Domājams, itin daudziem no mums studiju gados, kopmītņu burziņos ir sanācis nobaudīt tādus leģendārus dzērienus kā rumkola kafijas krūkā un vīns no plastmasas glāzītēm. Arī no šādiem traukiem malkoti, šie dzērieni, bez šaubām, godam kalpoja kā mēles atraisītāji un jautrības veicinātāji, taču ir vērts uzklausīt tos, kuri saka, ka glāze tomēr ir būtiska dzēriena sastāvdaļa, kuru nevajadzētu ignorēt.

Mūsdienu kokteiļi, protams, ir baudījums ne vien garšas kārpiņām, bet arī acij – lūk, arī pirmais arguments par labu tam, ka glāzes formai ir nozīme.

Taču iemesli, kādēļ, gan jaucot kokteiļus, gan baudot alkoholiskos dzērienus tīrā veidā, būtu jāņem vērā speciālistu ieteikumi glāžu izvēlē, ir saistīti arī ar garšu un trauka ietekmi uz to.

Augstas kvalitātes stikla glāžu ražotāja RIEDEL pārstāvis Latvijā Kristaps Rumbiņš izstāsta, ka glāžu formas tiek radītas nevis pieņemot, ka tā ir skaisti, bet balstoties uz vīnogu ģenētiku, sadarbojoties ar nozares labākajiem un zinošākajiem prātiem, veicot darbus laboratorijās un testējot dzērienu dažādās formās, kas beigās ļauj nonākt pie kopīga kopsaucēja.

“Forma seko funkcijai – tāda ir kvalitatīvas glāzes formula. Vieglākiem vīniem jāizvēlas mazākas formas glāzes, jo tās spēs sagrupēt vieglos, mazāk izteiksmīgos aromātus un padarīt dzērienu spriganāku un izteiksmīgāku. Savukārt “lielākiem” jeb smagākiem, koncentrētākiem vīniem nepieciešama lielāka glāzes kausa forma, kura vīnam nodrošinās lielāku gaisa piekļuvi un piedāvās lielāku telpu tam izpausties,” pareizas glāžu izvēles pamatus skaidro RIEDEL pārstāvis.

 

Kādēļ vīna glāzēm ir kātiņi?

Ja apstākļi paredz iespēju malkot vīnu nesteidzīgi, izbaudot un piefiksējot tā garšas nianses, der ielāgot, ka tradicionālajai glāzei ar stikla kātiņu, kurā Jums vīns, visticamāk, ir pasniegts, ir arī funkcionāla, ne vien vizuāla nozīme.

Salīdzinoši garais kātiņš, aiz kura apakšējās daļas turam glāzi, pasargā ielieto vīnu no mūsu roku siltuma, kurš tuvākā saskarsmē pavisam noteikti ietekmētu vīna garšu.

Šeit arī jāpiebilst, ka vīna glāzi ieteicams turēt apakšdaļā arī tādēļ, lai pasargātu tās caurspīdīgo kausiņu no nevīžīgi atstātiem pirkstu nospiedumiem.

 

Alkohola tvaiks un tā nozīme

Pie vīna baudīšanas tikpat būtiska ir arī glāzes kausiņa forma. Lietpratēji zinās, ka dažādi sarkanvīni jāsalej dažādās sarkanvīna glāzēs un dažādi baltvīni – dažādās baltvīna glāzēs.

Iemesls tam ir šī dzēriena alkohola tvaiki, kas nonāk mūsu degunā un kam, īpaši vīna gadījumā, ir liela loma garšas veidošanā.

Kādā Japānas mediķu eksperimentā, kurš tika veikts 2015. gadā, ar speciālu kameru palīdzību noskaidrojās, ka glāzes kausiņa forma un atvērums ievērojami ietekmē alkohola tvaiku koncentrēšanos glāzes glāzes augšdaļā, kas savukārt ietekmē to, kā mēs uztveram dzēriena smaržu un garšu.

Tā nu pilnmiesīgam, tanīniem bagātam sarkanvīnam parasti piemeklē lielāku vīna glāzi ar lielāku kausiņu, vieglāki sarkanvīni tiek malkoti no kausiņiem, kuriem ir šaurāks atvērums savukārt rozā vīnus nereti ielej glāzēs ar šauru, teju ovālu (acs formas) kausiņu, kuram ir ievērojami šaurs atvērums.

