, kamēr katliņa sastāvs ir tuvu vārīšanās brīdim, noregulē mazāku liesmu un turpina sildīt vēl dažas minūtes. Tad pievieno tumšo rumu.

 

Groks kā deserts

Groks ir lielisks gan kā starteris, gan kā deserts! Ja vēlies ne tikai sasildīties, bet arī pārsteigt savus viesus, sagatvo karsto dzērienu, kas ilgi paliks atmiņā – piemēram, olu groku! Paņem sešus olu dzeltenumus – saputo tos ar cukuru. Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno konjaku un, nepārtraukti maisot, sajauc ar saputotajiem olu dzeltenumiem. Kad parādās putas, lej glāzēs un pārsteidz savus draugus. Neviens no viņiem neiedomāsies, ka olas, sajauktas ar konjaku, var garšot tik labi!

 

Negaidīts groks

Atkāpjoties no jau ierastā, izrādās, baudīt siltu var ne tikai rumu, konjaku vai vodku, kas pievienota kafijai. Vai spēj iedomāties, ka arī džins garšo pasakaini karstā kokteilī? Uz vienu glāzi ābolu sulas (vislabāk šoreiz derēs īsta ābolu sula – pašu spiesta), kas jau ir uzsildīta karsta, pievieno London Dry džinu – daudzumu regulē pēc tā, cik stipru šo kokteili patiešām vēlies. Garšai droši vari pievienot apelsīna šķēli.