Kāzu dienas fotogrāfijām piemīt savdabīga burvība. Tajās neviltots prieks un mirdzums pārņem, gan jauno pāri, gan arī tos, kuri uzaicināti, kļūt par lieciniekiem abu mīlestības apliecināšanas rituālam. Taču ikvienam, kurš dzīvē kaut reizi ir piedalījies kāzu banketa plānošanā, atmiņā, droši vien, palikušas arī garās stundas, kuras aizvadītas, skrupulozi plānojot visu, sākot ar ēdienkarti un galda piederumiem un beidzot ar dzērienu klāstu un glāžu formu.
 
Pieredzējušais “B-Bārs” viesmīlis Guntis Kalējs ar dzērienu izvēli, iepirkšanu un piegādi dažādiem banketiem nodarbojas jau kopš 1993. gada un šobrīd ir ļoti pieprasīts sava aroda meistars.
 
Laika gaitā ir sanācis gan mācīties no savām kļūdām, gan redzēt, kā kļūdās citi, vienlaikus apgūstot dažādus trikus, ar kuru palīdzību maksimāli atvieglot dzērienu jautājumu risināšanu, vienlaikus gādājot par to, lai viesi pasākuma izskaņā nespētu noklusēt savu apmierinājumu.
 
Sarunā ar “Spirits & Wine” Guntis atbild uz virkni jautājumiem, kuri šobrīd, kāzu laikā, masīvo organizatorisko darbu priekšvakarā droši vien satrauc ne vienu vien topošo laulāto pāri.
 

Ar ko vispār sākt?

Vispirms ir jāapzinās savas finansiālās iespējas. Jāsaprot, uz kādas kategorijas alkoholiskajiem dzērieniem skatīties.
Protams, ir laikus jāzina, kādu cilvēku skaitu plānots uzņemt, taču tikpat būtiski ir savlaicīgi zināt, kāda veida bāru veidosiet – kokteiļbāru vai vienkāršu bāru, kurā iespējams pasūtīt vīnu, šampanieti, stipros dzērienus. Kokteiļbāra gadījumā pavisam noteikti būs nepieciešams arī bārmenis, kurš spēs tikt galā ar pasūtījumiem. Šajā gadījumā, arī dzērienu un citu nepieciešamo sastāvdaļu dēļ, jārēķinās ar lielākām izmaksām.
Ir arī jāņem vērā, cik ilgs būs konkrētais pasākums – vai tas noritēs vien trīs stundas, vai turpināsies visu nakti. Atšķirība, finanšu un dzērienu daudzuma ziņā, protams, būs ievērojama. 
a tas ir normāls tusiņš, kurš sākas vakarā un beidzam ap trijiem, četriem naktī, es parasti organizēju bāra krājumus tā, lai uz viena cilvēka būtu vairāk vai mazāk 300 grami stipro alkoholisko dzērienu, nerēķinot iekšā vīnu, šampanieti vai citus vieglos dzērienus.
 

Kāda veida dzērienus ieteicams pirkt vasarā? Vai tos pirms iegādes ieteicams saskaņot ar plānoto ēdienkarti?

Ja ir tāda iespēja, tas būtu ļoti ieteicams. Tieši vadoties pēc šefpavāra ēdienkartes būtu jāizraugās vīni, kurus plānots pasniegt kāzās.
Tā kā mēs runājam par viesībām, kuras visbiežāk notiek vasarā, jāpiebilst, ka gada siltajos mēnešos nav pieņemts celt galdā konjaku vai viskiju. Arī strādājot aiz restorāna bāra letes ir novērojams, ka vasarā tos izvēlas ievērojami retāk. Viskijs vēl turas apritē, taču konjaks – tas ir tipisks ziemas dzēriens. Ļoti sildošs.
Vasarā, kā likums, arī sarkanvīnu izvēlas daudz retāk. Virsroku ņem gadalaikam un laikapstākļiem daudz piemērotākie baltvīni, dzirkstošie vīni un rozā vīni. Piemēram, šajā vasarā karsto dienu nav trūcis un man ir bijušas gan kāzas, gan arī citi pasākumi, kuros sarkanvīns vispār nav bijis pieejams. Vai nu atspirdzinošu kokteiļu bāri vai arī dzirkstošie vīni un baltvīni!
Atklāšu arī kādu “dārgu” kļūdu, kura bieži vien tiek pieļauta, organizējot bāru dažādos pasākumos. Ņemiet vērā, ka ja jums uz vietas būs kokteiļi – ar nosacījumu, ka tie ir gardi – cilvēki vīnu izvēlēsies ievērojami mazāk. Gadās, piemēram, ka pasākuma organizatori uzstāj: “Pagājušajā gadā mums izdzēra 100 pudeles vīna, šogad noteikti vajag!” Es piekodinu, ka ja šogad plānojas kokteiļi, vīnu jāpērk ievērojami mazāk. Man gan sākumā neuzticas un iepērk tās 100 pudeles drošības pēc, taču pēc pasākuma man nākas parādīt, ka aiz bāra stāv 90 neatvērtas vīna pudeles...
 