Sarkanvīna glāžu galvenās funkcijas ir – kontrolēt tanīnu īpašības, koncentrēti pasniegt pilnu aromātu buķeti.

Runājot vispārināti, sarkanvīnu vislabāk noapaļo (neļauj tanīniem pārlieku dominēt) glāzes ar lielākiem kausiņiem un platākiem atvērumiem.

Pilnmiesīgu baltvīnu ieteicams liet glāzē ar seklāku, taču platāku kausiņu, savukārt vieglāku baltvīnu – baudīt no glāzes, kuras kausiņš ir garāks, ar šaurāku atveri.

Baltvīnu pieņemts pasniegt mazākās glāzēs, jo tās ilgāk saglabā vēsumu un labāk akcentē šim dzērienam raksturīgos aromātus.

 

Dzirkstošie vīni un ports

Dzirkstošo vīnu gadījumā dažādas glāzes dažādi ietekmēs dzēriena burbulīšus.

Ja vēlamies tos saglabāt pēc iespējas ilgāk, ieteicams izmantot klasisko flautas formas glāzi (Flute glass), ja no dzirkstošā vīna visvairāk vēlamies tieši ziedu aromātus – pildām to tulpes formas glāzē (Tulip glass).

Interesanti, ka pilnīgi pretējās domās ir izslavētā šampanieša ražotāja “Krug” izpilddirektore Megija Henrikeza, kura pirms pāris gadiem norādījusi: “Dzert labu šampanieti no flautas formas glāzēm ir tas pats, kas doties uz koncertu ar ausu aizbāžņiem – šādi jūs liegsiet sev pilnībā izbaudīt tā saturu.”

Šeit būtu vērts arī pieminēt, ka pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ļoti populāra bija tā dēvētā “Coupe” glāze (Coupe glass) ar seklu kausiņu, kuram ir ļoti plašs atvērums.

Dzirkstošā vīna burbulīši šādā traukā ilgi nenoturēsies, taču vīniem, kuri garšā ir saldi, piemēram itāļu dzirkstošajam ”Asti” no Pjedmontas reģiona, tā tik tiešām ir piemērota.

Arī portvīnam, kuru raksturo izteikts saldums, bagātīgums un ievērojami lielāks alkohola saturs (19-20%), ir sava glāze – tā ir salīdzinoši neliela un ar šauru atvērumu (kausiņš līdzinās viskija degustēšanas glāzei), kas lieliski palīdz savaldīt alkohola izdalīšanos.

Dažādu vīna veidu sadalījums pa tradicionāli pieņemtajām glāžu formām:

 

Robustās viskija glāzes

Pasaulē vispopulārākā viskija glāze bez šaubām ir “Lowball” glāze. Tā gan ir paredzēta viskijam ar ledu un neskaitāmu klasisko kokteiļu jaukšanai, taču netrūks krodziņu, kuros Jums tajā pasniegs arī izcili aromātisku, komplicētu 18 gadus izturētu skotu viena iesala viskiju bez ledus.

Tiesa gan aromāta baudīšanai šī glāze ar taisno kausiņu un plato atvērumu nav īpaši piemērota:

 

Skotu viskija aromātu un garšu daudz pilnīgāk iespējams izbaudīt no degustācijām speciāli piemērotajām tulpju formas glāzēm (jā, no tādām malko arī viskiju) un tā dēvētajām “The Glencairn” glāzēm, kuras ir robustākas par “tulpītēm” un bez īsā kātiņa:

 

Jau pieminētajai “Lowball” glāzei ir arī garā versija – “Highball”, kura dod iespēju adekvātā daudzumā pagatavot klasisko viskija un sodas kokteili ilgākai, lēnākai baudīšanai:

 

Tiem, kuri joprojām uzskata, ka glāzei nav būtiska nozīme, RIEDEL pārstāvis speciālists iesaka veikt pašiem savu eksperimentu: “Ielejiet vienu un to pašu dzērienu dažādu formu traukos, salīdziniet aromātu intensitāti, garšas vienmērīgumu, skābuma līmeni, pēcgaršas ilgumu un uzdodiet paši sev jautājumu: vai tiešām garša nav mainījusies? Fiziku apmānīt ir neiespējami.”

Kā arī iesakām glāzes mazgāt tikai karstā ūdenī bez mazgāšanas līdzekļa, jo tā pēdas var ietekmēt garšu un nogalināt burbulīšus.