Britu IPA, porteris vai stauts

Tieši britu stila IPA’ām ir pareizs iesala un apiņu balanss, lai tās veiksmīgi “sapārotu” ar piparkūkām. Apiņu tonis tajās ir pietiekami diskrēts un iesals pietiekami izteiksmīgs, lai alus labi garšotu pie garšvielām bagātajiem svētku saldumiem. Tāpat piparkūkas lieliski saderēs ar pilniem, piesātinātiem tumšajiem aliem, jo tajos parasti jūtamas dedzinātas karameles, kafijas, šokolādes un augļu nianses. Šādas alus šķirnes ir porteri un stauti(stout). Tālāk apskatīsim dažas no šķirnēm, kuras kā sevisķi piemērotas Ziemassvētku galdam iesaka Latvijā pirmais diplomētais alus someljē Andris Rasiņš.

 

Shepherd Neame India Pale Ale

Saldeni rūgta, iesalaina IPA, kas tiek ražota pēc deviņpatsmitā gadsimta septiņdesmito gadu receptes. Arī pudeles noformējums un etiķete ir saglabāta tāda, kāda tā bija Viktorijas laikmetā. Vēsturiskā alus šķirne ir pārdzīvojusi lielāko daļu tā laika Ziemassvētku svinēšanas tradīciju, bet piparkūkas joprojām ir aktuālas. Tātad liktenis ir lēmis piparkūkām būt par uzkodu pie Shepherd Neame IPA!

 

Fuller's India Pale Ale Export

Šī klasiskā britu IPA ar savu citrusu, ziedu un garšvielu aromātu lieliski papildinās jebkuru svētku galdu. Tā vien šķiet, ka saldajos un augļainajos iesala toņos var sajust kanēli un mandarīnus. Šī IPA arī lieliski atsvaidzina un dzesē slāpes.

 

Mežpils Porteris

Baltijas porteriem nav tik augsts alkohola saturs kā Krievijas stiprajiem un saldajiem stautiem, taču to rūgtenā salduma un tumīgās, pilnīgās garšas dēļ arī tos var izmantot teju deserta vīnu vietā. Šis alus veids radās astoņpadsmitajā gadsimtā, Baltijas un Skandināvijas aldariem apvienojot labākās Krievijas stautu un britu porteru īpašības. Mežpils porteris ir 6,8 grādus stiprs Baltijas portera tipa alus, kura piesātinātajā iesala buķetē izteikti jūtama kafija un dedzināta karamele, tāpēc tas labi “sapārosies” ar piparkūkām un dažādiem šokolādi saturošiem saldumiem.

 

Grimbergen Double Ambree

Tumšais beļģu klostera alus ar senu un bagātu vēsturi. Saskaņā ar leģendu Grimbergenas abatijas mūki šādu alu brūvējuši jau kopš divpadsmitā gadsimta. Klosteris, kurā notikusi alus darīšana, vairākas reizes nodedzis, taču vienmēr atjaunots, tāpēc par alus simbolu izvēlēts uz etiķetes attēlotais fēnikss - putns, kas atdzimst no pelniem. Žāvētu augļu un portvīna notis Double Ambree garšu buķetē ļauj iztēloties mājīgo klostera pavardu un viesmīlīgos mūkus, kuri nekad neesot skopojušies ieliet krūzi sava izslavētā alus nogurušam ceļiniekam.

 

Aldaris Polārzvaigzne

Šis Aldara izlases alus pieejams limitētā daudzumā, tāpēc steidz to nogaršot, kamēr tas vēl ir nopērkams! Tas tiek pildīts unikāla dizaina 0,75L pudelē ar šampanieša korķi, tāpēc hardcore alus mīļi to varēs “atšaut vaļā”, atzīmējot Jaungada atnākšanu. Aldara meistari ir kārtīgi padomājuši par dzēriena saderību ar svētku smaržām un garšām, izgatavošanas procesā pievienojot tam kanēli. Tādejādi šis ziemas eils var droši ieņemt vietu blakus citiem ar garšvielām papildinātiem svētku dzērieniem, tādiem kā karstvīns, groks un olu liķieris.

 

Vairāk par citām saldām un sāļām uzkodām uzziniet rakstā Uzkodas mājas ballītēm un svētku galdam