Baltvīns

Baltvīns, sevišķi sausās baltvīna šķirnes, tadas kā Sauvignon Blanc, ir alkohols ar vienu no plašākajiem pielietojumiem kulinārijā. To var izmantot dažādās mērcēs - sevišķi labi tas noder cepeša mērces jeb gravy pagatavošanai, kā arī marinējot vieglus gaļas veidus, tādus kā zivs, vista vai trusis.

Izmantojot Sauvignon Blanc, kā arī līdzīgas šķirnes, pastāv vismazākā iespēja “aizšaut garām”. Šī baltvīna vieglais, svaigais aromāts lieliski papildinās teju jebkuru ēdienu, tajā pašā laikā nenomācot gaļas, dārzeņu vai jūras velšu delikāto garšu.

 

Sarkanvīns

Ja virtuve ir vieta, kur tu labprāt eksperimentē, tad daudzās sarkanvīna šķirnes ar dažādajām garšu buķetēm, ko tās piedāvā, paver neierobežotas iespējas. Zinfandel piešķirs taviem ēdieniem piparotas un augļainas notis, savukārt Cabernet sastāvā esošie tanīni piedos tiem nedaudz skābuma. 

Kuru no sarkanvīniem izvēlēties - tas lai paliek katra gaumes ziņā. Ir tikai divi likumi, kas jāievēro:

1)Neizvēlies vīnus ar ļoti stipru ozola noti - tie padarīs ēdienu rūgtu.

2)Neizvēlies ļoti daudz tanīnus saturošus vīnus - tie padarīs ēdienu pārāk skābu.

 

Alus

Alus, tāpat kā vīns, pastāvīgi ir atrodams šefpavāru pieliekamajos. Tas ne tikai piesķir ēdienam niansētāku garšu paleti, bet arī satur enzīmus, kuri padara gaļu mīkstāku, tādejādi padarot to par ideālu marinādes sastāvdaļu.

Pievienojot alu zupām un sautējumiem, iespējams piešķirt šiem ēdieniem papildus tumīgumu - tie garšos tā, it kā buljons tajos būtu daudz stiprāks, nekā tas patiesībā ir.

Ja ledusskapī aizķērusies vesela vista un lieka alus bundžiņa (šim nolūkam ieteicams izmantot 0.33L tilpuma bundžiņu), iespējams pagatavot ļoti vienkāršu, bet tajā pašā laikā radošu cepeti - “vista uz alus bundžas”. Vistu no iekšpuses un ārpuses ieziež ar garšvielām un sāli, ievieto tajā sagrieztu sīpolu un atvērtu alus bundžiņu un ievieto cepeškrāsnī vai uz grila stāvus, lai bundžiņa būtu vertikālā stavoklī. Cepetim cepoties, alus lēnām izgaro un no iekšpuses iesūcas vistā, kā rezultātā gaļa kļūst ārkārtīgi mīksta un sulīga.

 


Degvīns

Asiņainās mērijas cienītāji būs ievērojuši, ka degvīna tīrā, vienkāršā garša lieliski sader ar tomātu sulu. Šo saderību lieliski iespējams izmantot arī kulinārijā, pievienojot degvīnu tomātu mērcēm, kuras pasniedz pie pastas vai gaļas ēdieniem.

Ja bieži cep bakalejas un konditorejas izstrādājumus, tad zināsi, cik grūti panākt, lai garoza sanāktu perfekti kraukšķīga. Vairums recepšu iesaka mīklai pievienot ūdeni, taču ūdens veido glutēnu un var padarīt mīklu lipīgu. Šeit palīdzēs vienkāršs lifehack: ūdens vietā pievieno mīklai degvīnu - cepšanas laikā spirts izgaros, neveidojot papildus glutēnu, un garoza sanāks kraukšķīga un pārslaina.

 

Viskijs

Viskijs, līdzīgi kā sāls, palīdz izcelt ēdiena būtību - tas pasvītro jūru seafood’ā, dūmus kūpinātā gaļā un saldumu desertā. Viskijam, līdzīgi kā sarkanvīnam, ir simtiem dažādu garšu buķešu - tas paver iespējas bezgalīgiem eksperimentiem. 

Vairāk par daudzveidīgajiem viena iesala viskijiem uzzini šeit.

 

Rums

Ražots no cukurniedrēm, rums ir perfekts veids, kā padarīt dažādus desertus mazliet interesantākus. Tā dabiskā karameļu nots perfekti sader ar tropiskiem augļiem.

Rums ir zelta standarts, ko izvēlēties, pagatavojot dažādus flambé stila ēdienus, piemēram, karamelizētus banānus. Šādi gatavojot, alkohols tiek aizdedzināts un daļēji sadeg, tādejādi samazinot alkohola saturu ēdienā, taču saglabājot ruma aromātu.

Spilgtākas garšas cienītāju pavārgrāmatā būs arī “Spiced” rums. Tajā jūtamās kanēļa, muskatrieksta un krustnagliņu notis lieliski papildinās ziemas periodam raksturīgos ēdienus.