Kāzās pulcējas radi un draugi ar visdažādākajām gaumēm... kā nenošaut greizi ar garšām?

Patiesība ir tāda, ka visiem nekad pilnībā izpatikt neizdosies. Ja vēl veiksiet aptauju un katram no ielūgtajiem viesiem jautāsiet, ko viņš dzer, pretī saņemsiet 40 līdz 70 dažādas atbildes ar vairākiem dzērienu zīmolu nosaukumiem.
Ņemot vērā, ka aicinātos cilvēkus jūs daudz maz pazīstat, atbilde ir vienkārša – ir jāizvēlas vai nu tas, ko dzer vairākums, vai arī to, kas jums pašiem garšo vislabāk.
Ja runājam par vīnu, tad tam kāzu banketā, protams, ir būtiska loma. Parasti priekšroka tiek dota viegliem pussausajiem un sausajiem vīniem. Ar dzirkstošajiem vīniem tas pats stāsts. Šobrīd aptuveni jau ceturto gadu topā ir “Prosecco”.
Interesanti ar tiem vīniem – deviņdesmitajos visi dzēra Chablis reģiona vīnus. Tad pienāca Chardonnay laiki, pēc tam Pinot Grigio. Vidēji pieprasījums ievērojami mainās ik pēc sešiem gadiem.
 

Kur vislabāk iepirkties?

Es pavisam noteikti ieteiktu pirkt specializētā veikalā. Šis tomēr ir nozīmīgs un vairumā gadījumu arī salīdzinoši dārgs pirkums.
Iepērkoties veikalā, kurš specializējas tieši uz alkoholiskajiem dzērieniem, jūsu priekšā būs gan liels, kompetentu cilvēku izraudzīts sortiments, gan arī speciālisti, kuri spēs atbildēt uz dažāda veida jautājumiem. Varu atklāt, ka konkrēti es vēršos tieši pie “Spirits & Wine”. Sadarbības pieredze ir ilga un pozitīva.
Ļoti ieteiktu izvairīties no vietām, kuras rada kaut mazākās šaubas par preču izcelsmi un kvalitāti. Jā, cena var būt ļoti simpātiska, taču iemesli tam var būt dažādi, bieži vien ne tie pieņemamākie...
 
Informējam, ka, plānojot alkoholisko dzērienu pirkumu lielākam pasākumam, lieti var noderēt “Spirits & Wine” mājaslapā atrodamais “alkolators”, ar kura palīdzību iespējams iegūt skaidrību par aptuvenajiem dažādo dzērienu daudzumiem konkrētam pasākuma veidam.
 

Kas jāzina vēršoties pie dzērienu iepirkšanas speciālista?

Iesākumā, lai sāktu plānot bāru, man būs nepieciešams viesu skaits un kaut vai sākotnējā, virspusējā informācija par jūsu vēlmēm. Jāteic gan, ka 80% gadījumu dzērienu klāsta un garšu izvēle uzreiz tiek uzticēta man. Protams, ir arī budžeta jautājums. Kad šīs lietas ir skaidras, es izveidoju sākotnējo piedāvājumu un saskaņoju to. Ja nepieciešams, kopīgi ieviešam korekcijas.
 

Kā ir ar loģistiku? Vai izvēlētos dzērienus jāatgādā pašiem?

Šis patiesībā ir ļoti būtisks jautājums. Cilvēki bieži vien domā, ka viņiem uz pasākumu vajadzīgs vien kāds, kurš izvēlas dzērienus un salej tos.
Kāzas – ja viss norit daudz maz labi – cilvēkam ir reizi dzīvē. Jaunajam pārim, kā arī citiem, kuri tiek iesaistīti šī notikuma organizēšanā, konkrētajā dienā ir ļoti daudz darba un ne viss vienmēr norit pēc plāna.
Ja jūs jau esat izlēmuši, ka dzērienu jautājumus risināsiet ar speciālista palīdzību, ir ļoti silti ieteicams uzticēt šai personai arī piegādi. Ticiet man, jums nav nepieciešams apgrūtināt sevi, kādā brīdī pašam braucot pēc alkohola kastēm. Sastrēgumi, kavēšanās, citas ķibeles – to visu var uzticēt profesionāļiem un rezultātā aiztaupīt sev lieku stresu. Izmaksas nebūs diži lielākas un no pieredzes varu pateikt – tas pavisam noteikti būs tā vērts.
Katrā ziņā neiesaku pārlieku ekonomēt uz būtisko. Ticiet man, tā papildus naudiņa, ko jūs šādi vienu reizi iztērēsiet, momentā atmaksāsies, redzot apmierinātu viesu sejas un dzirdot labos vārdus, kuri jums, kā jaunajam pārim, tiks veltīti!