Asiņainā Mērija jeb "Bloody Mary" neapšaubāmi ir viens no visslavenākajiem degvīna kokteiļu klasiķiem, kas lepojas vismaz ar astoņdesmit gadu senu vēsturi. Nav gan skaidri zināma kokteiļa izcelsme, jo vieni uzskata ka tas radies  kādā bārā “Harry’s New York Bar" Parīzē, citi, ka Amerikā, kur bārmenis iemīlējies kādā lēdijā sarkanā kleitā. Noteikti ir vēl kāda mistērijām apvīta leģenda, taču galvenais, ka rezultāts ir skaists un baudāms – kokteilis, kas iekarojis visu pasauli.

 

Mūsu platuma grādos ir dzirdēti nostāsti, ka Asiņainā Mērija palīdz otrā dienā pret paģirām, kad organisms kliedz pēc kāda sātīga “ielāpa”, tādēļ, katram gadījumam, jau laicīgi turi mājās degvīnu un paku tomātu sulas! Kā atklājuši tālie kaimiņi ASV, šis esot iecienīts dzēriens pirms vēlajām brokastīm, iespējams, šī paša iemesla dēļ.

 

Pirmsākumos šis kokteilis sastāvēja no vienādām daļām kvalitatīvas vodkas un tomātu sulas. Laika gaitā tas tika uzlabots ar piedevām: melnajiem pipariem, sāli, Tabasco un Vorčesteras mērci. Tagad "Bloody Mary" mēdz pasniegt ar citrona šķēlīti vai veselu selerijas kātu un zaļumiem. Tas vienlaikus kalpo arī kā palīglīdzeklis apmaisīšanai. Pareizi pagatavojot asiņaino mēriju, nevajadzētu just degvīna garšu, un kokteilim jāgaršo kā atspirdzinošai un svaigai tomātu sulai ar jūtamu asuma piegaršu. 

 

Kā jau jebkuram populāram dzērienam, arī šim kokteilim mūsdienās sāk parādīties arvien jaunas variācijas. Bāros ir pazīstami jauninājumi, kur vodka tiek aizvietota gan ar vīnu (lai cik jocīgi tas izklausītos), alu (vēl jocīgāk), kūdraino skoču, džinu, tekilu un pat rumu. Tomēr neviens no šiem pakaļdarinājumiem nav izcīnījis tik stabilu vietu uz bāra letes, kā to aizvien notur eleganti reibinošā dāma  - klasiskā Asiņainā Mērija.

Tad nu viena no klasiskajām Asiņainās Mērijas receptēm:

 

Sastāvdaļas

50 ml degvīna

100 ml tomātu sulas

15 ml svaigi spiestas citronu sulas

Tabasco mērce 5-7 pilieni

Vorčesteras mērce ½ ēdamkarote

Seleriju kāts

Šķipsna melno piparu un sāls

 

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc, garšvielas pievieno pēc garšas (atkarībā no tā, cik asu kokteili vēlaties pagatavot). Kokteili pasniedz „Long drink” glāzē un ieliek selerijas kātu. Dekorē ar citrona šķēli.

 

 

Nevar saprast vai šī kokteiļa popularitātei pie vainas ir tā nosaukums, vai tas, cik  šis dzēriens krasi atšķiras no citiem, pateicoties tomātu sulai, kas netiek lietota nevienā citā no klasiskajiem kokteiļiem. Jāteic godīgi, ka šis dzēriens  nav iekļuvis manā TOP 3, taču man tas garšoja, kad pievienoju klāt vēl arī baziliku. Tas piešķīra bagātīgāku un izsmalcinātāku sajūtu. 

 

Lai arī cik garda un nekaitīga arī liktos šī garšvielām piesātinātā dzira, ieteiktu uzmanīties - sākumā var šķist, ka malko tādu stiprāku Gaspačo zupu, bet alkohols ir kaut kur aizkulisēs. Tas var būt maldinoši, jo vairākiem no maniem paziņām ir gadījies, ka pēc pāris “mērijām” vakara gaitā nemanot sāk zust stabilitātes sajūta.

 

Iztaujājot vairākus Rīgas naktsklubu bārmeņus, tie atzina, ka šo kokteili izvēlas vairums vīriešu kārtas pārstāvji. Sievietēm vakaros patīkot dzert ko dzidru, skaistu un burbuļojošu. Varbūt vajadzētu padomāt par kādu jaunu sieviešu kokteili – Muskuļainais Breds Pits?